Egy varázslatos mese arról, hogy mindenkiben van valami különleges

Újra kapható A sötétben látó tündér!

Már 11 év eltelt, amióta először a kezünkbe vehettük a sötétben látó tündér történetét, és még ma is örömmel vesszük le a polcról egy meghitt közös olvasáshoz. Hiszen ez a varázslatos mesebeszéd felidézi mindazt, amiért érdemes mesét olvasni – olvasd tovább ajánlónkat!

sotetben-lato03.jpgA népmesei motívumokkal átszőtt történet a tündérek világába repít el minket, ahol megismerjük Pirinyó Minyót. A kis tündér attól fél, ez a név fog ráragadni, mert ő még nem találta meg, miben a legjobb a testvérei között. Azért nagy baj ez, mert a tündérek között az a szokás, hogy a nevüket arról kapják, amiben a legjobbak. Ahhoz, hogy megtalálja ezt a különleges tulajdonságot, tündéranyja ölébe kuporodva mesét hallgat, miután a testvérei elaludtak, hogy ebben a meghitt közegben édesanyja segítségével találja meg a választ.

“Az egyik legszebb mesekönyv, amit olvastunk a nagyobb fiammal. ... annyira magával ragadó a történet, ahogy az író elmeséli a történetet, hogy alig bírtuk letenni. Nagyon jó lehet segítő mesének a családban legkisebb gyerekeknek, akik nem ismerik még, miben jók, különlegesek ők a többi testvérhez képest....” - írja róla egy lelkes olvasó a moly.hu-n.*

A tündéranya már a mesélés kezdetén elmondja, mivel is jár ez az út:

sotetben-lato04.jpgMost elmondom, hogy ekkor
Mit kérdezett tőlem tündéranyám
Ezen a nevezetes téli éjszakán.
Tündéranyám pedig azt kérdezte tőlem:
- Te látod a sötétben a gondolataidat?
De látod-e a sötétben a kimondott szavakat?
Ha azt mondanám, hogy “rózsa”,
Látnád-e piros szirmait?
Ha azt mondanám: “tündöklő napocska”,
Látnád-e a sötétben is, ahogy fényesen vakít?
Mert ha igen,
Akkor olyan mesét mondok neked,
Ami a kimondott szavak által
A Fekete-tenger hetvenhetedik szigetének
A legsötétebb csücskébe vezet.
Aki erre az útra el akar jönni velem,
Annak a kimondott szavakat
A sötétben is látnia kell.
Aki pedig erről az útról visszatér,
Az lehet a legbátrabb testvér,
Az lehet az összes testvér közül
A legsötétbenlátóbb:
A Sötétben Látó Tündér.”

Ez a mesebeszéd nemcsak felhasználja a népmesék elemeit, de saját üzenetével és tanulságaival a népmesék tanító jellegét is beváltja. A félénk Pirinyó Minyó megtalálja önmagát a mesében, és ráébred, hogy benne is van valami különleges, ő is lehet a legjobb valamiben, és kiérdemelheti végső tündér nevét. Sőt, ezt a képességét felhasználhatja mások támogatására, szeretetre és törődésre, megtaníthat másokat félelem nélkül közlekedni a sötétben, és képzeletünk erejével segíthet látni a sötétben kimondott szavakat. Az élményt teljesebbé és varázslatosabbá teszik Takács Mari illusztrációi, amelyek teljes összhangban vannak a történettel. Nehéz feladat volt ez, hiszen a történet fontos része, hogy a teljes sötétségben is képesek vagyunk gondolatainkkal életre kelteni a körülöttünk lévő világot, de Takács Mari megtalálta az egyensúlyt abban, hogyan alkothat varázslatos és élettel teli képeket, miközben az olvasó fantáziájának is hagy feladatot. A széles ecsetvonások, a kivehető, de nem kidolgozott sziluettek mind-mind arra késztetnek, hogy fantáziánk tovább szárnyaljon, és ehhez a meséhez nem is kell más, mint elengedni a fantáziánkat, és befogadni varázslatot.

sotetben-lato14.jpg

“A fantasztikus szöveg Bagossy László munkája, a gyönyörű illusztrációk Takács Mari művészetét dicsérik. Már több családnak továbbadtuk, hogy őket is “megfertőzzük”. Örömmel jelentem: sikerült! Még nem találkoztam olyan gyerekkel, akinek elég lett volna, ha csak egyszer hallja” – írja a Hintafa blog.**

A rendező Bagossy László mesebeszéde színdarabként indult Pogány Judit egyszemélyes előadásában, és azóta is folyamatosan műsoron van, majd könyv formájában Év Gyerekkönyve-díjban és Szép Magyar Könyv különdíjban is részesült. Nem véletlen a széleskörű szakmai, kritikai és közönség általi elismerés, hiszen a mese pontosan olyan hangulatot teremt, amelyet mindannyian elképzelünk, ha estimese-olvasásról van szó. A gyerekek a szülők köré kuporodnak, és elindulnak egy csodával övezett úton, ami tele van izgalommal, tanulsággal és képzelettel.


Szerezd be itt a könyvet!Forrás:

*moly.hu

**hintafa.blog.hu

Kapcsolódó termékek