Francesco Tirelli fagylaltozója
  • 10-12

Francesco Tirelli fagylaltozója

, 2020

A mese szerint hetvenhat évvel ezelőtt Francesco Tirelli olasz fagylaltos volt Budapesten. A második világháború alatt sem tért haza Itáliába, bízva abban, hogy olasz állampolgárként nem eshet baja a magyar fővárosban. Ezt az előnyét arra használta fel, hogy életeket mentsen: a külső-erzsébetvárosi fagylaltüzletében zsidókat bujtatott, élelmezett 1944/45 telén. Gyerekeket, felnőtteket. Nekik hónapokon át kellett csöndben, pisszenés nélkül lapulniuk, hogy a bérház lakói se sejtsék, mintegy 20 ember rejtőzik a bezárt fagylaltosüzletben. A rejtőzködők a szigorú körülmények ellenére is megtartották a zsidó szokásokat. Az egyik gyerek, Péter rájött arra, miképpen készíthetnek hanukiát (a hanuka ünnepén használatos gyertyatartót) az üzletben fellelt eszközökből a fagylaltüzlet hátsó traktusában. A bújtatott zsidók és megmentőjük is túlélték a háborút.

Francesco Tirelli meséjét az izraeli Tamar Meir irodalomtörténész írta meg 10-12 éves gyerekek számára mesekönyvében, amit Yael Albert izraeli grafikusművész illusztrált. A héber, olasz, angol és cseh nyelv után most jelent meg magyarul az Infopoly Alapítvány kiadásában. A hazai kiadás különlegessége, hogy szövegét héberről magyarra Szilágyi Erzsébet hébertanárnő vezetésével a Lauder Javne Középiskola és a Scheiber Sándor Gimnázium tanulói fordították Papp-Kovács Krisztina tanárnő segítségével.

Csakhogy a történet nem mese. Megtörtént Budapesten, 1944-ben. Főhőse, Mayer Péter később Izraelben Jichak és kémiaprofesszor, s később Tamar Meir apósa lett. Tamar örökítette meg történetét, s megmentőjét, Francesco Tirelli alakját különleges mesekönyvében. De Francesco Tirelli nem szerepel a magyarországi embermentők listáiban, s a róluk szóló szakirodalomban sem. Ugyanis a Yad Vashem Tirelli nevét az olaszországi embermentők listájában tette közzé, s így a neve elkerülte a magyar kutatók figyelmét. Ma már pontosan tudható, hogy rejtette el Francesco Tirelli védenceit, ahogy az is, hogy Tirelli 1926-tól 1948-ig élt Magyarországon, míg a családja Velencében maradt. Tirelli tragikus hős, ugyanis úgy halt meg különös körülmények között egy svájci börtönben, hogy csak kéttucatnyi ember ismerte tetteit.

A mesekönyvben nincsenek halottakat idéző sorok, képek. De benne van a feszültség, a szorongás, ami az egyre sötétedő oldalakra ül. S mint minden mese, elhozza a jók – és mint a bibliai Eszter történetében a zsidók – megszabadulását is.

A kötet megjelenését Erzsébetváros önkormányzata támogatta, vállalva azt, hogy a vírusveszély elmúltával a kötetet eljuttatja az erzsébetvárosi kisiskolások és a zsidó iskolák 5. osztályos diákjai számára.

1944-ben a hanuka december 10-én kezdődött. Éppen, mint 2020-ban.

Elérhetőség: rendelhető

Várható szállítási idő: 3- 5 munkanap

Teljes ár: 2990 Ft
Aktuális ár: 2542 Ft
loyaltypoints13 törzsvásárlói pont
Kosárba
Emlékezés könyvek segítségével

Pszichológiai tény, hogy a holokauszt okozta traumák nemzedékről nemzedékre adódnak tovább. Természetesen változnak az idők során, de a szorongás különböző formái jelen vannak, még a harmadik, sőt negyedik generációnál is. Sokszor láthatatlan módon öröklődnek át a traumák, éppen ezért fontos, hogy beszéljünk róla a gyerekkel, hiszen a tudás a legjobb eszköz arra, hogy felismerjék őket, majd megküzdhessenek velük.

Boldog Hanukát!

A hanuka, a fények ünnepe a zsidó vallásban, mely során egy nyolc plusz egy ágú gyertyatartón nyolc napon át meggyújtanak egy-egy gyertyát, imákat mondanak, játszanak és énekelnek. A gyerekek számára különösen kedves ünnep, ugyanis a hanuka mind a nyolc napján különböző meglepetések és ajándékok várják őket. Most összeszedtünk nektek pár könyvet, amelyek a hanukáról és a zsidó vallásról szólnak. Olvass tovább!

Összes kapcsolódó cikk

Sütihasználati beállítások