Janikovszky Éva

Mi van a könyvekben, mi az a titok, amit nem osztanak meg velem? Mondta gyerekkorára visszaemlékezve Janikovszky Éva, hiszen már kiskorától a könyv meghatározó szerepet képviselt az ő, illetve családja életében is. Számos gyerekkönyvet írt, amelyek hazánkban óriási sikert arattak, de külföldön is, könyveit több mint harminc nyelvre lefordították. Humora, és éleslátása, a kis részletekre való odafigyelése a felnőttekhez is közelebb vitte a gyerekirodalmat. Szegedről Budapestre került egyetemre, és pszichológia-filozófia-szociológia szakon végzett. 1978-tól az IBBY magyar szekciójának volt az elnöke 1995-ig, 1980-tól pedig az Unicef Magyar Nemzeti Bizottság elnökségének tagja lett.

Az oviban nincs két egyforma gyerek
2024-02-13 - Wágner Eszter
#Ezt olvassuk

Abban, hogy rengeteg szuper ovis könyvet tudunk ajánlani, az a legjobb, hogy te kiválaszthatod pontosan azokat, amik testreszabottan nektek íródtak! Te tudod a legjobban, hogy a gyerkőcödnek milyen a temperamentuma, mit szeret igazán, és mi az, amitől fejvesztve menekül. Böngészd át a csupaovis, csupakönyves szemlénket, és gyűjtsd össze az igazán nektek való mesekönyveket a vidám óvodás évekért!

Tovább olvasom...
6 sikeres nő, akiket nem tudunk megunni
2021-03-08
#Ezt olvassuk

Sokáig a férfiak kiváltsága volt az írás, de Jókai Mór és a Petőfi Társaság áldásos hatására (szépen lassan) az alkotáshoz is felhatalmazást nyertek a magyar irodalomban a nők. Az út az íráshoz másutt sem volt könnyebb. Ebben a cikkben hat olyan legendás nőt ismerhetsz meg, aki vitathatatlanul belevéste magát az irodalomtörténetbe. Tudd meg miért, és olvasd el a könyveiket!

Tovább olvasom...
Ezért szeretjük mi
2014-07-30
#Ezt olvassuk

Janikovszky Évához - könyvein vagy személyén keresztül - mindenkit személyes élmény köt: mindenkinek van tőle kedvenc könyve, ami éppen róla szól, és amit felnőttként aztán egész más szemmel megint élvezettel olvasunk újra. Janikovszky ráadásul, annak ellenére, hogy nagyon konkrétan felismerhető hatvanas-hetvenes évekbeli környezetben játszódnak könyvei, nem avul el, pontosan amiatt a nyelvi-látásmódbeli különlegessége miatt, amiért annyian keresik ma is a Pagonyban. Ahogy rajzolója, Réber is két gesztusból feldob egy karaktert, Janikovszky gyerek- és felnőttfigurái kétmondatnyi dialógusból körvonalakat kapnak. Az irónia, a kedves groteszk egyszerre dolgozik az örök típusokból (a naivan kérdező kisfiú), miközben jellegzetes megjegyzéseik olyan karaktereket teremtenek, mint a gyerekvilágirodalom nagyjai, kis Nicolastól Juharfalvi Emilig.

Tovább olvasom...

Sütihasználati beállítások