Janikovszky Éva

Mi van a könyvekben, mi az a titok, amit nem osztanak meg velem? Mondta gyerekkorára visszaemlékezve Janikovszky Éva, hiszen már kiskorától a könyv meghatározó szerepet képviselt az ő, illetve családja életében is. Számos gyerekkönyvet írt, amelyek hazánkban óriási sikert arattak, de külföldön is, könyveit több mint harminc nyelvre lefordították. Humora, és éleslátása, a kis részletekre való odafigyelése a felnőttekhez is közelebb vitte a gyerekirodalmat. Szegedről Budapestre került egyetemre, és pszichológia-filozófia-szociológia szakon végzett. 1978-tól az IBBY magyar szekciójának volt az elnöke 1995-ig, 1980-tól pedig az Unicef Magyar Nemzeti Bizottság elnökségének tagja lett.

Különböző természetű gyerekek az oviban

Lassan itt a szeptember, és a család napról napra izgatottabb. Vajon a te gyereked hogyan fog boldogulni? Akár , , , vagy a gyereked, ebben a cikkben biztos megtalálod a neki való ovis könyvet! Most még van időd, hogy mesélj és beszélgess vele, hogy egy kicsit felkészüljetek a szeptemberre. Akkor se feledd a ráhangolódást, . A napi rutinra való visszaállás neki is és neked is nehéz lesz. Készüljetek fel időben! Lapozz a cikkre!

Tovább olvasom...
Ezért szeretjük mi

Janikovszky Évához - könyvein vagy személyén keresztül - mindenkit személyes élmény köt: mindenkinek van tőle kedvenc könyve, ami éppen róla szól, és amit felnőttként aztán egész más szemmel megint élvezettel olvasunk újra. Janikovszky ráadásul, annak ellenére, hogy nagyon konkrétan felismerhető hatvanas-hetvenes évekbeli környezetben játszódnak könyvei, nem avul el, pontosan amiatt a nyelvi-látásmódbeli különlegessége miatt, amiért annyian keresik ma is a Pagonyban. Ahogy rajzolója, Réber is két gesztusból feldob egy karaktert, Janikovszky gyerek- és felnőttfigurái kétmondatnyi dialógusból körvonalakat kapnak. Az irónia, a kedves groteszk egyszerre dolgozik az örök típusokból (a naivan kérdező kisfiú), miközben jellegzetes megjegyzéseik olyan karaktereket teremtenek, mint a gyerekvilágirodalom nagyjai, kis Nicolastól Juharfalvi Emilig.

Tovább olvasom...