Bán Zsófia

Író, esszéíró, irodalom- és művászetkritikus.
1957-ben született Rio de Janeiróban, ahonnan a hatvanas évek végén költöztek haza. 1976-81 között végzi egyetemi tanulmányait angol, francia és portugál nyelv és irodalom szakon az ELTE-n. 1981-85 között a MAFILM stúdiójában rendezőasszisztens. 1985-től tanít az ELTE Bölcsészkarán, előbb az angol, majd 1992-től az amerikanisztika tanszéken. Esszé- és elbeszéléskötetei a Magvető kiadónál jelennek meg, a Vagánybagoly az első gyerekkönyve.

"A látás, a gondolkodás szabadsága eleve beléjük van kódolva"
2022-10-25
#Kávé mellé

Folytatódik a Vagánybagoly és a harmadik Á, kedves szereplőink negyedikbe lépnek, de az új év sem ígérkezik kevésbé eseménydúsnak az előzőnél! Bán Zsófia írónővel a Vagánybagoly és a negyedik Á kapcsán olyan izgalmas témákról beszélgettünk, mint a digitalizáció hatása az érzékekre, a tanult nem-látás, észre-nem-vevés, az oktatás, sőt, még a fotózás és az analóg technika is szóba került. Olvass tovább!

Tovább olvasom...
Itt a legendás Vagánybagoly folytatása!
2022-09-20 - Julcsifrindt
#Ezt olvassuk most

Bán Zsófia ezúttal a Vagánybagoly második részével jelentkezik, melyben a harmadik Á-sok immár negyedik Á-sok lettek, minden más maradt a régiben! Nemhanemka, Hirlemon Bonifác, Biliboc Valentin, Hardtmuth Kohinóorika, Pikinglis, az Ifjú Plíz, Mimi néni és persze Vagánybagoly is visszatér, hogy újabb izgalmas kalandokkal szórakoztassa az olvasókat, és irányt mutasson nekünk emberségből. Olvasd el Frindt Julcsi ajánlóját!

Tovább olvasom...
Ellopják a medveszobrokat és nyomoz a negyedik Á...

Vajon milyen kalandokba keveredik ezúttal Vagánybagoly, és a (most már) negyedik Á? Olvass el egy részletet Bán Zsófia nagyszerű meseregényének, ha lehet, még szuperebb folytatásából, és megtudod!

Tovább olvasom...