Érzelmekről a kicsik nyelvén

Segítőkönyvek szülőknek és gyerekeknek

Ahhoz, hogy magunkkal és a környezetünkkel is harmóniában éljünk, elengedhetetlen, hogy ismerjük, a helyén kezeljük és jól kommunikáljuk az érzelmeinket. De hogyan beszélsz meg egy kisgyerekkel olyan témákat, mint az önbizalom, az önfegyelem vagy az elengedés fontossága? Vagy akár azt, hogyan dolgozza fel a haragot, a bánatot és a szorongást? Ebben a szemlében olyan könyveket válogattunk össze, amik éppen ebben segítenek! Kattints, és válaszd ki, amelyikre nektek szükségetek van! Bármilyen érzelmi nehézség leküzdéséhez keresel segítséget, itt megtalálod!

Minden szülő szeretne gyermekének harmonikus életet biztosítani, ezért az érzelmi intelligencia – röviden EQ – fejlesztése és érzelmeink tudatosítása már egészen korai életkorban szerepet kap. A harmonikus élet egyik alapköve ugyanis a stabil érzelmi háttér, ami alapjául szolgál annak is, hogy a gyermek sikeresen küzdjön meg egy-egy élethelyzettel, illetve ezt a sikerességet tudja továbbvinni felnőttkorában is. Ezek mellett az önszabályozás és érzelmeink kontroll alatt tartása is mind fontos szerepet kap a gyermek életében, így ezek tudatosítására kiemelt figyelmet kell fordítani. A gyermek még nem tudja, hogy ez hogyan működik, ezért a szülőnek kell mintát adnia, amihez nagyszerű mentőövek lehetnek a segítőkönyvek. Ezeknek a könyveknek az alaptémái között találhatunk olyat, ami a beilleszkedésről, a barátságról, magáról a családról vagy akár a halálról szólnak, megkönnyítve beszélgetés elkezdését, majd a téma feloldását is.

a_jatszoter_olyan_mint_a_dzsungel_borito_1000px.jpgÖlelj meg!-sorozat
2-5 éveseknek

A Pagony egyik kedvenc sorozata az Ölelj meg! könyvek, amelyekről elfogultság nélkül mesélni lehetetlen feladat, úgyhogy meg sem próbálkozunk vele. Nagyon szeretjük őket és hihetetlenül fontosnak tartjuk, hogy minél több családhoz eljussanak, hiszen olyan témákról szólnak, amikről nem könnyű beszélgetni, és nagyon nagy segítséget nyújthatnak a szülőknek és gyerekeknek egyaránt.

Az első kötet, A család olyan, mint egy süti a család felépítéséről szól, arra helyezi a hangsúlyt, hogy minden család más és más, de egyik sem tökéletes, ugyanakkor mindenkinek a lehető legtöbbet kell beletennie ahhoz, hogy a lehető legjobb „süljön ki” belőle. Pontosan, mint egy sütemény, csak ebben a helyzetben a családtagok a hozzávalók és minden nehéz helyzetben maga a szeretet a kulcs.

ez_mind_te_vagy_borito_1000px.jpgA második kötet, Az élet olyan, mint a szél az élet elmúlásáról szól. A nagy sikerű verses fordítás után, ebben a könyvben prózában találkozhatunk a szöveggel, ami így még hitelesebben adja át Shona Innes érzékeny sorait. Mégis talán ez a törékenység adja a legbiztosabb mondanivalót a gyerekeknek, és segít abban, hogy megértsék, mindenki múlandó, de aki egyszer eltávozott, azt örökké a szívünkben őrizzük. Az érzékeny történeteket Agócs Írisz illusztrációi teszik még inkább teljessé, a kedves de mégis visszafogott rajzok is sokat segíthetnek a gyermekeknek a helyzet megértésében.

A sorozat további kötetei A gondolatok kertje, A rosszkedv olyan, mint egy felhő, A harag olyan, mint a páncél, A szeretet olyan, mint egy fa, A barátság olyan, mint a libikóka, Ez mind te vagy és A játszótér olyan, mint a dzsungel címet viselik.

Ismerd meg a sorozatot!

zsebaljai_idojarok_borito_1000px.jpgZsebaljai időjárók
4-8 éveseknek

Vajon meg tudja fogalmazni a nagyovis-kisiskolás gyerkőcöd, hogy mit érez? Biztos mindig dühös, amikor csapkod? Talán néha szomorú vagy fél valamitől. És vajon azt meg tudja állapítani, mikor nyitott a tesója egy kis viccelődésre, és mikor nem kellene piszkálni? Kertész Erzsi legújabb könyve éppen az ilyen helyzetekben segít, hiszen a négy alapérzelmet mutatja be egy izgalmas és aranyos mesén keresztül.

Az összetettebb érzelmek megértéséhez elengedhetetlen az alapok magabiztos ismerete, csak így válhatunk - gyerek és felnőtt - empatikus, önazonos lényekké. Fedezzétek fel ti is az érzelmeket a két zsebaljai időjáró, Pehely és Gomoly segítségével!

Kosárba vele!

9789634832607_erzelmek-erdeje_eg-veled-harag_web.jpegÉrzelmek erdeje
4-8 éveseknek

Az Érzelmek erdeje hatkötetes sorozat, minden része más és más érzelemmel foglalkozik. A gyerekek kedves állatkák segítségével vizsgálhatják a mindennapi érzéseket, és arra is találnak ötleteket, hogyan ismerjék fel és kezeljék őket. Olivia béka és barátai kalandjaiban minden kisgyerek megtalálhatja a számára legfontosabb történetet, hiszen mindenki félt már, esetleg el kellett válni a legjobb barátjától, kistestvére született, egyedül érezte magát a táborban, felbosszantották vagy nem úgy sikerültek a dolgai, ahogyan szerette volna.

Ezek a kedves történetek segítenek abban, hogy a gyerekek ne tévedjenek el az érzelmek erdejében, és segítenek tisztázni saját magukban azt, hogy az érzéseik igenis helyénvalók, mutassák ki őket bátran! Ugyanakkor megmutatja, hogy hogyan kell kordában tartani azokat, hiszen az senkinek sem jó, ha valakin elhatalmasodik a bánat vagy a félelem. Ezáltal is fejlődik a gyermek érzelmi intelligenciája és önszabályozása.

Ismerd meg a sorozat további köteteit!

29101.jpgCsapody Kinga és Pásztohy Panka segítő könyvei
3-8 éveseknek

Csapody Kinga sorozata egészen bájos történeteket, és Pásztohy Pankának köszönhetően szeretnivaló, kedves rajzokat tartalmaz. A könyvekben rövid meséket találunk, amik nagyszerű mankók lehetnek a szülő-gyermek dialógusok kialakításához, de sok tippet tartogat a szülőknek is, hogy hogyan oldjanak meg bizonyos helyzeteket.

A Hiányzol! - De addig is jól érzem magam! című kötetben a főszereplő kislány megtanulja, hogy hogyan töltse az idejét a szüleitől távol és hogy miképpen ne hiányolja szüleit, ha éppen a nagyszülőknél nyaral. Emellett a szülőknek is segítséget nyújt, hogy ne féltsék gyermeküket más felügyeletére bízni, hiszen saját maguknak is szükségük van kikapcsolódásra, és a boldog, feltöltött szülő tudja a legnagyobb harmóniát teremteni a gyermeke számára.

Itt találod a sorozat további köteteit:
Türelmesek lettünk! - a szüleim és én is
Szuper napom lett!
Tesó lettem!
Jó gyerek lettem!

gaston_erzelmei_nem_tudok_aludni.jpegGaston érzelmei
4-7 éveseknek

Gaston, az unikornis lassan már mindenki számára ismerős, hiszen érzelmekről szóló kötetei elvarázsolják kicsiket és nagyokat egyaránt. Minden kötetben más és más érzelemmel ismerkedhetünk meg. Először mindig egy történetet olvashatunk Gaston egy napjáról. Ma este például hiába fáradt és álmos, nem jön álom a szemére. Csak ébren forgolódik az ágyában. Vajon hogy tud végül elaludni?

A szerző mindig szuper és érzékletes metaforákkal szemlélteti az érzelmeket, így a gyerekeknek lehetőségük van már egész kis korban megérteni, milyen szoros kapcsolatban állnak egymással az érzelmeink és a testünk. A relaxációs módszer, ami a mozgásos légzőgyakorlatok mögött áll, a “szofrológia” nevet viseli, ami a mindfullness egy formája. Olyanoknak szokták ajánlani, akik a jógát túl bonyolultnak, a relaxációt viszont túl passzívnak találják - éppen ezért is passzol annyira az óvodás korú gyerekekhez!

Persze a légzőgyakorlatok önmagukban nem oldják meg a nehézségeket, sok-sok beszélgetésre is szükség van, de könnyebb úgy kezelni az ilyen helyzeteket, ha előbb sikerül lehiggadni. Ha megtanítjuk a gyerekeknek, hogyan billenthetnek vissza az egyensúlyba, akkor máris sokat tettünk azért, hogy ezeket a szélsőségeket a későbbiekben is sikeresen elkerüljék.

Ismerd meg a sorozatot!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságainkról, akcióinkról és különleges programjainkról, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó termékek