Ismerd meg az Abszolút Könyveket!

Egy kihagyhatatlan könyvválogatás 9-12 éveseknek

Mit adjunk a gyerek kezébe, amikor már nem kisgyerek, de még nem is igazán tinédzser? Sokáig nagy kihívást jelentett számunkra olvasmányt ajánlani nekik, mert elég összetett a helyzetük. Ne legyen mese (azok már száműzve vannak a dedós kategóriába), de ne is legyen olyasmi, amit még nem feltétlenül tudnak megemészteni, mert túl nyomasztó, vagy egyszerűen nem a korosztályuknak megfelelő problémákról, sajátosságokról szól.

tovább...

Tízéves a Tilos az Á

Hatalmas űrt töltött be, és mai napig folyamatosan fejlődik

Tíz évvel ezelőtt a Pagony úgy döntött, életre hívja azt a könyvkiadót, amire nagyon nagy szükség volt. Ahogy maga a Pagony is egy hiányra adott válaszként jött létre, és – újra – ellátta a gyerekeket irodalommal és kortárs szerzőkkel; úgy volt ezzel az ifjúsági irodalom is.

tovább...

Mozaikcsaládok - amikor a kirakós összeáll

A család fogalma az elmúlt néhány évtizedben egyre tágul: már nem a szigorúan vett "hagyományos" családmodell a közösségek alfája és omegája, a változó világ a családokban is sok változást hozott. Újfajta életközösségek jönnek létre, amik elsőre kissé talán bonyolultnak és kuszának tűnnek, de megfelelő kommunikációval és türelemmel végül a kirakós összes darabja a helyére kerülhet.

tovább...

Miért imádjuk annyira a naplókat?

Személyes vallomásokból sosem elég

Hogy miért szeretjük annyira a naplóregényeket? Mert legyen az írója akár fiktív vagy valós, a közvetlenség, az intimitás, amit az E/1-ben írt személyes vallomások adnak, nem foghatóak semmilyen más írói eszközhöz. Szeretjük beleélni magunkat a történetbe, és elhinni, hogy mindaz, amit olvasunk, igaz. Ezt a vágyunkat tökéletesen elégítik ki a hitelesség illúzióját fenntartva a fiktív naplóregények.

tovább...

Az olvasó kamasz

Utópia vagy valóság?

Miért a 12-16 éveseket a legnehezebb olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat az internettel szemben? Hogyan döntsük el, milyen könyv való a gyerekünknek? Cikkünk átfogó képet ad arról, hogyan változnak korosztályosan a kamaszok olvasási szokásai, és hogy szülőként mennyire szükséges ebbe beleavatkoznunk. Olvass tovább!

tovább...

Bakos Virág, azaz 7 pontban a kamaszkorról

Kamaszkritika az Egy majdnem normális család sorozatról

Minden embernek az éppen aktuálisan olvasott könyvében van egy olyan személy, akivel a többi szereplőnél jobban szimpatizál. Akiről most szó lesz az nem más, mint Bakos Virág, az Egy majdnem normális család sorozat főszereplője. Az én helyzetem, lelki állapotom, az életem leginkább rá emlékeztetné az embert. Virággal nagyon lehet azonosulni. A szó teljes, valamint elsődleges, másodlagos, harmadlagos, fordított és kipárnázott értelmében is. Ezért nekünk, kamaszoknak könnyű megérteni őt. A felnőtteknek? Próbálják meg!

tovább...

Go on!

Kamaszkritika a Stand-up!-ról

Élveztem a Stand up! minden mondatát, mert egy icipicit hasonlít az én életemre, és szerintem ezzel sokan vagyunk így. Nem egy átlagos történet, ami csak arról szól, hogy SHOPPING, FRIENDS, BOYFRIENDS, SCHOOL, SONGS. – Olvassátok Horváth Hanna ajánlóját!

tovább...

Segítség, még mindig (majdnem) normális a családom!

Ruff Orsi írása a Most már igazán-ról, a Stand-up! folytatásáról

A nyári szünet utolsó napjaiban Bakos Virág az ágy alól, a pormacskák közül halássza elő naplóját, melyet valamikor a „Nagy Lekapcsolás” idején hagyott abba. A lusta nyári napok sem teltek eseménytelenül, de ami ezek után történik, az mindenképp rögzítésre érdemes. Ki hagy névtelen fenyegető üzeneteket a lakásajtóban? Mit látott meg véletlenül Virág a Balaton partján? Hogyan kerül egy forgatásra, és ki hívta el egy madárlesre? Vajon ki után sír Vera, és mi tűnt el Helga néni lakásából? A válaszokat Molnár T. Eszter sorozatának második része rejti.

tovább...

Molnár T. Eszter regénye a legjobb háromban

Ilyen volt a 2016-os Margó-díjátadó

Kihirdették a Margó-díj győztesét, melyet a legjobb első prózakötetesnek ítél oda a szakmai zsűri. A korábban összeállított hármas shortlisen helyet kapott Molnár T. Eszter Stand-up! című regénye, amely a Tilos az Á Könyvek gondozásában jelent meg! Mészáros Dorka pedig felkerült a TOP10-es listára Én vagy senki kamaszkrimijével! Gratulálunk a szerzőinknek! :)

tovább...

A fagylaltosok réme vagyok

Mit csinál az író nyáron? 11. rész - Interjú Molnár T. Eszterrel

Több éve indítottunk egy nyári cikksorozatot a Pagony blog oldalán, ahol a szerzőket, illusztrátorokat faggattuk. Szerencsére eljött az ideje, hogy folytassuk!

Mostani kiszemeltünk Molnár T. Eszter a Stand-up! c. regény szerzője

Ismerjétek meg közelebbről ti is!

tovább...

Egy könyv a való életről

A Stand-up! kamaszszemmel

Virág egyszerre átlagos és különleges, így mindenki képes belebújni a bőrébe. Bár nem hinném, hogy én képes lennék az ő komolyságával és lelki nyugalmával élni az életét. Tetszett a naplójában, hogy nem úgy kezdődik, hogy: "Bakos Virág vagyok. Az anyukám meghalt, amikor 2 éves voltam és az apukám azóta egyre többet iszik. Az öcsém agresszív és hackerkedik, a nővérem meg most rontja el az életét."

tovább...

Egy (majdnem) normális kamaszlány (majdnem) normális családja

Stand-up!

Képzelj el egy tizenöt éves lányt 2015-ben, Budapesten. Álldogál egy üzletben, unalmában talán a haját igazgatja, talán az okostelefonját nyomkodja, talán szelfit készít. Magabiztosnak látszik, egészen addig, amíg meg nem szólal: „...hiába leszek nemsokára tizenöt éves, lapos vagyok, vékonyak a lábaim, a hajam kócos, az orrom meg görbe, és akkor is sorba kell állnom, ha egyedül vagyok a boltban.” De a Stand-up! főszereplője és történetének mesélője, Virág mégis más, mint egy átlagos kamaszlány. Sokkal vagányabb, sokkal viccesebb és sokkal kócosabb, bár a vasárnapokat ő is utálja.

tovább...

"Mindenhol írok, ahol hagynak"

Interjú a Stand-up írójával, Molnár T. Eszterrel

Molnár T. Eszter első ifjúsági könyvét, a Stand-up!-ot már megtalálod a könyvesboltok polcain, ennek kapcsán pedig alaposan kifaggattuk az írónőt a regényről, persze anélkül, hogy lelőnénk bármit... Olvass bele interjúnkba, hogy megtudd, hogyan jött a könyv ötlete és hogy mit kell tudni az írónőről, utána pedig olvass bele a Stand-up!-ba itt!

tovább...

Teljes szívemből utálom a vasárnapokat

Olvass bele a Stand-up!-ba!

A tizenöt éves Virág családja majdnem normális. Van egy csinos, divatbolond nővére, Vera, egy kocka öccse, Misu, és persze ott az apja, aki ugyanolyan, mint a legtöbb apa, csak egy kicsit talán többet iszik a kelleténél. Minden nap, minden hétvége ugyanúgy telik: bolondozás az osztálytársakkal, sok-sok mosogatás otthon, és hosszú csetelések Virág legjobb barátnőjével, Lilivel. Ám ahogy Virág egyre többet beszélget Danival, úgy lesz Lili és a többi lány egyre elutasítóbb vele... Olvass bele a most megjelent Stand-up!-ba!

tovább...

Sütihasználati beállítások