Menyhért Anna

Menyhért Anna író, irodalomtudós, irodalomszervező, szerkesztő. Az ELTE BTK tudományos munkatársa, kutatási területe a női irodalom, a traumaelmélet és a kortárs irodalom. Tanított az Eötvös József Gimnáziumban, a Miskolci Egyetemen, a Balassi Intézetben és az ELTE-n. A gyerekirodalomba A kis ló című képes mesesorzatával lépett be, amelyben a mesehallgató gyerek és a mesemondó anya párbeszédében alakul, formálódik a kis ló története, természetesen a gyerek aktuális problémái körül. Így mutatja meg, hogy a mese egyszerre transzformáció és katarzis, azaz megtisztulás a problémáktól.
Ezt követően a Vándorlány és az elvarázsolt Kisváros című meseregénye jelent meg, amelyben a Vándorlány és Góri, a kisfiú izgalmas útját ismerjük meg, akik megszabadítják városukat a mitikus átoktól.

A szabad olvasás vágya
2012-07-09

Ezen a nyáron is időről időre megmutatjuk neked, hogy szerzőink hogyan, mivel töltik a hosszú szünetet, milyen könyveket olvasnak most, vagy miket szerettek gyerekként. Menyhért Anna legnagyobb vágya, hogy végre ne csak a munkája miatt olvasson, hanem szabadon barangolhasson a könyvek között álmait-vágyait követve, ahogy ezt egyik főszereplője, Vándorlány is teszi.

Tovább olvasom...
"Olvasás után valami az eszükbe jusson"
2012-06-06

Meseregény és kiskamaszregény, kalandregény és egy belső út regénye - Menyhért Anna új könyve sokféle szövegműfajt von be a játékba, hogy megmutassa Vándorlánynak, ennek a tizenéves, kicsit zárkózott, de belül nagyon is határozott lánynak az útját Kisvárosba, egy sosemvolt csodálatos helyre. Az alkotókat kérdeztük a könyv szövegének és megragadó illusztrációs világának alakulásáról. - Kovács Eszter interjúja

Tovább olvasom...
Vedd észre, ami a tiéd!
2012-06-06
#Ezt olvassuk

Olyan korban élünk, mikor a mesékben újra megjelenik az erős, jelenbe ágyazódott mágia, ismét használhatjuk rejtélyes erőnket, a történeteinket értelmezni tudó és a történeteinkkel bánni tudó erőnket.

Nem a kívülről jövő hatalmakra bízzuk magunkat, hanem az eleddig belül nyugvó, azonban minket keményen megdolgoztató belső történeteink vezetnek bennünket. Szükségünk van a mesékre, gyermekeinknek méginkább. - Gyimesi Ágnes Andrea írása

Tovább olvasom...