A kéményseprő hóember

Végh György

A kéményseprő hóember

Molnár Jacqueline illusztrációival

Bolti ár: 2150Ft
Kedvezményes ár: 1828 Ft
Elérhetőség: rendelhető,
Várható szállítási idő: 1-3 munkanap
Pozsonyi Pagony Kft, 2011
64 oldal, 170x180 mm, Kemény borító  

Sokféle hóember létezik. Ebben a mesekönyvben szó esik például Patyolat Pityuról, Fehér Ferkéről, Havasi Albertről vagy éppen Hermelin Alajosról. De a mese nem róluk szól. Ennek a mesének a főszereplője Hó-Kuszpók Istók, aki táncol a telefonpóznán, feljut a háztetőkre, találkozik egy macskával és megment egy pislákoló lángot. Hosszú, csíkos sálja van és egy sokat használt söprűje. Repülni is tud, de ami a legérdekesebb, igazi kéményseprő válik belőle. Hogy hogyan, azt megtudod a meséből! Az illusztrációkat Molnár Jacqueline készítette, de hagyott helyet nektek is - az üresen hagyott oldalakra megrajzolhatod a te saját hóemberedet! Végh György (1919 -1982) számos mese, meseregény, gyerekvers szerzője, mint például a sok kiadást megért Képtelen képes ABC, a Pacsaji csalafinta kalandjai, vagy a Don Makarémó, egy kulcslyukon keresztül. Ez a mese teljes terjedelmében most jeleneik meg először.

Ezt a könyvet 4-8 éves gyerekek számára ajánljuk.

A szerzőről

Végh György, (Áporka, 1919. augusztus 31. – Budapest, 1982. szeptember 7.), magyar költő, író, műfordító.

Budapesten, a VIII. kerületben, a Tavaszmező utcai gimnáziumban érettségizett. A Gaál Béla Filmiskolában folytatta tanulmányait. A Szép Szónál ismerkedett meg Horváth Béla költővel, az ő közvetítésével jelent meg nyomtatásban első verse a Pesti Naplóban. Just Béla segítségével került a Vigilia írói közé.

1941-ben, 21 éves korában jelent meg első verseskötete, a Havas éjszakák (Budapest). Ezt két prózakötete követte. Főleg műfordításokból élt, a Modern Orfeusz, (1960) című kötete ezeknek gazdag válogatása. Halálával nagyjából egyidőben jelent meg önéletrajzi regénytrilógiája, még később összegyűjtött verseinek kötete és memoárregénye, A gonosz angyal (Budapest, 1986).

Számos mese és gyermekvers szerzője volt: Képtelen képes ABC című munkáját az Ulpius-ház Könyvkiadó Ulpius Játszóház gyerekrészlege adta ki újra 2010-ben. A szerző kötetei közül 2011-ben a Don Makarémó, egy kulcslyukon keresztül és a Pacsaji csalafinta kalandjai újrakiadására készülnek.

A szerző más könyvei

 • Végh György
  Ulpius-ház
  2124 Ft (-15%)
  2499 Ft
  Végh György humorral, gyermeki bájjal és nyelvi leleményességgel szövögeti a derűs mesevilágot! Olvasd el Te is mi történik A Nyugalmazott Elefánt Úr Birodalmában!
 • Végh György
  Móra Kiadó
  1699 Ft (-15%)
  1999 Ft
  Hogy mire képes ez a képtelen képeskönyv? Úgy tanítja meg a betűket és az ábécét, hogy közben a kezdő olvasó végig remekül szórakozik.
 • Végh György
  Móra Kiadó
  1699 Ft (-15%)
  1999 Ft
  Végh György most először megjelenő, kedves meséje Kőszeghy Csilla rajzaival tökéletes karácsonyi ajándék.

Cikkek

Jegelt mese

Végh György: A kéményseprő hóember, 2011, Pagony

2012. december 3. - Hanna cimkék: esszé jó könyv 3-6 

kMindjárt leesik a hó, ti is érzitek? Hideg szelek fújnak itt a Pagonyban a Duna felől, érzem a hó illatát. Ha pedig felnézünk hazafelé fáradtan az esti lámpák fényében kavargó hópelyhekre, lehet, hogy összeállnak valamivé... egy hóemberré, egy hosszú, egy gömbölyű, egy vidám, egy szigorú hóemberré. De hogy lesz egy hóemberből kéményseprő, és legfőképp: mi végre? Olvassátok el Tóth Ákos irodalomtörténész ajánlóját Végh György csodálatos téli könyvéről, melyet Molnár Jacqueline illusztrációi kísérnek.

Elmehetnék mesekönyvhősnek

A kéményseprő hóember - ahogy Tamás Zsuzsa látja

2011. november 14. - Vera cimkék: kritika jó könyv 

kemenyseproA Pagony kiadó ízig-vérig mai kiadó, a szó minden értelmében: nem tudom, a „tíz év, száz könyv” hány szerzőt takar, de abban biztos vagyok, hogy valamennyien kortársaink. Annál meglepőbb, hogy a kiadó százvalahányadik kötete, A kéményseprő hóember ránézésre ugyan nagyon is mai könyv – ki ne ismerné fel Molnár Jacqueline rajzait? –, szerzője, Végh György azonban három évtizede nincs köztünk. Vajon fel tudja-e venni a versenyt a legfrissebb könyvterméssel ez a hagyatékban maradt mese?