Bartos Erika

Bartos Erika megkerülhetetlen és meghatározó alakja a mai gyerekirodalomnak, rengeteg családban nincs lámpaoltás az ő meséi nélkül. Bogyó és Babóca része az életünknek.
Bartos Erika titka valószínűleg ugyanaz, mint Marék Veronikáé – nagyon szívből csinálja azt, amit csinál, és komolyan veszi a gyerekeket. És nem mellesleg: ők mindketten nagyon tudják, milyen az, egyszerre írni és rajzolni (mint Szutyejev, aki egyik kezével írt, másikkal rajzolt), és a megfelelő arányban adagolni a képhez a szöveget, illetve a szöveghez a képet.
A Babóca-történetek a szociális kapcsolatok működésének és működtetésének történetei, barátok támogatják benne egymást és vesznek részt közös élményekben, tapasztalják meg, hogy mi a jó és a rossz. „Bogyó és Babóca alig észrevehető parányok – írja Tóth Ákos –, akik szinte egzotikus élőlényekként köszöntik a friss gyerekolvasót, pedig állandóan körbevesznek minket a valóságban, rejtőzködve, építkezve, magányosan vagy bolyba gyűlve. Az más kérdés, hogy valamiképpen, a felnövekedés folyamata során az ember fokozatosan elveszíti azt az élességet, ahol ők, tücskök-bogarak, csigák láthatóvá válnak. Vagyis Bartos kezdő mozdulatában, világa kereteinek kijelölésében eleve a gyermekértelmet – és gyermekkíváncsiságot, -érzékenységet – szólítja meg, magától értetődően gyerekvilágot teremt. A visszanyert – vagy, ezúttal, a még el sem vesztett - kicsiség világát.”

„A biztonságérzet, a szeretetteljes nyugalom segíti a gyerek gyógyulását”
2023-11-15
#Kávé mellé

Megjelent Bartos Erika legújabb könyvpárja, a Gyógypuszi! A kiadványok különleges helyet foglalnak el a szerző életművében: ezúttal a leggyakoribb kisgyermekkori betegségeket mutatják be egy-egy állatos mesén keresztül. Így lett a könyv orvosi is, mesekönyv is, tanító is és nagyon kedves is. Az alkotás körülményeiről Bartos Erikával beszélgettünk.

Tovább olvasom...
Bartos Erika-rajongók, figyelem!
2023-11-07 - Fodor Andrea
#Ezt olvassuk

Ha ti is rajongtok az összes Bogyó és Babóca könyvért, ha már Brúnóval is körbejártátok az egész Balatont, bebarangoltátok Budapestet, és vártatok már egy friss, ropogós Bartos Erika-kiadványt, akkor két jó hírünk is van: egy piros és egy kék! Ugyanis a Gyógypuszi rögtön két kötetben jelent meg, különböző színű borítóval és eltérő tartalommal, hogy biztosan legyen minden lelkes kis rajongónak bőséges olvasmánya az egész évre. A két kiadvány a leggyakrabban előforduló óvodáskori gyerekbetegségeket meséli el a kicsiknek egy-egy bájos kisállat történetén keresztül.

Tovább olvasom...
Karácsonyozz Bogyóval és Babócával!
2020-10-26 - Labdarozsa
#Ezt olvassuk

Bogyó és Babóca nélkül nincs karácsony! Ezt tényleg túlzás nélkül állíthatjuk, hiszen a kis csigafiú és a katicalány a legtöbb kisgyerekes háztartásban családtagnak számít. Ebben az évben egy igazán különleges, hatalmas, 12 mesét tartalmazó könyvvel lepett meg bennünket Bartos Erika, ami tökéletes társ lesz az ünnepi készülődésben!
Sőt, egy másik meglepetéssel is készült, olvassatok tovább, és minden kiderül!

Tovább olvasom...