"Mindenhol írok, ahol hagynak"

Interjú a Stand-up írójával, Molnár T. Eszterrel

Molnár T. Eszter első ifjúsági könyvét, a Stand-up!-ot már megtalálod a könyvesboltok polcain, ennek kapcsán pedig alaposan kifaggattuk az írónőt a regényről, persze anélkül, hogy lelőnénk bármit... Olvass bele interjúnkba, hogy megtudd, hogyan jött a könyv ötlete és hogy mit kell tudni az írónőről, utána pedig olvass bele a Stand-up!-ba itt!

Mit kell rólad tudni? Mondj öt dolgot, ami a leginkább jellemez téged!

Amikor éppen nem regényeket írok, akkor biológus kutatóként vagy tudományszervezőként dolgozom. Lassan tíz éve Németországban, Freiburg városában élek a férjemmel, három gyerekemmel és a két tengerimalacommal együtt. Szeretek futni, olvasni és beszélgetni, viszont nem bírom a tömeget. Kávéval és csokival működöm.

Ez az első könyved, hogyan jutottál el a Tilos az Ához?

Péczely Dórának, a Tilos az Á Könyvek főszerkesztőjének Cserna-Szabó András mutatott be 2014-ben, a József Attila Kör táborában. Akkor még a kézirat felénél se tartottam, de már nagyon lelkesen beszéltem róla.

Miket olvastál kamaszkorodban? Van valamilyen író, aki különösen nagy hatással volt rád? Milyen írók inspiráltak a könyv írása során?

Kamaszkoromban mindent elolvastam, ami a kezem ügyébe került: egy-egy Dosztojevszkij regényt két Donald kacsás képregény között. Ez azóta sem sokat változott. A Stand-up írásakor leginkább Janikovszky Éva, René Goscinny (a kis Nicolas könyvek írója), Sue Townsend, Helen Fielding és persze Jane Austen hatását éreztem.

Hogyan jött a könyv ötlete? Mennyi idő alatt írtad? Hogyan/hol írsz?

Virág egy felnőtteknek íródó regény kellős közepébe kotnyeleskedett bele. Be nem állt a szája, és amikor már nem tudtam figyelmen kívül hagyni, nekiláttam lejegyezni a naplóját. Másfél éven keresztül, több részletben íródott a könyv. Mindenhol írok, ahol hagynak: kávézókban, vonaton, fogorvosi váróban, de a legjobban az erkélyen ülve szeretek. Ez persze nem jelenti azt, hogy ott vagyok a leghatékonyabb: a madarak sokszor elterelik a figyelmemet.

Ki a kedvenc szereplőd? Kivel tudsz a legjobban azonosulni?

Virágot nagyon bírom, szívesen lennék a legjobb barátnője. Ferenc is nagyon közel áll hozzám. Azt hiszem, ő minden hibája ellenére olyan apa, akivel sok kamasz kiegyezne. Remélem, hogy szülőként inkább hozzá hasonlítok, nem Helga nénihez.

Van valami, amiben hasonlít a te családod Virágékéra? Milyen kamaszkori emlékeket használtál fel a könyv írása során?

Nem a saját családom történetét írtam meg. Persze sok kamaszkori élményemet beleszőttem a regénybe, de ugyanígy inspirált a barátaim és ismerőseim élete, és rengeteg ötletet kaptam a saját gyerekeimtől, unokahúgaimtól és az unokaöcséimtől is.

Mesélj egy kicsit magáról a sorozatról is!  Hány kötetesre tervezed? Hogyan alakul majd Virág élete a folytatásban?

Nem tudom előre, hogy hány kötet lesz. Most írom a másodikat, de hogy abban mi fog történni Virággal, azt még nem árulom el.

Melyik a kedvenc idézeted / részed a könyvből?

Nekem nincs kedvenc részem, de Virág biztosan gyakran visszalapozna ahhoz a bizonyos véletlen csókhoz...

Kiknek ajánlod leginkább a könyved?

Azoknak, akik tudnak magukon nevetni, és azoknak, akiknek ez még nem mindig sikerül.

Olvasd el, milyen a Stand-up

egy kamasz szemével,

- felnőtt fejjel olvasva,

vagy pedig olvass bele a könyvbe (melyet ide kattintva tudsz megrendelni)!

Kapcsolódó termékek