Zöldség Anna és a beszélő póniló

Szijj Ferenc

Zöldség Anna és a beszélő póniló

Ménes Ágnes illusztrációival

Bolti ár: 2250Ft
Kedvezményes ár: 1800 Ft
Elérhetőség: rendelhető,
Várható szállítási idő: 1-3 munkanap
Pozsonyi Pagony Kft, 2008
128 oldal, 170x215 mm, Kemény borító  

Sárgarépa és Petrezselyem Anna királykisasszony (akit az ország népe szeretetből és a rövidség miatt Zöldség Annának vagy egyszerűen Annának hív) a főszereplője Szijj Ferenc új mesekönyvének. De szereplője még Haén Cica, a főszakács, a hazardőr ezredes, a Brüsszeli Béka, a Fekete Bárány, de legfőképpen Vörhenyes Milkó, a beszélő póniló. És hogy mi minden történik velük? Például meglátogatják a körömhidai élménycentrumot. Vagy az amerikai varázslót, vagy a Sült Császárt. Vagy meg kell találniuk a titokzatos ördögi patkányt. Vagy Zöldség Anna verset ír. Egy érzékeny, szellemes, játékos mesekönyv, kicsit mint Alice, kicsit mint Óz, és persze kicsit mint Szuromberek, és nagyon Zöldség Anna.

Ezt a könyvet 5-10 éves gyerekek számára ajánljuk.

A szerzőről

Szegeden végzett magyar-német szakon, majd a budapesti Egyetemi Könyvtár könyvtárosa lett. Szerkesztette a Nappali Házat. Számos klasszikus németnyelvű szerző fordítója, úgy mint Kleist, Chamisso, Peter Bichsel és Kafka.

A kilencvenes évek óta jelennek meg önálló kötetei, jórészt versek, de elbeszélesek és mesék is. Kenyércédulák című, az elhallgatás poétikájára építő verseskötete nagy szakmai elismerést aratott, és több kötete német nyelven is megjelent.
József Attila- és Déry-díjas szerző, aki a Zöldség Anna és a beszélő póniló kötettel elnyerte az Aranyvackor pályázat díját, és az IBBY 2009-es Év Gyermekkönyve díját is.

Könyvei a Pagonynál:
Zöldség Anna és a beszélő póniló, ill. Ménes Ágnes

Cikkek

A Pagony Pagonyos szemmel

kedvenceink - második rész

2011. október 12. - Vera cimkék: ünnep 

olvasoReggeltől estig Pagony könyvekkel vagyunk körülvéve, velük dolgozunk, ezekből mesélünk, így a szerkesztőségben és a boltban is mindenkinek megvan a kedvenc Pagonyos könyve. Olvassátok el, miket szeretünk mi, régi-új Pagonyos cikkírók, szerkesztők, a kommentbe pedig írjátok meg, mit szerettek ti!

Szijj Ferenc: Zöldség Anna és a beszélő póniló

2010. szeptember 22. cimkék: Mesesarok 

ZAA 2008-as IBBY Év Gyerekkönyve díjjal jutalmazott könyvből olvashattok most egy keveset: az alábbi részlet a könyv, és a történések legeleje.  A főbb szereplőket itt rögtön megismerhetjük: mindenekelőtt Zöldség Anna királykisasszonyt, valamint Haén Cicát, a főszakácsot és a Hazardőr Ezredest - nem mindennapi figurák! De a legfontosabb szereplő itt még csak vágy képében él: ő pedig a címben is szereplő póniló. Aki továbbolvassa a könyvet, megismerheti őt is (amúgy Milkónak hívják, pöttyös, és beszélni is tud. És még jártassági bizonyítvány sem kell hozzá...)

Egy érzékeny, szellemes, játékos mesekönyv Szijj Ferenctől: kicsit mint Alice, kicsit mint Óz, és persze kicsit mint Szuromberek, és nagyon Zöldség Anna.

A rajzokat Ménes Ágnes készítette.

A HÁZI KIRÁLYLÁNY

Zöldség Anna és a beszélő póniló

2009. április 27. - Hanna cimkék: elemzés jó könyv ismertető Hanna blog Ezt olvassuk most 

Szijj Ferenc a posztmodern gyerekregény mestere. Meseregényei nemcsak abban lépnek el a bevett mesei szerkezettől, hogy megbontják a jó és rossz dichotómiáját (ahogy Papp Eszter írja a literán, egyfajta szürke zónát hoznak létre), hanem a hagyományos elbeszélő szerkezetet is alaposan megpiszkálják: gyakori, hogy nem a próbák és kalandok visznek közelebb a konfliktusok megoldásához, hanem azok egyszerűen megoldódnak.