Bartos Erika

Bartos Erika megkerülhetetlen és meghatározó alakja a mai gyerekirodalomnak, rengeteg családban nincs lámpaoltás az ő meséi nélkül. Bogyó és Babóca része az életünknek.
Bartos Erika titka valószínűleg ugyanaz, mint Marék Veronikáé – nagyon szívből csinálja azt, amit csinál, és komolyan veszi a gyerekeket. És nem mellesleg: ők mindketten nagyon tudják, milyen az, egyszerre írni és rajzolni (mint Szutyejev, aki egyik kezével írt, másikkal rajzolt), és a megfelelő arányban adagolni a képhez a szöveget, illetve a szöveghez a képet.
A Babóca-történetek a szociális kapcsolatok működésének és működtetésének történetei, barátok támogatják benne egymást és vesznek részt közös élményekben, tapasztalják meg, hogy mi a jó és a rossz. „Bogyó és Babóca alig észrevehető parányok – írja Tóth Ákos –, akik szinte egzotikus élőlényekként köszöntik a friss gyerekolvasót, pedig állandóan körbevesznek minket a valóságban, rejtőzködve, építkezve, magányosan vagy bolyba gyűlve. Az más kérdés, hogy valamiképpen, a felnövekedés folyamata során az ember fokozatosan elveszíti azt az élességet, ahol ők, tücskök-bogarak, csigák láthatóvá válnak. Vagyis Bartos kezdő mozdulatában, világa kereteinek kijelölésében eleve a gyermekértelmet – és gyermekkíváncsiságot, -érzékenységet – szólítja meg, magától értetődően gyerekvilágot teremt. A visszanyert – vagy, ezúttal, a még el sem vesztett - kicsiség világát.”

Boldog szülinapot, Bogyó és Babóca!
2024-05-23 - Fodor Andrea
#Kávé mellé

Mi is nehezen hisszük el, de így van: idén húsz éve jelent meg az első Bogyó és Babóca-kötet a Pagonynál. A siker azóta is töretlen, a gyerekek rajonganak Bartos Erika történeteiért. A szerzővel készült jubileumi interjút alább olvashatjátok.

Tovább olvasom...
„A biztonságérzet, a szeretetteljes nyugalom segíti a gyerek gyógyulását”
2023-11-15
#Kávé mellé

Megjelent Bartos Erika legújabb könyvpárja, a Gyógypuszi! A kiadványok különleges helyet foglalnak el a szerző életművében: ezúttal a leggyakoribb kisgyermekkori betegségeket mutatják be egy-egy állatos mesén keresztül. Így lett a könyv orvosi is, mesekönyv is, tanító is és nagyon kedves is. Az alkotás körülményeiről Bartos Erikával beszélgettünk.

Tovább olvasom...
Bartos Erika-rajongók, figyelem!
2023-11-07 - Fodor Andrea
#Ezt olvassuk

Ha ti is rajongtok az összes Bogyó és Babóca könyvért, ha már Brúnóval is körbejártátok az egész Balatont, bebarangoltátok Budapestet, és vártatok már egy friss, ropogós Bartos Erika-kiadványt, akkor két jó hírünk is van: egy piros és egy kék! Ugyanis a Gyógypuszi rögtön két kötetben jelent meg, különböző színű borítóval és eltérő tartalommal, hogy biztosan legyen minden lelkes kis rajongónak bőséges olvasmánya az egész évre. A két kiadvány a leggyakrabban előforduló óvodáskori gyerekbetegségeket meséli el a kicsiknek egy-egy bájos kisállat történetén keresztül.

Tovább olvasom...

Sütihasználati beállítások