Bódis Kriszta

Budapesten, 1967-ben született író, dokumentumfilmes, pszichológus.
Budapest egyik peremkerületében, elsőgenerációs értelmiségi családban nőtt fel. Az irodalom egészen fiatal korától kezdve érdekelte, már gyermekként és kamaszként írt, verseskötet állított össze. Az ELTE BTK pszichológia és esztétika szakán végzett.

1994-2000 között a Magyar Televízió dokumentumfilmes műhelyének független filmeseként közel száz rövid dokumentumfilmet készített. 1998-tól független dokumentumfilmes. Folyamatosan publikál tanulmányokat és recenziókat, verseket és prózát. Költészetében és gyakran prózai írásaiban is előszeretettel használja a csángó népnyelvi kifejezéseket és a roma nyelv kifejezéseit és argóját. Fesztiválokat, kulturális és társadalmi megmozdulásokat szervez.
Saját fejlesztésű speciális pozitív-élmény, kreativitás és interkulturális tréningeket vezet, létrehozta a Hétes-telepi alkotó és fejlesztő programot.
Számos irodalmi és filmes díjjal tüntették ki pályáján.
Könyvei
Mind csak idegenyebb úgy (Versek, 2002, JAK, Budapest)
Kemény vaj (Regény, 2003, Magvető, Budapest)
Artista (Regény, 2006, Jelenkor, Pécs)

Carlo a közoktatásban

Széni Katalin lauderes tanár mellett a Veres Pálnéban tanító Vinczellér Katalint is megkértük, hogy írja meg, ő hogyan helyezné bele a tantervbe a Tilos az Á egyik könyvét. A Black Box után most a Carlo Párizsbanhoz olvashattok egy részletesen kidolgozott óravázlatot – olvassátok!

Tovább olvasom...
Nem minden fekete-fehér
2014-11-25
#10+

Carlo nem egy firenzei aranyifjú, aki Párizsban tölti a nyarat, a Carlo Párizsban nem is útikönyv – ez a regény a tizenöt éves Farkas Károly története, a cigánytelepen élő fiúé, aki kénytelen idő előtt felnőni, mert olyan problémákkal kell szembenéznie, amelyek egy felnőttet is próbára tennének. - Tar Kriszti ajánlója a legújabb Tilos az Á Könyvünkhöz.

Tovább olvasom...
„Engem a kőkemény valóság érdekel”
2014-11-25
#10+

Bódis Kriszta író, pszichológus, dokumentumfilmes nyolc év után új regénnyel jelentkezik. A korábban megjelent Kemény vaj című könyve egy fiatal roma lány sorsát mutatja be, az Artista című könyvében pedig egy intézetben nevelkedett lány tragédiáját. Nemrég életre hívta a Van Helyed Alapítványt és Stúdiót, melyek a mélyszegénységben élők hátrányait igyekszik csökkenteni. Ifjúsági könyve, a Carlo Párizsban a napokban jelenik meg a Tilos az Á Könyvek kiadónál.

Tovább olvasom...