Kapitány és Narancshal

Máté Angi

Kapitány és Narancshal

Rofusz Kinga illusztrációival

Bolti ár: 2490Ft
Kedvezményes ár: 2117 Ft
Elérhetőség: rendelhető,
Várható szállítási idő: 3-6 munkanap
Magvető Kiadó, 2012
56 oldal, 245x216 mm, Kemény borító  

A keresés az, amikor menni kell, és ki kell találni dolgokat. Egy parancsolgatós tengerészkapitány megunja a tengereket, partra száll, egy hídra költözik, majd nyakába veszi a várost barátjával, a befőttesüvegben tátogó kicsi narancssárga hallal. Velük együtt mi is megtaláljuk a legjobb helyet, ahol élni lehet: Máté Angi meséjének gyöngéd világát, amelyet Rofusz Kinga különleges hangulatú képei ölelnek magukhoz.

Ezt a könyvet 4-8 éves gyerekek számára ajánljuk.

A szerzőről

1990-ben érettségizett a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban, majd ugyanott elvégezte a Benedek Elek Tanítóképzőt. 1993-tól óvónőként tevékenykedik (Székelyudvarhely, Kolozsvár, Budapest).
Írásai 2009-től a Szivárvány, Napsugár, Szitakötő, Dörmögő Dömötör, Látó, Kortárs, Liget és Irodalmi Jelen folyóiratokban jelentek meg, valamint a www.dokk.hu (versek) és a csodaceruza.hu weboldalakon.

Különleges, elvarázsolt világába olyan belépni, mintha kinyitnának bennünk egy titkos belső ajtót. A kitalált, erős képiségű szavai, indázó mondatai, történeteinek költői tömörsége belőlünk is erős válaszokat hív elő, érezni, gondolkodni kezdünk, ha olvassuk.

Díjai:IBBY, Év Gyermekkönyve -díj, 2011
Bródy Sándor- díj, 2010
Debüt-díj, 2009 december,
Látó nívó-díj 2009-es
Év könyve, www.transindex.ro
Debüt-díj, 2009 október, Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány
Aranyvackor - megosztott első díj, 2009 május, Pozsonyi Pagony kiadó

Könyvei a Pagonynál:
Volt egyszer egy, ill. Szulyovszky Sarolta

Fotó: Sütő Zsolt

A szerző más könyvei

 • Máté Angi
  Pozsonyi Pagony Kft
  2287 Ft (-15%)
  2690 Ft
  Máté Angi rövid meséiben vonatra száll a nyár, és őrölt kekszet eszeget málnaszörppel. A nap leszöszmögi bajszáról a pihepuhákat. Az almák gömbölyeket énekelnek. Máté Angiból ősi regemondók hangja szól, világa mégis friss és új nekünk.
 • Máté Angi
  Magvető Kiadó
  2392 Ft (-20%)
  2990 Ft
  Hogy kik is azok az emlékfoltozók? Talán két tündér. Vagy két rigó. Esetleg két kislány. Két tündérrigólány: a limonádéhajú és a faodúbarna.
 • Máté Angi
  Cerkabella Könyvek Kft.
  2125 Ft (-15%)
  2500 Ft
  Máté Angi rövidmeséi a hétköznapi fogalmakról szólnak, amelyek eddig mégsem jelentettek témát a gyerekirodalomban: fázás, magány, félelem, szeretet.

Cikkek

A partra vetett kapitány

Máté Angi: Kapitány és Narancshal

2012. május 2. - Hanna cimkék: jó könyv A hónap könyve 5-8 

kapMáté Angi első gyerekkönyve a Volt egyszer egy, amelyben rövid, lírai történetekben mesél nyárról, kőről, hidegről, alagútról és almafáról, és minden életre kell, zsong, zsibong, keresi a társát ebben a magánnyal és barátsággal teli világban. A második kötet is voltegyszeregy mesékből áll, de szellősebb, kevésbé sűrű. Az Ez egy susogó levél történetei is ugyanerről a vidékről származnak, de több bennük az ember és ettől több a szegénység és a segítés is hirtelen. A harmadik könyv, a Kapitány és Narancshal egy meseregény - mátéangis tömörséggel, de hosszabb, történetesebb szöveggel. A szereplők itt is kereső emberek, akik elindulnak a világba, hogy aztán visszataláljanak az otthonukba, ugyanoda és mégsem oda, mert az út során megismerik magukat, vágyaikat, világukat. A kötet megint új illusztrátorral jelent meg, most Rófusz Kinga festett csodálatos, felfelé, a létezés forrásafelé néző, egyszerre zárt, és végtelenül befogadó arcokat. Kéken úszunk a víz alatt, csak a Narancshal fénye vezet, hogy eltaláljunk a szabadsághoz. - Munkácsi Anna ajánlója