"A Kalasnyikovot természetesen Tarantino rendezi majd"

Röpinterjú Fekete Andrással és Grancsa Gergellyel

Ki az az őrült, aki enne sült hangyát? Van olyan ember a világon, aki örülne, ha Kőbunkónak hívnák? Mi a legjobb dolog Budapestben? Ha érdekel a válasz, olvasd interjúnkat Fekete Andrással és Grancsa Gergellyel, a Kalasnyikov és Rózsafüzér szerzőpárosával, ami legalább olyan meghökkentőre, humorosra és abszurdra sikerült, mint maga a könyv!

1. Mennyiért ennétek sült hangyát?

Fekete András: Ha az eredeti recept alapján egy csinos kolumbiai nő készíti el, és csinál hozzá sült krumplit, kapok hozzá tartármártást, akkor ingyen is bevállalom.

Grancsa Gergely: Attól függ, hogy nekem kell fizetnem érte vagy nekem fizetnek. Amúgy nem hiszem, hogy  rossz íze lenne, biztos vannak népcsoportok vagy törzsek, akik megeszik a sült hangyát. Tulajdonképp szívesen megkóstolnám.

2. Melyik becenevet választanátok: Gekkó vagy Kőbunkó?

FA: Leszek Kőbunkó, Gekkót meghagyom Gergőnek.

GG: Hát…ha mindenképpen muszáj akkor a Gekkót. Egyrészt ki szereti, ha Kőbunkó a beceneve, másfelől a hüllőket nagyon szeretem a gekkók meg különösen furcsa kis lények.

3. Milyen volt életetek legjobb napja?

FA: Olyan sok legjobb napom volt már, hogy nem tudok választani. Az ideális nap akkor jön el, amikor már nem kell tartani attól, hogy az lesz az utolsó.

GG: Hát ez elég hangulatfüggő. De alapvetően nem szívesen ereszkednék ennyire magánjellegű témába.

4. Melyik filmet láttátok a legtöbbször?

FA: Ingmar Bergman Őszi szonátáját. Kb. ötször. Ez olyan film, amin egy mai fiatal a saját horkantására ébred.

GG: Talán az Oliver Stone-féle Doors filmet. Bármily banálisan is hangzik.

5. Kedvenc filmrendezőtök? Ki rendezze a Kalasnyikov és Rózsafüzér filmadaptációját?

FA: Sok kedvencem van, Wim Wenders, Lars von Trier... A Kalasnyikovot természetesen Tarantino rendezi majd. Május 27­-én repül ide, hogy a részleteket megbeszéljük.

GG: Hát igazából nem nagyon van kedvenc. Egy csomó rendező csomó filmjét szeretem, de ez a kedvences dolog kajával meg könyvvel sem nagyon meghatározható. De mondjuk Almodovar meg Lars von Trier filmeket mindig szívesen nézek. A filmadaptációt Almodovar rendezésében szívesen megnézném pölö.

6. Legnagyobb álmotok?

FA: Azt sajnos nem lenne illendő elmesélnem ezen a weboldalon. A második legnagyobbat szintén nem. A harmadik, hogy kapjak fél év fizetett szabadságot. Remélem, hallják az illetékesek!

GG: Ezt megint túl személyes kérdésnek érzem. Bocsi.

7. Hisztek a Mikulásban?

FA: Persze, hogy hiszek. Ő még sosem vert át.

GG: Igen.

8. Kalasnyikov vagy Rózsafüzér?

FA: Egyik nap Kalasnyikov, egy másikon Rózsafüzér. De legtöbbször együtt a kettő.

GG: Kalasnyikov és Rózsafüzér helyesen a címe a könyvnek. :) Amúgy nem kell olyan komolyan venni ezt az egészet. Illetve komolyan kell venni csak nem árt, ha az embernek a komoly dolgokkal kapcsolatban is működik a humora. Szerintem egy jó röhögés legalább annyira fontos, mint ez a két dolog. Persze egy-két dologgal szemben nem árt a komolyság, de amúgy Kalasnyikov és Rózsafüzér meg egy jó poén.

9. Regény, novella vagy vers?

FA: Samuel Beckett: Murphy, Csáth Géza novellák, József Attila: Kopogtatás nélkül.

GG: Ez egy nagyon aljas kérdés... Mikor melyik. Ha vers akkor Oravecz Imre: Halászóember, ha regény, akkor Bartis Attila: A nyugalom, ha novella, akkor meg rengeteg jó van, de ha hirtelen mondani kéne egyet,
akkor Móricz Zsigmond: Barbárok. Ezek elég jónak bizonyultak, bármikor is olvastam őket.

10. Tea vagy kávé?

FA: Én majdnem mindent szeretek, így a teát és a kávét is. Nem szívesen mondanék le egyikről sem.

GG: Mindegy. Sokáig nem kávéztam, csak teát ittam. Mostanában pont fordítva van. Igazából sose voltam nagy teás vagy kávés. Ebből a szempontból a praktikumot helyezem előtérbe. Ha fázom, meleg tea, ha kezdek fáradni, akkor meg kávé.

11. Kedvenc sorotok a könyvből?

FA: Nyikov Endre zenei szakkönyvének címe, azaz: "A lábdob fejbe dob." De nagyon szeretem Gergő mottóját is: "DADA­DADA­DADA­DADA (Salvador Dali utolsó utáni szavai). Ebben rengeteg bölcsesség és tanulság van, például ha Dali oroszul mondta (halálunk után ki tudja, milyen nyelven szólalunk meg), akkor ez azt jelenti, hogy "IGENIGEN­IGENIGEN­IGENIGEN­IGENIGEN".

GG: Mármint melyik „a” könyvből? Biblia? Korán? Tóra? A viccet félretéve, szerintem ez elég szép két mondat. Vagy sor: „Miért kell bántani ezeket a halakat? Itt úszkálnak, szépek.”

12. Tökéletes szakdogatéma, és ami valójában volt?

FA: "A szubjektív idealizmus nyomai Fekete A. - Grancsa G.: Kalasnyikov és Rózsafüzér című regényében." Valójában: "Kierkegaard filozófiája Jean­-Paul Sartre szépirodalmi munkáiban."

GG: A tökéletes szakdoga téma szerintem nagyban függ attól, hogy az ember milyen szakot akar elvégezni. Például a kortárs szuahéli költészet visszatérő nyelvi elemeit vizsgáló dolgozat nem feltétlenül lenne jó mondjuk gépészmérnöki karon. Bármilyen tökéletesnek is tűnik. Szóval, szerintem az a fontos, hogy az adott karon belül felmerülő témák, kutatási területek közül melyik az, ami annyira meg tudja mozgatni az embert, hogy a dolgozat írása közben, ha szerencséje van, élete hátralévő részében teljesen fanatikusává váljon a témájának. Persze a fanatikusságot a tudományos ésszerűség keretein belül értem. Ami pedig a valóságot illeti, a témám a Kortárs magyar próza új irányai: Bartis Attila: A nyugalom. Vagy valami hasonló. A Bartis-könyv, az biztos.

13. Legjobb dolog Budapestben?

FA: Budapest gyönyörű város, csak azért nem látjuk, mert benne élünk. Különösen szeretem a rózsával kezdődő helyeit: Rózsadomb, Rózsa utca, Rózsahegy utca, Rózsák tere, Rózsaliget­köz és társai.

GG: Mivel nem vagyok tősgyökeres pesti, sem budai ez kicsit nehéz dolog. De a Duna elég jó dolog, meg a Margit-sziget vagy a Gellért-hegy.

14. Aranyhal vagy ostorfarkú törpegyík?

FA: Aranyfarkú törpe.

GG: Most az ostorfarkú törpegyíktól kérdezed, hogy ő aranyhal-e? Mert akkor szerintem  azt fogja válaszolni, hogy nem, ő egy ostorfarkú törpegyík. Kivéve akkor, ha a törpegyíknak valamilyen skizofrén hajlama van, és történetesen aranyhalnak érzi magát. De komolyra fordítva a szót, mint már említettem a hüllőket eléggé szeretem, szóval az ostorfarkú törpegyíkra voksolnék.

Ha megrendelnéd a könyvet, itt a helyed!

Kapcsolódó termékek