Dániel András

Sokoldalú grafikus, aki újságok, magazinok címlapjától kezdve gyerekkönyvekig sok mindenhez készített már illusztrációt. Mindemellett elismert kortárs festő, számos egyéni és csoportos kiállítása volt. Infografika, plakát, könyvborító egyaránt szerepel a repertoárján.
Írói munkássága ifjú korára nyúlik vissza, ám a képzőművészet előtérbe kerülésével az háttérbe szorult. 2012-ben jelent meg első önálló kötete, a Matild és Margaréta a Pagony Kiadónál. Egyedi, különleges humorú meséket ír. Olyanokat, amelyek a gyerekek mellett a szüleiket is megszólítják. 2012 óta sorra jelennek meg gyerekkönyvei, amelyeket általában egyszemélyben ír és illusztrál. Igazán ismertté a Kufli-sorozat tette, amelyből rajzfilm-sorozat is készült, és ami mára megérett arra, hogy PhD-dolgozatok témája legyen, gyakorlatilag bármilyen szakterületen. András szerint a kufliktól leginkább azt lehet tanulni, hogy nem érdemes túlizgulni a dolgokat, mindig mindenre adódik valami megoldás. Emellett persze azt is, hogy időnként pont a megoldást hajszolva bonyolítjuk agyon a dolgokat... Mindenesetre a kuflik nem stresszelik túl a dolgokat. (Nem úgy, mint a szerzőjük, vallotta be András egy gyenge pillanatában.)
Kicsibácsi és Kicsinéni, valamint A nyúlformájú kutya című kötetei Szép Magyar Könyv-díjat, a Mit keresett Jakab az ágy alatt HUBBY Év Gyerekkönyve-díjat kapott.


Tágul a kufliverzum, itt az új kötet!
2023-09-26 - Labdarozsa
#Ezt olvassuk

Jó a humorod? Sőt, mi több, nem bírsz ki fél órát ironikus, vagy ne adj' isten teljesen abszurd megjegyzések nélkül? Mindeközben ott bujkál még benned a gyerek? Akkor te már tuti, hogy rég vérbeli kufli-rajongó vagy! 

A legújabb kufli-kötet, Kiránduló kuflik kapcsán felidézzük, hogy milyen tereket hódítottak már meg a kuflik (spoiler: az összeset). Dőljetek csak hátra, most elmeséljük nektek a kufliverzum születését, tágulását és azt, minek örülhettek most a legjobban!

Tovább olvasom...
A kuflik és a magányos fa
2023-09-25

Hiába töritek a fejeteket, következő kufli-mese nem szerepel egyik kötetben sem, hiszen egy különleges alkalomból íródott. Szeptember közepén adták át az V. kerületi Hild téren a hiper-szuper kufli játszóteret, ahol minden, de minden csak kuflis. Dániel András a megnyitón olvasta fel a külön erre az alkalomra írt meséjét, melyet egyébként ti is meghallgathattok a játszótéren a kihelyezett QR-kód beolvasásával, ráadásul Scherer Péter, a „Kuflik magyar hangjaként” is ismert kiváló színművész előadásában. De addig is olvassátok el Dániel András - aki annak idején a Hild téri Általános Iskola diákjaként maga is sokat játszott a téren - meséjét ITT, aztán irány a Hild tér!

Tovább olvasom...
Milyen titkok tudói a Mindenki mászkál különös lényei?
2023-05-24 -
#Ezt olvassuk

Messziről kell kezdenem, ha kíváncsi vagy, miért a legtutibb időtöltés a Mindenki mászkált lapozgatni. Röviden letudhatnám annyival: nincs jobb, mint bámészkodni! És bízom benne, mindekihez eljut a könyv, aki már ismeri és művészi szinten űzi a bámészkodást. Akik szeretnek lelassulni, elmélázni, időt hagyni, imádni fogják ezt a könyvet! Azoknak viszont, akik kevéssé értik, mi a csuda értelme van egy olyan képeskönyvnek, amiben egy fiktív térben furcsa alakok mászkálnak erre-arra, és látszólag nem történik velük semmi különös, megpróbálom elmesélni, miért pont az ilyen könyvek bambulása során történnek a legkülönösebb és legfontosabb dolgok!

Olvass tovább!

Tovább olvasom...