Lídia, 16
  • 14-19

Gévai Csilla

Lídia, 16

Tilos az Á Könyvek, 2013

144 oldal, Puha kötés

"Egy éve egy sort sem írtam. De mától újra odakényszerítem magam a monitor elé. Elhatároztam, hogy ezúttal kitartóan fogom vezetni a naplómat. KITARTÁS! Nem éppen erényem, de fejlesztem! Ezen a nyáron azt is elhatároztam, hogy még őszintébb leszek magamhoz, és leszámolok az őrültségeimmel. Nem igaz, hogy azt várom, megértsenek. Tudom, fura: egy rég halott férfiba vagyok szerelmes. Miért kell automatikusan belenyugodnom abba, hogy nem élhetek vele? Halkan megsúgom, olvastam én már olyan esetről is, hogy valaki beleszeretett Leila hercegnőbe a Star Warsból, vagy egy rajzfilmfigurába. Szóval ezek után miért is ne barátkozhatnék olyan emberekkel, akik létező személyek… voltak? Ők legalább éltek valamikor! Csakhogy én megígértem magamnak, hogy így tizedikre összeszedettebb leszek, nyitottabbá válok, belépek a jelen valóságos kapuján, és… ugyanolyan ügyesen fogom elfogadni a kézzelfogható valóságot, mint a többiek, MERT EZ A NORMÁLIS! Normálisabb leszek!”

Elérhetőség: rendelhető

Várható szállítási idő: 1-3 munkanap

Kosárba teszem

2250 Ft
1913 Ft (-15%)

nextprev
Egy különleges naplóregényről

Irtózatosan kedvelem az egyedi, kissé elvont, művészlelkeket. A fantasztikus személyiségek mindig is inspiráló hatással voltak rám. Ezen kívül pedig érdekesebb, izgalmasabb karaktereket, történeteket nyerhetünk a segítségükkel. A Lídia, 16 egy ilyen, kissé különc lányról szól, aki naplóformában írja le a mindennapjait.

Naplót írni irtó veszélyes. Mi van, ha valaki elolvassa?

Aki először veszi kézbe a Lídia, 16 című könyvet, azt gondolhatja, hogy egy átlagos kamaszlány naplóját fogja olvasni. Semmi rendkívüli nincs abban, hogy egy tini naplót vezet. Aztán a gyanútlan olvasó hamarosan rádöbben, hogy korántsem átlagos lány Lídia...

Napló-képregény-csoda

A leghálásabb szerep talán, amit egy ilyen könyvhöz kezdő író magára ölthet, egy tizenéves diák alakja. Ugyanis ebben a korban napi szinten temérdek új impulzus éri az embert, amire (akármennyire tagadtam én is akkoriban, hogy túlzó módon reagálnék) igenis szélsőségesen hajlamosak reagálni a fiatalok. Adott tehát a sokszínű téma, az életkorból fakadó változékonyság a karakterfejlődéshez, így Gévai Csillának már csak saját egyediségét, illetve a főhőse egyéniségét kellett hozzátennie, hogy megszülethessen a Lídia, 16, majd a Lídia, 17.

10 ok, amiért minden könyvespolcon ott a helye a Lídia 16-nak

Rengeteg tinikönyv van, amiben hasonló elemek vannak, mint a Lídia 16-ban. Például amikor Lídia legjobb barátnője szerelmes lesz, és nem törődik vele – ilyen az életben is nemegyszer előfordul. A legtöbb könyvben ezt elég sablonosan kerekítenék le. A Lídia 16 nem ilyen. Lídia szabad kézzel lett rajzolva, nem vonalzóval. Ő a talpára áll, ha szomorú is, de nem dacból, hanem reflexből. Olyan zseniálisan lett megírva, hogy mindig 95 százalékosan együtt tudunk vele érezni (ami egy könyvszereplőnél nagyon jó arány), mégsem tudjuk, mi fog vele történni és hogyan fog reagálni. - Király Csenge Katica ajánlója 10 pontban!

Miért imádjuk annyira a naplókat?

Hogy miért szeretjük annyira a naplóregényeket? Mert legyen az írója akár fiktív vagy valós, a közvetlenség, az intimitás, amit az E/1-ben írt személyes vallomások adnak nem foghatóak semmilyen más írói eszközhöz. Szeretjük beleélni magunkat a történetbe, és elhinni, hogy mindaz, amit olvasunk igaz. Ezt a vágyunkat tökéletesen elégítik ki a hitelesség illúzióját fenntartva a fiktív naplóregények.

Kedves Naplóm!

Az elmúlt heti olvasnivalóim felkavaróak voltak: kamaszoknak szóló könyvekkel ismerkedtem. Hiába, ahogy nő az életkor, úgy szaporodnak a problémák is. Az ifjúsági irodalom már a realitásokon alapul, sőt, olykor brutálisan nagyítja fel az érzékeny, problémás helyzeteket. Magam is elkezdtem készülni a gyerekeim kamaszkorára, és sokszor, mikor szülők kérnek tanácsot tőlem a boltban, rábeszélem őket, hogy feltétlenül olvassák ők is az ifjúsági könyveket. Ezek az írások szembesíthetnek minket azzal, hogy a saját kamaszkorunk emléke - bármennyire hihetetlen is - de egyre jobban távolodik, hogy szülőként megváltoztunk, és a világ is más lett. Mindez olyan közhelyes, de akkor is igaz. -Laura ajánlója.

"Mindenben megkeresem magam"

Lídia, 16 éves drámatagozatos tanuló, kedvenc festője, szerelme, magányos óráiban beszélgető társa a rég halott Gulácsy Lajos. Igen, ez egy picit talán fura - de igaziból nem is annyira, mert Lídia problémái nagyon hasonlóak, mint egy bármilyen tininek, csak talán mélyebben elgondolkodik rajtuk, mint az átlag. Szerelem, barátnők, énkeresés, pályaválasztás, önkifejezés, szereplés, család - hát ilyesmik körül forog az a körülbelül egy év, amit felölel ez a sajátos hangvételű napló.

Lídia töpreng

Lídia szerelmi élete szépen szólva is reménytelen. Két srác is tetszik neki: az egyik két évvel jár fölötte a gimiben és papnak készül, a másik pedig kábé száztíz évfolyammal előzte meg, ugyanis Gulácsy Lajos festőművész az, aki sajna 1932-ben meghalt. - Vujovits Júlia ajánlója a Lídia, 16 című könyről