Takács Mari

1971-ben született, Budapesten. 10 évig dolgozott művészeti vezetőként egy reklámügynökségnél. Illusztrátori karrierjét 2002-ben kezdte. Azóta 16 könyvet készített, melyeket a legfontosabb professzionális szakmai díjakkal ismertek el. Kétszer nyerte el a „Szép Magyar Könyv-díjat”: a „Friss tinta!” című könyvvel (Pozsonyi Pagony és Csimota kiadók) 2006-ban és a „Meseország lakói” (GeneralPress kiadó) cíművel 2008-ban. A „Hajnali csillag peremén” című könyv (Magvető kiadó) illusztrációjáért 2007-ben a magyar IBBY-díjat ( az Év Gyermekkönyve) kapott, A sötétben látó tündér (Pozsonyi Pagony kiadó) pedig megkapta az Oktatási és Kulturális Minisztérium (ma NEFMI) alkotói különdíját is.
Mari aktív tagja különböző művészeti egyesületeknek és szervezeteknek, és részt vesz egyéni és csoportos kiállításokon.

A Sötétben Látó Tündér

A színházrendező Bagossy László által írt Sötétben Látó Tündér a tavalyi év egyik legnagyobb könyvsikere, ráadásul az Év Gyerekkönyve díjat és a Szép Magyar Könyv egyik különdíját is megkapta. Nem véletlenül, hiszen ez a könyv nagyon szép, nagyon jó, ráadásul nem csak könyv, hanem színdarab is (sőt, elsősorban színdarab volt - aki még nem látta, feltétlenül érdemes megnézni Pogány Judit lenyűgöző egyszemélyes előadását az Örkény Színházban).

Egy rövid részletet mutatunk most meg Bagossy "mesebeszédéből", mégis sok minden kiderül belőle: az is, hogy mennyire gyökerezik a népmesékben és tündérmesékben, és az is, hogy ugyanakkor mennyire modern és mai ez a mese.

Takács Mari rajzai (festményei) pedig remélhetőleg magukért beszélnek...

Tovább olvasom...