Élvezem, amit csinálok

Interjú Lila Prappal

Lila Prap Szlovéniából származik, de könyvei bejárták az egész világot. Németországtól Japánon keresztül Magyarországig mindenhova eljutottak és több tízezer példányban kelnek el. A gyerekek imádják humoros és egyszerű stílusát, szerethető állatrajzait. Magyarországon a Pagony adja ki könyveit, és a Miért? és az 1001 mese után most a Dinók?! című ismeretterjesztő jelent meg Demény Eszter fordításában, hogy minél többet megtudjunk a dinókról, és kézbe vehessük az egyik legszebb dinós könyvet a világon. Lila Prappal e-mailben készítettünk rövid interjút az új könyv kapcsán.

- A Dinók?! és a Miért? egyszerre ismeretterjesztő könyv és művészi képeskönyv, miközben humorral teli mese is. Hogyan alakítottad ki a stílusodat, világlátásodat?

- Teljesen véletlenszerűen alakult. Akartam írni egy könyvet, amiben értelmes kérdésekre teljesen értelmetlen válaszokat adok. De aztán rájöttem, hogy még érdekesebb, ha a valódi, tudományos válaszok is szerepelnek a többi mellett. Így alakult ki ennek a két könyvnek a stílusa.

- A Dinók?! könyv szerkezetében hasonlít a Miért-re, csak itt a csirkék tesznek fel idióta kérdéseket. Hogy jött az ötlet, hogy csirkék kommentálják a könyvet?

- Olyan könyvet szerettem volna csinálni, ami némileg különbözik a Miért-től. Ezért találtam ki a csirkéket, akik megjegyzéseket fűznek a kérdésekhez.

- Az ismertterjesztők általában nem párbeszédesek. Miért éppen ilyenre csinálod?

- Szeretem a klasszikus formákat a képregényszerűséggel ötvözni. Élettelibbé teszik a könyvet szerintem. Ezért tettem bele kérdéseket.

- Hogy lett belőled híres illusztrátor?

- Soha nem gondoltam, hogy illusztrátor leszek. Tulajdonképpen csak a saját könyveimhez rajzolok. És soha nem gondoltam arra se, hogy híres legyek. Csak élvezem, amit csinálok, és sose tudom előre, hova fogok kilyukadni.

- Milyen technikával készíted a rajzokat?

- Fekete kartonra rajzolok pasztellkrétával. A körvonalak a festett háttérből válnak ki a kréta alól.

dino-17.jpg

- A dinók félelmetesek és mégis a gyerekek kedvencei. Te hogy hidaltad át ezt az ellentmondást?

- Megpróbáltam a saját stílusomban újraalkotni őket. Eléggé leegyszerűsítem a dinó-figurákat és így nem olyan félelmetesek. A dinók régesrég kihaltak, és ettől olyanok, mintha mesefigurák lennének, mint a sárkányok és társaik. A csirkék a leszármazottaik, és önmagukban nem érdekesek, csak a dinókkal együtt.

- Mit gondolsz, mi a titka a könyveidnek, hogy annyira szeretik a kicsik, és szinte önkéntelenül megjegyzik a benne lévő infókat?

- Mindig úgy kommunikálok a gyerekekkel, ahogy ők szeretnék - nagyon tisztelem a gondolkodásukat és fontos számukra a humor is.

- Kiknek ajánlod a könyveidet?

- Nem is tudom. Mindenkinek, egytől 99 éves korig.

Olvassátok el, hogyan lett Lila Prap illusztrátor, Papp Eszter tollából:

Gyermekként Harisnyás Pippi történeteiért rajongott, most Shaun Tan, Lisbeth Zwerger és Calef Brown világa nyűgözi le. Kezdetben gyermekkönyv kritikái mellé készített illusztrációkat, majd egy szlovén kiadó felkérésére ezeket a képeket szerkesztette egy kötetbe. A készülő képeskönyv borítóját tervezgetve döntött úgy, hogy Lilijana Praprotnik Zupančič-ról Lila Prapra rövidíti a nevét.

prap.jpegLila Prap 1955-ben született egy kis szlovéniai iparvárosban, Celjében. Tanulmányait Ljubljanában fejezte be. Itt szerzett építész diplomát, majd Németországban egy építészeti stúdiónál kezdett el dolgozni. Egy év után visszatért Szlovéniába, ahol grafikus dizájnerként tevékenykedett, tanított, újságoknak készített illusztrációkat, néha pedig kisebb építészeti munkákat is elvállalt. Végül úgy döntött, hogy szabadúszó művészként is kipróbálja magát. Annyira szórakoztatónak találja a képeskönyv-készítést, hogy egyre-másra kerülnek ki a kötetek a keze alól.

Már az 1998-as bolognai vásáron felfigyeltek rá  a nemzetközi kiadók. Első könyve is ez után született meg. A soron következő Miért? című képeskönyv páratlan nemzetközi sikere nem csak Lila Prap munkásságára, de a szlovén gyermekkönyvekre is ráirányította a világ figyelmét.

A mai napig szlovén nyelven írja könyveit, az alkotás szabadságát pedig akkor is szereti fenntartani, ha más szerző könyvét illusztrálja. Előfordult már, hogy csak a kiadóval tartotta a kapcsolatot, a könyv írójával pedig csak a kötet megjelenése után ismerkedett meg.

Többször jelölték már Hans Christian Andresen-díjra, és Astrid Lindgren-emlékdíjra. Számtalan szlovén könyvdíjat elnyert, 2002-ben pedig felkerült az IBBY által legjobbnak vélt gyermekkönyves alkotók listájára.

Leginkább éjjel szeret dolgozni, mikor senki sem zavarja. Kávé, sör, cigarettafüst és jazz zene mellett születnek könyvei, ötleteit pedig sokszor saját gyermekkorából meríti.

Forrás:

blog.ciriljazbec.com

transcript-review.org

slovenia.si

Kapcsolódó termékek