Janikovszky Éva

Mi van a könyvekben, mi az a titok, amit nem osztanak meg velem? Mondta gyerekkorára visszaemlékezve Janikovszky Éva, hiszen már kiskorától a könyv meghatározó szerepet képviselt az ő, illetve családja életében is. Számos gyerekkönyvet írt, amelyek hazánkban óriási sikert arattak, de külföldön is, könyveit több mint harminc nyelvre lefordították. Humora, és éleslátása, a kis részletekre való odafigyelése a felnőttekhez is közelebb vitte a gyerekirodalmat. Szegedről Budapestre került egyetemre, és pszichológia-filozófia-szociológia szakon végzett. 1978-tól az IBBY magyar szekciójának volt az elnöke 1995-ig, 1980-tól pedig az Unicef Magyar Nemzeti Bizottság elnökségének tagja lett.

Az oviban nincs két egyforma gyerek
2023-11-07 - Wágner Eszter
#Ezt olvassuk

Közeledik a beiratkozás, az oviba készülő családok egyre izgatottabbak. Vajon a te gyereked hogyan fog boldogulni, ha véget ér a nyár, és elkezditek az óvodát? Akár elvarázsolt, izgulós, magabiztos, vagy érzékeny, ebben a cikkben biztos megtalálod a neki való ovis könyvet! Most még van időd, hogy mesélj és beszélgess vele, hogy egy kicsit felkészüljetek az őszi változásokra. Akkor se feledd a ráhangolódást, ha már visszatérő ovis gyereked van. A napi rutinra való visszaállás neki is és neked is nehéz lesz. Készüljetek fel időben! Lapozz a cikkre!

Tovább olvasom...
6 sikeres nő, akiket nem tudunk megunni
2021-03-08
#Ezt olvassuk

Sokáig a férfiak kiváltsága volt az írás, de Jókai Mór és a Petőfi Társaság áldásos hatására (szépen lassan) az alkotáshoz is felhatalmazást nyertek a magyar irodalomban a nők. Az út az íráshoz másutt sem volt könnyebb. Ebben a cikkben hat olyan legendás nőt ismerhetsz meg, aki vitathatatlanul belevéste magát az irodalomtörténetbe. Tudd meg miért, és olvasd el a könyveiket!

Tovább olvasom...
Ezért szeretjük mi
2014-07-30
#Ezt olvassuk

Janikovszky Évához - könyvein vagy személyén keresztül - mindenkit személyes élmény köt: mindenkinek van tőle kedvenc könyve, ami éppen róla szól, és amit felnőttként aztán egész más szemmel megint élvezettel olvasunk újra. Janikovszky ráadásul, annak ellenére, hogy nagyon konkrétan felismerhető hatvanas-hetvenes évekbeli környezetben játszódnak könyvei, nem avul el, pontosan amiatt a nyelvi-látásmódbeli különlegessége miatt, amiért annyian keresik ma is a Pagonyban. Ahogy rajzolója, Réber is két gesztusból feldob egy karaktert, Janikovszky gyerek- és felnőttfigurái kétmondatnyi dialógusból körvonalakat kapnak. Az irónia, a kedves groteszk egyszerre dolgozik az örök típusokból (a naivan kérdező kisfiú), miközben jellegzetes megjegyzéseik olyan karaktereket teremtenek, mint a gyerekvilágirodalom nagyjai, kis Nicolastól Juharfalvi Emilig.

Tovább olvasom...