Végh György

Végh György, (Áporka, 1919. augusztus 31. – Budapest, 1982. szeptember 7.), magyar költő, író, műfordító.

Budapesten, a VIII. kerületben, a Tavaszmező utcai gimnáziumban érettségizett. A Gaál Béla Filmiskolában folytatta tanulmányait. A Szép Szónál ismerkedett meg Horváth Béla költővel, az ő közvetítésével jelent meg nyomtatásban első verse a Pesti Naplóban. Just Béla segítségével került a Vigilia írói közé.

1941-ben, 21 éves korában jelent meg első verseskötete, a Havas éjszakák (Budapest). Ezt két prózakötete követte. Főleg műfordításokból élt, a Modern Orfeusz, (1960) című kötete ezeknek gazdag válogatása. Halálával nagyjából egyidőben jelent meg önéletrajzi regénytrilógiája, még később összegyűjtött verseinek kötete és memoárregénye, A gonosz angyal (Budapest, 1986).

Számos mese és gyermekvers szerzője volt: Képtelen képes ABC című munkáját az Ulpius-ház Könyvkiadó Ulpius Játszóház gyerekrészlege adta ki újra 2010-ben. A szerző kötetei közül 2011-ben a Don Makarémó, egy kulcslyukon keresztül és a Pacsaji csalafinta kalandjai újrakiadására készülnek.

Most 2 ünnepi könyvet kapsz 1 áráért!
2019-11-18
#Kávé mellé

Vásárolj most 2 csodaszép ünnepi könyvet 1 áráért!

Tovább olvasom...
1 ünnepi könyvet fizetsz, 2-t kapsz!
2018-11-26
#Kávé mellé

Vásárolj most 2 csodaszép ünnepi könyvet 1 áráért!

Tovább olvasom...
Írni és olvasni tanultok?
2016-10-27
#Ezt olvassuk

 Vicces versek? Kreatív írásgyakorlás? Hantázó állatok? Vagy küzdelem a Minecraft hőseiként? Ebben a szelében akár igazi könyvmoly a gyereked, akár kifejezetten a hideg rázza az irodalomtól, tuti megtalálod azt, amivel megérinti a könyvek varázslatos titokzatossága.

Így szeressetek, tanuljatok olvasni közösen és egyedül!

Frindt Julcsi és Udvari Orsi ajánlóját olvasod.

Tovább olvasom...