Abszolút (hiány)könyvek iskolásoknak

Új sorozat indul, tudd meg, miért!

cimkék: #interjú

A Pagony Kiadó a Könyvfesztiválon egy friss, kiskamaszoknak szóló sorozattal debütált – az Abszolút könyvekkel. Kovács Esztert, a Pagony főszerkesztőjét kérdeztük a sorozatról és arról, hogyan tudod az olvasás számára megnyerni a 9-12 éves korosztályt. Kattints tovább, és nevelj boldogan olvasó gyereket!

Kovács Eszter, a Pagony főszerkesztője

A Pagony hiánypótló sorozattal lepi meg az olvasni tudó és szerető gyerekeket (és a szülőket). Az Abszolút könyvek egy olyan most induló, üde, lendületes, szórakoztató, mégis irodalmi sorozat a 9-12 éves korosztálynak, amiben olyan szereplők jelennek meg, akikkel szívesen azonosulnak a kiskamaszok, olyan témák, élethelyzetek és kérdések, amelyek akár az olvasókéira is rímelnek, miközben az Abszolút könyvek nagyon vonzóak a puha kötésükbe burkolva, hihetetlen praktikus (és menő) megjelenésükkel.

A nyelvük, a hiteles kamasz szempontok egyből az oldalakhoz szegezik a (kis)olvasókat. Ismerd meg a sorozatot és a könyveket, hogy megtudd, hogyan!

- Hogyan jött a sorozat ötlete?

Kovács Eszter: - Úgy éreztük, hogy bár a Pagonynak vannak a 9-12 éves korosztálynak szóló könyvei, ezek egymástól függetlenül, önmagukban és elszigetelve léteznek, és kicsit sajnos el is vesznek a könyvek rengetegében – holott egytől egyik nagyon jó és olvasmányos könyvekről van szó! Ilyenekre gondolok, mint a Somniavero, a Tess és én, a Stuart Horten mágikus masinái vagy a Léna listái. Úgy gondoltuk, ha az ilyen típusú könyveinket egybefognánk, adnánk nekik egy sorozatcímet és egy egységes designt, jobban észre lehetne venni őket, és jó tájékozódási pont lenne a szülőknek is.

- Mi az alapkoncepció? Mi az ami összefogja az Abszolút könyveket?

Kovács Eszter: - Elsősorban a korosztály, azaz ez a sorozat a 9-12 éveseknek szól, akik technikailag már tudnak, és még szeretnek olvasni. Ezen belül nagyon sokféle könyv megfér benne, ami mindegyikre igaz, hogy abszolút olvasmányos könyvekről van szó, egyszerűen olyan könyvek, amelyeket jó olvasni, jó benne elmerülni, és bátran ajánljuk ennek a korosztálynak. Lehetnek ezek kalandregények, fantasyk, detektívregények, reális történetek, vannak inkább fiúknak és inkább lányoknak szólók, külföldi és magyar szerzők vegyesen – kinek milyen az ízlése.

- Miért pont Abszolút lett a neve?

Kovács Eszter: - Mert ezek abszolút izgalmas, abszolút olvasmányos, abszolút jó és abszolút mai könyvek (lehet folytatni...) – ráadásul a korosztály egyik legkedvesebb könyvsorozatában is szerepel az Abszol út...

- Miért fontos ez a korosztály az olvasóvá válás szempontjából?

Kovács Eszter: - Nagyon sok gyerek ebben a korban még technikailag sem tud jól olvasni, nekik ezek nehéz könyvek, mert relatív hosszúak (200-250 oldal) – sokan viszont tudnak olvasni, csak nem találják a megfelelő olvasmányt – és ezek a könyvek (főként a kötelező olvasmányokhoz hasonlítva) tényleg nekik és róluk szólnak. Szerintem ebben az életkorban még szeretnek olvasni a gyerekek, de itt nagyon könnyű elveszíteni őket – többek között azért is, mert olyan könyveket olvastatunk velük, amik nem nekik valók.

- Ki tervezte a borítót? Miért gondolod, hogy ránézésre vonzó ez a könyv a kiskamaszoknak?

Kovács Eszter: - A borítók különböznek és egyediek, de van egy sorozat design és logó, ami összefogja az egészet – ezt egyik legrégebbi illusztrátorunk, a Csoda és Kósza rajzolója, Baranyi b. András tervezte.

- Segítséget jelenthet-e a sorozat az oktatásban? Terveztek-e valamilyen segítséget a tanároknak egy esetleges órai feldolgozásra?

Kovács Eszter: - Remélem, hogy igen, ha már csak annyiban is, hogy tudnak róla a tanárok, és ajánlják őket a szülőknek-gyerekeknek, már jó. De egy-egy darabja a sorozatnak, tanári ízléstől függően alternatív olvasmányként bekerülhet a tanításba, mint ahogy a Kőmajmok háza itt-ott be is került (és most az újra kiadás alkalmával az Abszolút-sorozatba is bekerült). De azért ezek elsősorban szórakoztató könyvek lesznek, ezt nem szabad elfelejteni.

- Évente hány könyv megjelenését tervezitek, illetve milyen könyvekkel jelentkezik a sorozat?
Kovács Eszter:  - Évi 6-7 könyvet tervezünk, külföldieket és magyarokat vegyesen. Első körben egy angol (Óriás) kisregénnyel és egy holland könyvvel (Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot) kezdünk, no meg egy magyar utánnyomással, a Kőmajmok házával.


- Miért gondolod, hogy ezek a regények a magukhoz szegezik a kiskamaszokat?

Kovács Eszter: - A holland Anna Woltztól ez már a negyedik könyvünk, nagyon szeretjük. A Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot  című könyv egy kicsit nagyobbaknak szóló, és talán kicsit lányosabb és „lelkizősebb” könyv. A főszereplő 12 éves lánynak s családjának egyetlen napjáról szól, tulajdonképpen egy kis „kamaradarab” – a szülők éppen válnak, a nagylány pedig haragban van az egész világgal – de a viszontagságos, kórházban eltöltött nap végére, ahogy az alcím is ígéri, a világ „rendbe rakódik”. Nagyon okos, érzékeny könyv.
"Nagyon személyes, nagyon belső a hang, néha nyers, mert feltétlenül őszinte (...)" a kiskamaszkori válságról, a generációk közütti különbségekről, és egy kicsit, a szerelemről. 

ISMERD MEG ANNA WOLTZ REGÉNYÉNEK  FELEJTHETETLEN ELBESZÉLŐJÉT (és magát a könyvet) EBBŐL A CIKKBŐL!
OLVASS BELE A REGÉNYBE ITT!


- Kate Scott Óriás című könyvét az adott korosztályon belül már a kisebbeknek is ajánljuk (kilencéves kortól), könnyed, vidám, egyszerű olvasni, ugyanakkor olyan problémák kerülnek elő benne, ami minden gyereket érint – de a fiúkat talán különösen. Történetünk főhőse egy olyan fiú, aki sokáig a legalacsonyabb az osztályban (noha a neve, Anzo, pont óriást jelent), és emiatt nagyon szenved. De nem telik el fél év sem, hirtelen ő lesz a legnagyobb. Mégsem változnak meg a dolgok... Lehet, hogy nem is a magasságon múlik?

"Ezen a ponton lesz Elise, Anzo legjobb barátja és osztálytársa a történet kulcsfigurája, aki a főhős mellett a másik nagyon szerethető azonosulási pont a regényben, és főleg azoknak az olvasó gyerekeknek lesz fontos, akik szintén megtapasztalják az iskolai piszkálódást a hétköznapokban, és ugyan nem ők a pontenciális áldozatok, de az empatikus attidűdjük miatt nem tudnak szemrebbenés nélkül elmenni a probléma mellet." – ismerd meg a könyv lendületes történetét, fantasztikus karaktereit és frappáns humorát – egy kicsit jobban – ebből a cikkből!

OLVASS EL EGY HIHETETLEN SZÓRAKOZTATÓ RÉSZLETET ITT!

Tasnádi Istvánt talán kevésbé kell bemutatni, hiszen ő az Időfutár című sorozatnak is az egyik szerzője, az ő neve szerintem eleve garancia. A kőmajmok házára azt szoktuk mondani, hogy „apáknak és fiúknak” – két idősíkon játszódik, az apuka (tehát a mai szülők) gyerekkorában, és ma – aztán ez a két szál izgalmasan és rejtélyesen összekapcsolódik...

OLVASS BELE ITT!
Mit ír a Magyar Narancs és a KönyvesBlog, az Olvassbele, a Meseutca,  Kőmajmokról? Derítsd ki úgy, hogy rájuk kattintasz!

– Mit vársz a sorozattól a kiadó szempontjából?

- Egyszerűen csak annyit, hogy ezek a könyvek, és ezzel párhuzamosan ez a korosztály láthatóvá válik...
Az interjút Szollár Vera és Hajdu Zsanett készítette.

Kapcsolódó cikkek