Tilosazá

Hasonló és mégis ellentétes

Kamaszkritika a Kalasnyikov és Rózsafüzérről

2017. január 18. - Pagony cimkék: TilosAzÁ 

Bevallom, egy kis félelemmel indultam neki a könyv olvasásának, mégpedig azért, mert két író alkotta, és én egy olyan kimenetelt vizionáltam ennek az egész projektnek, hogy a szövegrészek nagyon el fognak ütni egymástól, lesznek benne érthetetlen részek, és valahogy nem lesz egyben az egész… De az igazság az, hogy nem kellett volna ezen izgulnom… 

A lény, aki vagyok

Király Csenge Katica bemutatkozása

2017. január 16. - Hanna cimkék: TilosAzÁ 

Király Csenge Katicának hívnak, tehát főleg Csengének, néha Katicának (a Katica szebb, de a Csenge jobban illik hozzám), de voltam már Édesaranyvirágszálam, vagy Nemigazhogyeztazegyetnemtudodmegcsinálni is.
Tizenöt éves vagyok, és a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumba járok. Budán élek, (ahogy sokszor magyarázom) hegyek között, illetve hegynek nevezett domboknál.

"Nem lehet letenni, olyan izgalmas"

SZAKÁCS ESZTER: A Szelek Tornya

2017. január 10. - Pagony cimkék: TilosAzÁ 

Szerintem szuper ez a könyv, mert sok benne a hirtelen, gyorsan történő rész, így ez a vastag kötet nagyon hamar elfogy. Tetszik, hogy minden szereplőnek megvan a maga háttértörténete. Olyan emberekről derülnek ki furcsa, váratlan dolgok, akikről még csak nem is gondolnánk. Fantasztikus, hogy nem tudom, vagy nem lehet kitalálni előre, hogy mi fog történni! – Olvassátok Sziklai Panni ajánlóját A Szelek Tornyáról

Őrület a köbön

Kamaszkritika a Most már igazán - Egy majdnem normális család 2.-ről

2017. január 16. - Pagony cimkék: 12plusz TilosAzÁ 

Bakos Virág élete első látásra úgy tűnik, nem normális. A cím is ezt mutatja. De ha elmélyedsz a könyvben, hamar rájössz, hogy ez normális! Semmi furcsa nincs benne. Mert akinek nincs egy olyan szeszélyes, divatos nővére, mint Vera, annak tuti van egy kocka, de sportos öccse, mint Misu.

Nézzük meg a Bakos család felépítését !

Ki akarok kapcsolódni!

Iván Dóra bemutatkozása

2017. január 6. - Pagony cimkék: TilosAzÁ 

Másfél éve azonban rátaláltam az olvasásnak illetve írásnak a jótékony hatására is. Persze írni véleményem szerint csak nyugodtabb környezetben lehet, szinte teljesen kitisztult elmével. Olvasni pedig egy kávéháznál nyüzsgősebb helyen lehetetlen. – Olvassátok Iván Dóra bemutatkozását!

…már csak 300, 251,139, 51 oldal… és.vége!!!!!!!!

Középiskolások a kötelezőkről 5. - Egri csillagok

2017. január 4. - Pagony cimkék: TilosAzÁ 

Az Egri Csillagok sokak számára egy vontatott és unalmas kötelező olvasmány. Bevallom őszintén, én is rettegtem, amikor bele kellett vágnom, de fokozatosan készültem az elkerülhetetlenre. – Horváth Hanna, kamaszkritikus írása

Bemutatkoznak a Kamaszkritikus kerestetik! pályázat nyertesei

2016. december 30. - Pagony cimkék: TilosAzÁ 

A Tilos az Á olyan kamaszokat keresett, akik folyton a könyveket bújják és van is véleményük róla, amit szívesen megosztanának másokkal. A több mint 100 beérkezett pályázat közül a Kiadó szerkesztősége az ő pályázataikat találta a legkiemelkedőbbnek. Ismerjétek meg őket!

Sokatemlegetett Dante úr

Kamaszkritika Az Irodalom Visszavág 2. részéről

2016. december 28. - Pagony cimkék: TilosAzÁ 

Míg a sorozatok első kötetnél általában az író van jó és a kritikus rossz helyzetben (Mit írjak, hogy ne legyen klisés? Hogyan mondjam meg kulturáltan, hogy jó/közepes/rossz a könyv?), a második kötetnél általában fordul a kocka. Ha a második könyv nem ugorja meg az első szintjét (és általában nem teszi), akkor jöhet az ,,enyje-benyje”, ezért a kritikusok általában szájuk szélét nyalogatva várják a második rész megjelenését. Általában. De mi a helyzet Nényei Pál sorozatával? - Király Csenge Katica írása

A huszadik századi magyar Tyler Durden

Középiskolások a kötelezőkről – Kosztolányi Dezső: Esti Kornél

2016. december 24. - Pagony cimkék: TilosAzÁ 

Amikor elkezdtem foglalkozni a slam poetryvel, arra jöttem rá, hogy az események rengeteg közös elemet tartalmaznak azokkal a kávéházas összejövetelekkel, amelyek a Nyugat korában zajlottak. Bár a versfelolvasásból slam lett, a kávéházból pedig romkocsma, a művészeknek nyújtott találkozási lehetőség, a szenvedély és az alkotóvágy megmaradt. – Orbán Bence ajánlója

Minden, amit tudnod kell a Vészkijárat-sorozatról

Úgy érzed, a problémád olyan, mint egy szoba, amin nincsen ajtó?

2016. december 21. - Pagony cimkék: toplista TilosAzÁ 

A felnőttek és a tizenévesek között hatalmas a szakadék, egyik fél részéről a kontrollálhatatlanság, a másik fél részéről talán a megnemértettség a legerősebb hívószavak. Éppen emiatt, a generációk között húzódó fal miatt a tinédzserek nem képesek artikulálni a problémáikat a szüleik felé, de sok esetben még a saját korosztályukkal sem találják meg a közös hangot. Bár minden gond hatalmas a maga nemében, tudnunk kell észrevenni az intő jeleket – nem csak felnőttként, hanem kamaszként is. A Vészkijárat-könyvek arra hivatottak, hogy felhívják a figyelmet azokra a láthatatlan problémákra, amelyek bármelyikőnkkel megtörténhetnek, és amelyek sajnos sokszor meg is történnek, valamint olyan témákat vesznek elő, amelyekről még mindig úgy érezzük, tabu beszélni.

Egy komolyságot megkövetelő téma

Jónina Leósdottir: Halálkomoly, ford. Dunajcsik Mátyás

2016. december 15. - Hanna cimkék: TilosAzÁ 

A szorongás, a depresszió, az öngyilkosság mind komplex fogalom, rengeteg kiváltó okkal, megélési móddal és végkimenettel. Adott egy trauma, amit egy személy olyan mélyen él meg, olyan nyomot hagy az elméjében, hogy kiürülnek az érzelmei, lényegében egy apatikus állapot marad meg, semmi más nincs, csak üresség. Ez egy olyan mentális teher, amit egy ember huzamosabb ideig képtelen egyedül cipelni, egyszer bele fog törni, ha nincs egy közeli személy, vagy egy szakember, aki meghallgatja, rátereli a kijutás sztrádájára, és fogja a kezét, amíg végigsétál rajta. - Olvassátok Orbán Bence kritikáját a könyvről!

Utazz az időben!

Középiskolások a kötelezőkről 5. - A rettentő görög vitéz

2016. december 15. - Hanna cimkék: TilosAzÁ 

A görög mondák és drámák szerves részét alkotják az irodalmi műveltségünknek. Nélkülük már elképzelhetetlen lenne mai európai kultúránk és értékeink, melynek megalapozója ezen nép művészete. – Olvassátok el Keszthelyi Emma rövid ajánlóját Zalán Tibor A rettentő görög vitézéről, amelyet Baranyai (b) András illusztrált, és ami a Thézeuszhoz kapcsolódó mondakört dolgozza fel modern formában.

Pokolbéli séták, monológok

Kritika Az Irodalom visszavág 2.-ről

2016. december 11. - Pagony cimkék: TilosAzÁ 

Nényei Pál Az irodalom visszavág című könyvsorozatának második kötete (A Paradicsomkerttől a Pokol kapujáig) akár kocsmai nagymonológként is felfogható – hiszen a kávéházak, kocsmák, sörkertek remek beszélgetések, viták helyszínei lehetnek. A világot is meg lehetne váltani bennük, ha az lehetséges volna. De mert még senkinek nem sikerült (a hivatásosoknak sem), maradjunk annyiban: szerencsések azok a diákok, akiknek Nényei a tanáruk...

Go on!

Kamaszkritika a Stand-up!-ról

2016. december 9. - Pagony cimkék: 12plusz TilosAzÁ 

Élveztem a Stand up! minden mondatát, mert egy icipicit hasonlít az én életemre, és szerintem ezzel sokan vagyunk így. Nem egy átlagos történet, ami csak arról szól, hogy SHOPPING, FRIENDS, BOYFRIENDS, SCHOOL, SONGS. – Olvassátok Horváth Hanna ajánlóját!

Az olvasás = lelki megnyugvás

2016. december 8. - Hanna cimkék: TilosAzÁ 

Újabb kamaszkritikusunk mutatkozik be, most a fiatalabb korosztályból. Első kritikáját a Stand up!-ról írta.
Horváth Hanna Eszternek hívnak. 12 éves vagyok, Kápolnásnyéken élek, és a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban tanulok. Az iskolán kívül töltött idő nagy részében, tehát a mindennapjaim jelentős részében kajakozom. Nem rég kezdtem, de nagyon szeretem csinálni szépségeivel és nehézségeivel együtt. Ha nagy leszek, okos és bölcs (ahogy várják tőlem), szeretnék ezzel a sporttal foglalkozni. Ez az egyik álmom.