Én vagy senki

Mészáros Dorka

Én vagy senki

Bolti ár: 2990 Ft
Neked: 2542 Ft
Elérhetőség: rendelhető,
Várható szállítási idő: 1-3 munkanap
Tilos az Á Könyvek, 2016
288 oldal
, 130x195 mm, Kemény borító  

„ÍGY TELJES A LÉTSZÁM. SENKIT SEM FOG KIHAGYNI. EZÚTTAL NEM.” 2014 nyarán tizenegy kamasz titokzatos üzenetet kap, melyben ennyi áll: 7–11. Eleinte csak zaklatásnak vélik a dolgot, július tizenegyedikén azonban valaki megpróbálja megmérgezni őket: hárman meghalnak, egyikük zárt osztályra kerül. Heten maradnak. Pont egy évvel később ismét megindulnak az üzenetek: 7–11. Az életben maradt négy fiú és három lány úgy dönt, saját kezébe veszi a nyomozást, hogy kiderüljön, ki vadászik rájuk. Zénó, a laza zenész. Aliz, a népszerű táncos. Nóri, a vad gót. Burni, a bulifelelős izompacsirta. Erik, a magának való kocka. Meli, a visszahúzódó orvospalánta. Gergő, a tökéletes szívtipró. A hét kamasznak meg kell tanulnia elfogadni egymást, és feldolgozni a fájdalmas múltat, hogy a rejtélyes gyilkos nyomára bukkanjanak, mielőtt túl késő lesz. Mert az idő egyre fogy: kevesebb mint egy hónapjuk maradt...

A szerzőről

Pápán születtem 1992.10.12­én, és azóta is pápainak tartom magam. Ott jártam oviba, ott bontogattam a szárnyaimat, ott lettem először szerelmes, ott jelent meg először novelláskötetem. Már az általános iskolában írogattam, bár akkor "az egy spirálfüzet=egy regény" jelszóval futottak a műveim. Novellákat a gimiben kezdtem írni, ezek közül több megjelent antológiákban. A legbüszkébb a "Magánügy" és a "Rejtély a villában" című novellákra vagyok – utóbbiból film is
készült.
2015­-ben a Corvinus nemzetközi tanulmányok szakán szereztem meg az alapdiplomámat, jelenleg az ELTE kriminológia mesterszakos hallgatója vagyok. Minden érdekel – szeretnék annyit magamba szívni a világból, amennyit csak bírok. Írok, futok, táncolok, dolgozom, szórakozom, mint mindenki más, de érdekel a biztonságpolitika, a hacktivizmus, a filmrendezés, a színpad világa és a sminkelés is. Ha lenne rá lehetőségem, biztosan belekóstolnék az űrkutatásba is, és a Holdról töltenék fel selfie­t az Instagramra...
Megkértem azokat a barátaimat, akik igazán ismernek, hogy jellemezzenek egy­egy szóval. A következő válaszokat kaptam: ambiciózus, tudja, mit akar, nagylelkű, díva, határozott, maximalista, szenvedélyes, iron lady, csinos, vezető, mindig lehet rá számítani. Magamról nekem két szó jut eszembe: dorkás és álmodó.
Két kedvenc idézetem van, mindkettő a kedvenc zenekaromtól, a Nightwish­től (a zene számomra nagyon fontos, az íráshoz is rengeteget ad): "A papír szavak nélkül élettelen, a tinta vers nélkül céltalan; történetek nélkül az egész világ halott..." "Minden gyerek megérdemel egy jobb mesét..."

Cikkek

A tinédzserek társas magánya

Dr. Murányi Fanni gondolatai az Én vagy senki c. kamaszkrimi kapcsán

2016. augusztus 31. - Pagony cimkék: TilosAzÁ 

A tinédzser lázad, hiszen ez a dolga. A tinédzserek „problémaviselkedésén” az identitáskeresés folyamatát képező, a normától eltérő cselekményeket értjük, mint például az alkoholfogyasztás, cigarettázás, szexuális aktivitás. A kriminológia szakos Mészáros Dorka ifjúsági krimiregényében foglalkozik a kérdéssel: mikor válik a társadalmi normaszegés veszélyforrássá? Miért jut el valaki egy bűncselekmény – jelen esetben egy gyilkosság – elkövetéséig?

Ha tizenhat lennék

Vajon megegyezik a zenei és irodalmi ízlésed?

2016. augusztus 19. - Pagony cimkék: TilosAzÁ 

leadNem tudsz könyvet választani? Nem bízol a fülszövegekben? Félsz, hogy belekezdesz de aztán mégsem fog tetszeni? Akkor hadd segítsünk; a Tilos az Á 16+ könyveit most a kedvenc számaitok szerint csoportosítottuk. Katy Perry vagy John Lennon a kedvenced?

10+1 ok, amiért neked is látnod kell a Billy Elliotot

Két élmény, millió érzés

2016. augusztus 8. - Zsani cimkék: beszámoló 

bA 2005-ben debütáló, világsikert arató musical magyarországi bemutatójára eddig a nyárig kellett várni – de megérte. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy láttam a darabot a londoni West End-en is, így össze tudtam hasonlítani Szirtes Tamás rendezésével. Bevallom, teljesen lenyűgözött, nekem sokkal jobban tetszett a magyar, mint a londoni. Imádtam minden egyes másodpercét – mert a Billy Elliot az a darab, amit mindenkinek látnia kell, mutatom, miért:

Mészáros Dorka írását olvasod.