Lila Prap

Lila Prap Szlovéniában született, és egyetmi tanulmányait Ljubljanában végezte. Németországban és Szlovéniában építészként dolgozott, és tanított is grafikát, design-t. Egy kis irodában dolgozik, ahol a gyerekkönyvek, könyvek illusztrálása mellett szintén foglalkozik építeszettel, főképpen belsőépíteszettel. Hobbija többek között az olvasás, és olyan szerzőket emleget kedvencekként, mint Eco, vagy Huxley. Nem véletlen, hiszen mesekönyvei izgalmas látásról és gondolkodásmódról árulkodnak. 1001 mese című könyvében is tükröződik ez, ahol a gyerekolvasó maga választhatja ki, hogyan folytatódjon a történet lapról lapra. Illusztrációi leginkább festményekre emlékeztetnek, melyekben egyszerre tűnnek fel különféle népek motivumrendszerei és a modern képzőművészet elemei.

MI LETT VOLNA, HA…?

Kislánykoromban volt egy kedvenc mesekönyvem. Nagyon régi volt, és rongyosra olvasták már a nálam idősebb rokongyerekek, mégsem tudtam ennél jobb mókát elképzelni. Ennek a könyvnek ugyanis az volt a különlegessége, hogy én dönthettem el, hogy mi legyen a vége! Úgy éreztem, hogy egy végtelen mesét tartok a kezemben, és imádtam, hogy legalább tízféle lehetséges végkimenetele lehet az eseményeknek. Akkor még csak emiatt a varázslatérzés miatt rajongtam annyira ezért a kötetért. Most már tudom, hogy az is nagy szerepet játszhatott ebben az érzésben, hogy a szerző a döntés szabadságát kínálta fel nekem, a nyolcévesnek... - olvass tovább!

Tovább olvasom...
Most a képek mesélnek!

Ha gyerekkönyv, akkor nagyon fontos az illusztráció. Egyrészt, mert a gyerekek részéről kötelező a sok-sok kép, másrészt mert itt kezdődik a vizuális nevelés. Ebben a szemlében a kedvenc képeskönyveink sorakoznak korosztályos bontásban minden alkalomra. A babáktól az apukákig mindenki megtalálja a neki valót. Főleg, ha előfordult veletek, hogy költöztetek, vagy bicajozni tanultatok...

Tovább olvasom...
Élvezem, amit csinálok
2012-03-29

Lila Prap Szlovéniából származik, de könyvei bejárták az egész világot. Németországtól Japánon keresztül Magyarországig mindenhova eljutottak és több tízezer példányban kelnek el. A gyerekek imádják humoros és egyszerű stílusát, szerethető állatrajzait. Magyarországon a Pagony adja ki könyveit, és a Miért? és az 1001 mese után most a Dinók?! című ismeretterjesztő jelent meg Demény Eszter fordításában, hogy minél többet megtudjunk a dinókról, és kézbe vehessük az egyik legszebb dinós könyvet a világon. Lila Prappal e-mailben készítettünk rövid interjút az új könyv kapcsán.

Tovább olvasom...