Polclesők

Ingyenes könyvesbolti foglalkozás osztályok számára a Pagony-boltokban

Majdnem mint egy könyvtár, de mégsem. Mi az? Hát egy könyvesbolt!

Izgalmas tantermen kívüli foglalkozásokra hívjuk az osztályokat a Pagony boltjaiba!

Hogyan épül fel egy könyvesbolt? Hogyan tájékozódhatunk benne? Hányféle szempontból lehet csoportosítani a könyveket? Hogyan szerezhetünk információkat, hogyan viselkedjünk egy könyvesboltban? És ezek csak a bevezető kérdések.

Olvass tovább!

Mindennapos jelenség, hogy a gyerekek, diákok jelentős része az iskolában lévő könyvtárat sem ismeri, egy könyvesboltban pedig végképp elveszettnek érzi magát. Ezért inkább be sem megy a csodák efféle kis palotájába.

Hogyan lehet tájékozódni egy olyan különleges térben, amelyet könyvkupacok szerveznek, alakítanak? A könyv mint tárgy mitől egyedi és semmi mással nem pótolható? Milyen jegyek alapján tudunk egy könyvet megtalálni illetve elhelyezni a könyvesbolt terében? Hogy férhetnek meg egymás mellett nagyon különböző témájú és műfajú könyvek, ráadásul úgy, hogy az egyesek csak óvodásoknak szólnak, mások meg 14-99 éves korig bárkinek? Hogy nem lesz itt totális a káosz?

Mit árul el egy borító és miben segít a fülszöveg? Hogyan orientál egy cím?

Nem sorolom tovább a kérdéseket, mert talán ezekből is látszik, hogy igen sok felfedezni való vár azokra az osztályokra, amelyek részt vesznek ezen a különleges foglalkozáson.

Nemes-Jakab Éva (a foglalkozások kidolgozója, pedagógus) olyan komplex, 60 perces programot állított össze, amely során az osztályokat két csoportra bontva, két pedagógus segítségével, játékos formában megtörténik annak megértése, mit is jelent, hogyan is működik egy könyvesbolt, illetve minden, korábban felsorolt kérdésre maguk a diákok találhatják meg a választ.

A boltok a helyszínt és a szükséges kellékeket biztosítják, a pedagógusok munkáját pedig az előre elküldött óravázlattal segítjük, hogy a boltok két, elkülönülő terében egymással párhuzamosan, gördülékenyen tudják vezetni a csoportok munkáját.

A program ingyenes, csupán az időpontot kell egyeztetni a kiválasztott bolttal!

Találd meg az iskoládhoz legközelebb eső Pagony boltot, és egyeztess a megfelelő e-mail címre küldött levél segítségével! Jó hódítást kívánunk!

Bakáts Pagony: bakats@pagony.hu

Debreceni Pagony: debreceni@pagony.hu

Győri Pagony: gyori@pagony.hu (péntekenként)

Frankel Pagony: frankel@pagony.hu

Tabán Pagony: taban@pagony.hu

Zuglói Pagony: zugloi@pagony.hu