Kedves Naplóm!

naplókönyvek kamaszoknak és anyáknak

Az elmúlt heti olvasnivalóim felkavaróak voltak: kamaszoknak szóló könyvekkel ismerkedtem. Hiába, ahogy nő az életkor, úgy szaporodnak a problémák is. Az ifjúsági irodalom már a realitásokon alapul, sőt, olykor brutálisan nagyítja fel az érzékeny, problémás helyzeteket. Magam is elkezdtem készülni a gyerekeim kamaszkorára, és sokszor, mikor szülők kérnek tanácsot tőlem a boltban, rábeszélem őket, hogy feltétlenül olvassák ők is az ifjúsági könyveket. Ezek az írások szembesíthetnek minket azzal, hogy a saját kamaszkorunk emléke - bármennyire hihetetlen is - de egyre jobban távolodik, hogy szülőként megváltoztunk, és a világ is más lett. Mindez olyan közhelyes, de akkor is igaz. -Laura ajánlója.

A sokadik naplójellegű könyvet olvastam az elmúlt hónapokban. Ezekben a 15-17 éves lányok szemszögéből láthatjuk ezt a rendkívül bonyolult és érzékeny időszakot. A szupermenők, a Lídia-sorozat és a Kötéltánc főhősei egytől egyig életük egyik legszélsőségesebb időszakát élik. A felnőtté válás, függetlenedés, a nővé érés, a családi viszonyok kezelése, a szerelmek megélése mind-mind óriás amplitúdók között zajlik. Az általános generációs problémákon, ellentéteken túl bekavar ez a felgyorsult világ, és annak a terhe, hogy nem lehet lemaradni. A számítógép, az alkohol, a drogok, a kapcsolódási nehézségek, az agresszió, a szexualitás domináns szerepe óriás nyomás a fiatalokon. Miközben a legszebb érzések, a világ meghódításhoz és bekebelezéséhez szükséges kíváncsiság és ambíció is ezt az időszakot jellemzi igazán. 

24321.jpg
Mán-Várhegyi Réka regényéről, A szupermenőkről már írtam korábban, igaz, akkor az anyaszereplőket figyeltem a könyvajánlómban. Szabó Marcellina szülei szakítása miatt a belvárosból egy külvárosi lakótelepre kényszerül költözni. Az elit gimiből pedig egy furcsa nevű perem iskolában folytatja a másodikat. Újra kell kezdenie mindent. Meg kell szokni az új családi állapotot, és helyt kell állni az új suliban, mindezt a legnagyobb világfájdalom és életunalom közepette. Marcellina persze megküzd ezekkel a nehézségekkel. Új barátokat szerez, és felveszi a harcot a menőséggel szemben is. Bebizonyítják, hogy a népszerűség mennyire felszínes dolog, és milyen törékeny is tud lenni. A pápaszemes, mindenki által csúfolt eminens osztálytársból menő csajt kreálnak. Ugyanakkor az is bebizonyosodik, hogy hiába tiltakozunk, ha ott van bennünk a tehetség, az előbb-utóbb előbújik, és akkor elkerülhetetlenné válik, hogy ismertté váljunk. És természetesen előbb-utóbb a szerelem is ránk talál. 
24553.jpg
Németh Eszter
regénye, a Kötéltánc már közel sem zárul happy enddel. Egy tizenéves lány lelki leépülését követhetjük nyomon blog bejegyzéseit olvasva. Ő komoly önbizalom problémával, szeretethiánnyal és megfelelési kényszerrel küzd. Egy szürke kisváros fojtogató közegében, egy szeretni képtelen anya, egy karizma nélküli apa, és egy agresszív, önző pasi barátnőjeként megy ki fokról-fokra lába alól a talaj. A fiú veri, erőszakolja, és lelkileg is megalázza a lányt, miközben kifelé minden lányos anya álma. Mire sikerül végre külső segítséggel kilépnie ebből az egészségtelen kapcsolatból, addigra olyan önértékelési zavarai lesznek, hogy mély depresszióba zuhan, és hiába veszik körül barátok, hiába jelentkezik a vágyott szerelem, ő már képtelen hinni a jövőben - a blogolás végére a legborzasztóbb utat választja.

Miközben nagyon fontos problémát feszeget a regény, nekem hiányzott a drámai fokozás. A könyv háromnegyedéig nem volt egyértelmű, hogy ilyen súlyos pszichés problémák gyötrik ezt a kamaszt, és ezért nem tűnt túl hitelesnek az öngyilkossági szándék sem.

24179.jpgEbben a leánynaplós műfajban leginkább kedvemre való Gévai Csilla Lídia könyvei voltak. A Lídia,16 és a Lídia, 17 az a fajta naplóregény, ami leginkább visszahozta egykori tizenéves önmagam. A főhősben megvan minden olyan tulajdonság, ami egy nem átlagos, a világra nyitott, gondolkodó emberben benne lakozik. A művészi érzékenységgel és tehetséggel megáldott Lídiának nem a megszokott tini élet adatott meg. Különlegessége kívülállóvá teszi. A megjárandó utak sokkal kuszábbak, bonyolultabbak és felkavaróbbak, mint a kortársainak. A Lídia naplójegyzetei nem üres fecsegések, hanem egy mélyen gondolkodó, érzékeny lány világfeldolgozásai, amelyek között jó néhány rendkívül jól megfogalmazott üzenet rejlik a felnőtt olvasók számára is.

24282.jpgKilóg ugyan a naplók sorából, de akár az is lehetne A muter és a Dzsinnek. Elekes Dóra méltán nagy figyelmet generált tabudöntögető könyve egy kislány szemén keresztül, az ő szavaival elmesélve mutatja be anyja alkoholizmusát. A könyv gyilkos iróniával taglózza le az olvasót. A gyermeki magyarázatokkal megszépített, kiszínezett drámai valóság sokkal hatásosabb, mint egy realisztikus leírás. A kislány szájába adott mondatokban ott van a gyermeki kiszolgáltatottság, a szeretet- és figyeleméhség, az anyukája féltése, és egy biztonságosabb életre való vágyakozás. A könyv hatását tovább fokozzák Kun Fruzsina illusztrációi.

Kapcsolódó termékek