10 tanács, hogyan kommunikáljunk a kicsikkel a klímaváltozásról

nagyreka.jpgNagy RékaNagy Réka szerkesztő, újságíró, blogger, négy fenntarthatósági tematikájú könyv szerzője és két kislány anyukája. Könyveiben, cikkeiben, előadásain saját példáján keresztül a mindenki által könnyen beépíthető és megvalósítható, fenntartható, zöld megoldásokat népszerűsíti.

Megjelent egy könyvünk Greta Thunberg harcáról, amelyben számos fontos információt és hasznos tippet is találsz, de addig is olvasd el az Ökoanyu blog szerzőjének írását! Úgy éreztük, ha valaki, akkor ő fog tudni szuper tippeket adni nekünk, hogyan beszéljünk úgy a gyerekeinkkel a klímaválságról, hogy az ne töltse el őket szorongással és félelemmel.

Sokszor mi, felnőttek sem tudjuk pontosan, hogyan tegyük helyre magunkban a klímaváltozáshoz kapcsolódó, sokszor riasztó, ijesztő híreket. Nem könnyű feladat, mert legtöbbször nehéz eligazodni az információk között, de a téma egyre inkább kikerülhetetlen. És ez a kikerülhetetlenség fokozottan igaz akkor is, ha a gyerekek kapcsán beszélünk róla. A szó legszorosabb értelmében életbevágó, hiszen az ő jövőjükről van szó, fontos, hogy eljussanak hozzájuk is a megfelelő információk, a megfelelő tálalásban.1. A médiából egyre-másra ömlenek ránk a sokszor ijesztő képek a klímaváltozással kapcsolatban. A kicsik ugyanúgy belefuthatnak megrázó képsorokba, mintha véletlenül egy krimi, vagy thriller agresszív jeleneteit látnák és egy műanyaghulladékkal teli bálna, vagy madár látványa ugyanúgy traumatizálhatja őket, mint a véres, agresszív jelenetek. Ezért nagyon fontos, hogy szülőként mindenképpen oldjuk a gyerek szorongását, beszéljünk a témáról. 2. Beszélhetünk sok mindenről, olvashatunk könyveket, meséket, de a gyerekeknek a leginkább a szülői minta számít. Ha te odafigyelsz a környezetedre és arra, hogy klíma- és környezetbarát szokásokat alakítsatok ki, a gyerekek is ezt fogják magukévá tenni.3. A klímaváltozásról nyugodtan beszélhetünk szándékoltan is a gyerekekkel, akár szerepjátékok formájában is elővehetjük a kérdést. A klímaváltozás jeleit már ők is tapasztalhatják a nagy hőségek és szélsőséges időjárási jelenségek formájában. Magyarázzuk el nekik, miért jönnek létre ezek a változások, hallgassuk meg a kérdéseiket és igyekezzünk őszintén, a koruknak megfelelően válaszolni a felmerülő kérdésekre.
4. Ha nem igazán tudod, hogyan fogj hozzá, úgy érzed, nincsenek meg a megfelelő szavaid, keress a témába vágó és a korosztálynak ajánlott könyveket. Ezeket érdemes előre elolvasni, hogy el tudd dönteni, valóban megfelel-e a stílus, hangvétel és információmennyiség a te gyerekednek. (Itt találsz egy szemlét néhány ilyen könyvünkről! - a szerk.)
piac.jpg

5.Járjatok piacra! Egy piacozás alkalmával rengeteg téma előkerülhet. Melyik zöldség, gyümölcs mikor terem, honnan érkezik. Ha még az árusokkal is szóba elegyedtek, kiderülhet, hogy valójában milyen sok munkát és energiát igényel az élelmiszereink előállítása.
A kicsik szivacsként szívják magukba az információkat, és sok esetben még élőbb lehet nekik egy-egy érdekes történet, ha nem a családon belül hallják.6.Kertészkedjetek! Ha módotok van rá, ültessetek és gondozzatok növényeket. Fontos, hogy ne csak beszélgessünk velük, hanem olyan programokat is tervezzünk, amelyek rávezethetik őket a megértésre.7.Ne ijeszd meg őket! A sokkterápia ebben az esetben nem hatékony. Beszélj nyíltan a problémákról, de figyelj arra, hogy a mondandód ne legyen túl rémisztő. Ha túlságosan szorongani kezdenek, annak akár olyan kimenetele is lehet, hogy teljesen a téma ellen fordulnak és tagadni fogják azt, vagy pedig lefagynak, mint a nyúl a kocsi fényszórója előtt, és nem fognak tudni cselekedni. 8. Kiránduljatok! Legyetek minél többet a természetben és tartsátok be az erdő és a vizek szabályait. A kicsik így megtanulják tisztelni a minket körülvevő világot és könnyebben megértik, miért kell vigyáznunk rá.9. A világ minden csodás tájára nem juthatunk el, de szerencsére vannak lenyűgöző természetfilmek is, melyek bemutatják a természet kincseit. David Attenborough filmjei egy ideje már érzékenyen nyúlnak a klímaváltozás kérdéséhez is. Ha egy mód van rá, itt is nézzétek meg előre az epizódokat, mert az újabb sorozatokban már lehetnek nyomasztóbb, szorongást, félelmet keltő részek.10. Fontos, hogy a kicsikkel való kommunikációban is a cselekvésre és a megoldásra fókuszáljunk. A NASA Climate Kids oldalán találhatunk hasznos tippeket, ötleteket a megvalósításra.kirandulas.jpg

A Greta Thunberg könyvet itt keresd!

 

Kapcsolódó termékek