Bagossy László

1967-ben született Dombóváron, a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem irodalom-művészettudomány szakán szerzett diplomát. 1990-tõl a Színház- és Filmművészeti Fõiskola hallgatója volt Székely Gábor osztályában, 1995-ben kapott színházrendezõi oklevelet. 1995-2009 Szabadúszó rendezõként dolgozott Szolnokon, Nyíregyházán, Kecskeméten, Tatabányán, Egerben, Pécsett, Szegeden, Budapesten és Stuttgartban. Varázslatos, népmesei elemekből építkező, mégis nagyon mai meséje, A Sötétben Látó Tündér az utóbbi évek gyerekirodalmának egyik legszebb darabja. A nagysikerű színdarabot 2005 óta játsszák az Örkény István Színházban Pogány Judit főszereplésével. A könyv 2010-ben nyert IBBY-díjat.

Egy varázslatos mese arról, hogy mindenkiben van valami különleges
2020-02-24 -
#Ezt olvassuk

Már 11 év eltelt, amióta először a kezünkbe vehettük a sötétben látó tündér történetét, és még ma is örömmel vesszük le a polcról egy meghitt közös olvasáshoz. Hiszen ez a varázslatos mesebeszéd felidézi mindazt, amiért érdemes mesét olvasni – olvasd tovább ajánlónkat!

Tovább olvasom...
A Sötétben Látó Tündér
2010-10-13
#Olvasósarok

A színházrendező Bagossy László által írt Sötétben Látó Tündér a tavalyi év egyik legnagyobb könyvsikere, ráadásul az Év Gyerekkönyve díjat és a Szép Magyar Könyv egyik különdíját is megkapta. Nem véletlenül, hiszen ez a könyv nagyon szép, nagyon jó, ráadásul nem csak könyv, hanem színdarab is (sőt, elsősorban színdarab volt - aki még nem látta, feltétlenül érdemes megnézni Pogány Judit lenyűgöző egyszemélyes előadását az Örkény Színházban).

Egy rövid részletet mutatunk most meg Bagossy "mesebeszédéből", mégis sok minden kiderül belőle: az is, hogy mennyire gyökerezik a népmesékben és tündérmesékben, és az is, hogy ugyanakkor mennyire modern és mai ez a mese.

Takács Mari rajzai (festményei) pedig remélhetőleg magukért beszélnek...

Tovább olvasom...