A magyar Veronica Mars

Szabó Tünde: Balla Adrienn 1. – Az alibi

Raposa Renátának hívnak, 17 éves vagyok és Szigligeten lakom. A spanyol kultúra iránti érdeklődésem miatt negyedik éve a Vetési Albert Gimnázium spanyol–magyar kéttannyelvű tagozatán tanulok. Jelenlegi kedvenc könyvem John Greentől a Csillagainkban a hiba. Hazel Grace viszonya Augustusszal hasonló ahhoz, amilyen az enyém a könyvekkel. Ahogy ő Gus-ba, én a könyvekbe és azok hőseibe szeretek bele. - Olvassátok el kamaszkritikusunk írását egy új magyar sorozat első részéről.

21925.jpgKamaszként írni egy könyvről, amiről előtte még nem is hallottál? Izgalmas, tanulságos és nehéz feladat! De amikor megláttam a könyvet, már tudtam, hogy nem lesz vele gond. És hogy miből tudtam? Tetszett a borító. Nevetségesen hangzik, de aki azt mondta, hogy ne a borító alapján ítéld meg a könyvet, nem találkozott még tinikkel. Szeretjük a dolgok ellenkezőjét csinálni.

A történet nem egy szokásos románcot mutat be, ahol a hősnő epekedve bámulja vámpír/vérfarkas/zombi szerelmét, és hozzá sem mer szólni. A főhős a tizenhét éves, gimnazista lány, Balla Adrienn. Imád kosarazni, a házit az utolsó pillanatra halasztja, de nem tud úgy elaludni, hogy ne olvasson az éppen aktuális kedvenc könyvéből. Legjobb barátja egy fiú, akihez furcsa módon szerelmi szál nem köti. Ragaszkodik a jól bevált dolgaihoz és emiatt kerül bele az első bonyodalomba. Egyik este ugyanis elveszíti ütött-kopott zenelejátszóját, és inkább visszamegy érte a sötét parkba, mintsem hazatérjen nélküle. A sötét helyeknek pedig szokásuk, hogy valami titkos dolgot rejtsenek, amit jobb, ha senki sem lát.

A könyvben a legjobban Adrienn karaktere fogott meg. Kapott egy pendrive-ot és megtett mindent, hogy kiderítse, mi van rajta és miért pont hozzá került az a bizonyos kütyü. Nem tétlenkedett, hanem cselekedett és segíteni akart. Segíteni az ártatlan embereken, még ha azokról köztudott is, hogy a péntek estéjüket nem éppen tanulással töltik. Ez az önzetlen segítségnyújtás és az igazság kiderítése valószínűleg a múltja miatt van belekódolva. A múltjáról pedig szépen lassan kapjuk meg az információkat – ezzel is fenntartva az érdeklődésünket. Csakúgy, mint az amerikai sorozat főszereplője, Veronica Mars, ő is átesett olyan dolgokon, amelyek megnehezítik a mostani életét, és rákényszerítik arra, hogy nyomozzon. A humor sem hiányzik a regényből, nem egyszer néztek rám furcsán a buszon, amikor hangosan nevettem, például Karesz beszólásain. A történetben bepillantást nyerhetünk a mai kamaszok életébe. Habár a szerelem még nem olyan hangsúlyos, a bulik és annak veszélyeit az írónő nagyon jól megírta. A nyelvezete nem bonyolult, és a szereplők beszédstílusa is pont olyan, mint a miénk.

A cselekmény az idő elteltével egyre bonyolódik, és a vége felé számomra egy-egy rész nem volt világos a több összefonódó szál miatt. Ilyenkor jól jött a könyv elején lévő felsorolás, amely segítségével eligazodhatunk, hogy egyes karakterek hogyan kapcsolódnak a másikhoz.

A könyv egy sorozat első része, amit a nagyon izgalmas nyitott zárás is sugall, és ha a kezdés jól sikerült, szerintem a folytatásban sem csalódunk majd. Remélem hasonlóan népszerű lesz, mint a másik híres magyar könyvsorozat, a Szent Johanna Gimi, hiszen minden szempontból van annyira jó, mint az a történet.

Ajánlom a történetet minden 14 év felettinek, aki szereti a nem sablonos ifjúsági regényeket – jelen esetben a krimiket –, és egy magyar író könyvével szeretne kikapcsolódni.

Kapcsolódó termékek