Elveszett csillagok
  • 11-16

Bíró Szabolcs

Elveszett csillagok

Illusztrátor: Horváth Ildikó

Athenaeum 2000 Kiadó, 2023

256 oldal , Puha kötés

Zalán Peti egy szűkös mezővárosi panellakásban él az édesanyjával. Iskolatársai zaklatása elől a könyvekbe menekül, és arról álmodozik, hogy egyszer író lesz - csakhogy hiányzik számára az igazi téma, a valódi nagy kaland.

Egy váratlan telefonhívásnak köszönhetően az előtte álló nyarat a varázslatos Egerben töltheti. A város felfedezése közben ismerkedik meg Tündével, akivel különös rejtély nyomába erednek: egy városi legenda szerint Gárdonyi Géza egyik ismeretlen kézirata máig ott van elrejtve valahol Egerben.
Valóban létezik a titokzatos Gárdonyi-kézirat, vagy csak kitaláció az egész? Képes-e Tünde és Peti feltörni mind az öt pecsétet, amely a rejtély megoldásához vezet? Vajon csak ők tudnak a titokról, vagy vannak mások is, akik rátennék a kezüket az értékes régiségre?

Bíró Szabolcs népszerű ifjúsági regénye az első kaland és az első szerelem története, amely egyszerre szól egy agyafúrt művészettörténeti nyomozásról és egy zárkózott fiú emberré válásáról.

Horváth Ildikó illusztrációival.

Idézet

„Miközben hazakísérték a temetőből Gizi nénit, mindketten odafigyeltek arra, hogy még véletlenül se említsék neki a furcsa számsort, a könyvet vagy bármiféle egyéb egri legendát. Amint azonban elköszöntek tőle, Peti azonnal előkapta térdnadrágja oldalzsebéből a kis spirálfüzetét, és mielőtt még elfelejtette volna, egy szűz oldalra lefirkantotta a síron olvasott sort: AGRIA 0802137.
– Biztosra veszem, hogy az öreg tudott a kézirat létezéséről – jelentette ki izgatottan Tünde, miközben visszafelé tekertek a főút mentén. – Sőt tovább megyek: szerintem ez a sírfelirat egy kód, ami elvezet hozzá.
– Honnan veszed, hogy a néni nem mondott igazat? – kérdezte Peti, a lány azonban gyorsan kijavította:
– Gizi néni nem hazudott. Ő valóban nem tudott semmit a kéziratról. Szerintem Karcsi bácsi így akarta őt megvédeni. Nem figyelted, mit mesélt? Hogy mit mondott neki az öreg, ha rákérdezett a dologra? Semmi konkrétumot, csak azt, hogy ne törődjön vele, és hajtsa el a kalandorokat.
– Tipikus kitérő válasz – értett vele egyet a fiú. – De ha megfeszülök, se tudom, mit jelenthet ez a kód.
– A számsort még én se tudom – felelte a lány. – Az Agria viszont arra utalhat, hogy a kézirat itt van elrejtve valahol Egerben. Ha pedig így van...
Nem fejezte be a mondatot, mert épp egy kamion zúgott el mellettük. Amikor a főútról rákanyarodtak a Deák Ferenc utcára, Peti belehúzott, és felzárkózott Tünde mellé.
– Szóval mi van akkor – kérdezte –, ha Egerben van elrejtve a kézirat?
– Hogyhogy mi van? – pillantott rá furcsálló tekintettel a lány. – Akkor, kedves Zalán Péter, mi leszünk azok, akik megtalálják.”

Elérhetőség: rendelhető

Várható szállítási idő: 3- 5 munkanap

Teljes ár: 4299 Ft
Aktuális ár: 3654 Ft
loyaltypoints18 törzsvásárlói pont
Kosárba

Sütihasználati beállítások