Stand-up!
  • 12-16

Molnár T. Eszter

Stand-up!

Tilos az Á Könyvek, 2016

248 oldal, Puha kötés

Akinek egy szomorú stand-upos az apja, rossz arcokkal kavar a nővére, antiszociális az öccse, a nagynénje meg mindenbe beleszól, az nem véletlenül tölti a vasárnapokat egy kutyamenhelyen. Bakos Virágnak elég oka lenne rá, hogy magába forduljon, de szerencsére nemcsak a humora jó, hanem van egy hűséges aranyhörcsöge, pár jó fej osztálytársa és egy igazi barátnője is. Aztán egyszer csak nyomulni kezd rá az a két srác, akiknek a legkevésbé kellene. Virág hamarosan a társaság peremén találja magát, megtapasztalja a féltékenységet és a kirekesztést, ám egy szétesőfélben lév család egyetlen normális tagjaként nem sok ideje van sajnálni magát. Tanítás után vacsorát főz, leleplez egy rablóbandát, vagy az apját hozza össze egy szimpatikus nevelőanya-jelölttel. Csak ezek után jut ideje elgondolkozni azon, hogy mennyit ér a barátság, és érdemes-e bevállalni a sebezhetőséget a szerelemért cserébe.

Elérhetőség: rendelhető

Várható szállítási idő: 1-3 munkanap

Kosárba teszem

2990 Ft
2542 Ft (-15%)

Az olvasó kamasz

Miért a 12-16 éveseket a legnehezebb olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat az internettel szemben? Hogyan döntsük el, milyen könyv való a gyerekünknek? Cikkünk átfogó képet ad arról, hogyan változnak korosztályosan a kamaszok olvasási szokásai, és hogy szülőként mennyire szükséges ebbe beleavatkoznunk. Olvass tovább!

Bakos Virág, azaz 7 pontban a kamaszkorról

Minden embernek az éppen aktuálisan olvasott könyvében van egy olyan személy, akivel a többi szereplőnél jobban szimpatizál. Akiről most szó lesz az nem más, mint Bakos Virág, az Egy majdnem normális család sorozat főszereplője. Az én helyzetem, lelki állapotom, az életem leginkább rá emlékeztetné az embert. Virággal nagyon lehet azonosulni. A szó teljes, valamint elsődleges, másodlagos, harmadlagos, fordított és kipárnázott értelmében is. Ezért nekünk, kamaszoknak könnyű megérteni őt. A felnőtteknek? Próbálják meg!

Go on!

Élveztem a Stand up! minden mondatát, mert egy icipicit hasonlít az én életemre, és szerintem ezzel sokan vagyunk így. Nem egy átlagos történet, ami csak arról szól, hogy SHOPPING, FRIENDS, BOYFRIENDS, SCHOOL, SONGS. – Olvassátok Horváth Hanna ajánlóját!

Segítség, még mindig (majdnem) normális a családom!

A nyári szünet utolsó napjaiban Bakos Virág az ágy alól, a pormacskák közül halássza elő naplóját, melyet valamikor a „Nagy Lekapcsolás” idején hagyott abba. A lusta nyári napok sem teltek eseménytelenül, de ami ezek után történik, az mindenképp rögzítésre érdemes. Ki hagy névtelen fenyegető üzeneteket a lakásajtóban? Mit látott meg véletlenül Virág a Balaton partján? Hogyan kerül egy forgatásra, és ki hívta el egy madárlesre? Vajon ki után sír Vera, és mi tűnt el Helga néni lakásából? A válaszokat Molnár T. Eszter sorozatának második része rejti.

Molnár T. Eszter regénye a legjobb háromban

Kihirdették a Margó-díj győztesét, melyet a legjobb első prózakötetesnek ítél oda a szakmai zsűri. A korábban összeállított hármas shortlisen helyet kapott Molnár T. Eszter Stand-up! című regénye, amely a Tilos az Á Könyvek gondozásában jelent meg! Mészáros Dorka pedig felkerült a TOP10-es listára Én vagy senki kamaszkrimijével! Gratulálunk a szerzőinknek! :)

Miért imádjuk annyira a naplókat?

Hogy miért szeretjük annyira a naplóregényeket? Mert legyen az írója akár fiktív vagy valós, a közvetlenség, az intimitás, amit az E/1-ben írt személyes vallomások adnak nem foghatóak semmilyen más írói eszközhöz. Szeretjük beleélni magunkat a történetbe, és elhinni, hogy mindaz, amit olvasunk igaz. Ezt a vágyunkat tökéletesen elégítik ki a hitelesség illúzióját fenntartva a fiktív naplóregények.

A fagylaltosok réme vagyok

Több éve indítottunk egy nyári cikksorozatot a Pagony blog oldalán, ahol a szerzőket, illusztrátorokat faggattuk. Szerencsére eljött az ideje, hogy folytassuk!

Mostani kiszemeltünk Molnár T. Eszter a Stand-up! c. regény szerzője

Ismerjétek meg közelebbről ti is!

Egy könyv a való életről

Virág egyszerre átlagos és különleges, így mindenki képes belebújni a bőrébe. Bár nem hinném, hogy én képes lennék az ő komolyságával és lelki nyugalmával élni az életét. Tetszett a naplójában, hogy nem úgy kezdődik, hogy: "Bakos Virág vagyok. Az anyukám meghalt, amikor 2 éves voltam és az apukám azóta egyre többet iszik. Az öcsém agresszív és hackerkedik, a nővérem meg most rontja el az életét."

Egy (majdnem) normális kamaszlány (majdnem) normális családja

Képzelj el egy tizenöt éves lányt 2015-ben, Budapesten. Álldogál egy üzletben, unalmában talán a haját igazgatja, talán az okostelefonját nyomkodja, talán szelfit készít. Magabiztosnak látszik, egészen addig, amíg meg nem szólal: „...hiába leszek nemsokára tizenöt éves, lapos vagyok, vékonyak a lábaim, a hajam kócos, az orrom meg görbe, és akkor is sorba kell állnom, ha egyedül vagyok a boltban.” De a Stand-up! főszereplője és történetének mesélője, Virág mégis más, mint egy átlagos kamaszlány. Sokkal vagányabb, sokkal viccesebb és sokkal kócosabb, bár a vasárnapokat ő is utálja.

"Mindenhol írok, ahol hagynak"

Molnár T. Eszter első ifjúsági könyvét, a Stand-up!-ot már megtalálod a könyvesboltok polcain, ennek kapcsán pedig alaposan kifaggattuk az írónőt a regényről, persze anélkül, hogy lelőnénk bármit... Olvass bele interjúnkba, hogy megtudd, hogyan jött a könyv ötlete és hogy mit kell tudni az írónőről, utána pedig olvass bele a Stand-up!-ba itt!