A modern Mary Poppins

Interjú Mészöly Ágival

Korábban írtam már A Hanga és a lényegrablók című könyvről egy ismertetőt. Szerencsére sikerült időpontot egyeztetnem Mészöly Ágival, a könyv szerzőjével, aki Szentendréről Pestszentlőrinc felé ejtette útba a Pagonyt, hogy villámgyorsan megigyunk egy limonádét és kicsit beszélgessünk. Masztodon, One Direction, Ponyvaregény és az oktatási rendszer. Íme! Milán interjúja.

24284.jpg
- Fel tudsz-e idézni három sértést, amit Hanga mond Várkonynak a könyvben?

- Egyszer azt mondja neki, hogy annyi esze van, mint egy tisztességben megőszült gilisztának. Aztán valamilyen masztodon is előfordul a szövegben, illetve a hungaroszaurusz is. Hú, több most hirtelen nem jut eszembe.

- Oké, jár a pont. Sok felnőtt író alkot olyan gyerek főhősöket, akik harminc évvel korábbi zenéket hallgatnak. Az az érzésem, hogy ezekkel az old school zenékért rajongó tinikkel csak a saját lustaságukat álcázzák, hogy ne kelljen utánanézni az aktuális zenei irányzatoknak. Te viszont One Directiont emlegetsz a könyvben, sőt a tagok nevét is tudod.

- Meglehetősen nagy rálátásom van a kortárs popzenére a gyerekeim által. A One Direction egyébként nem is egy kirívó példa. A következő részben például egészen különös dolgok fognak történni bizonyos League of Legends karkötőkkel kapcsolatban. De tény, hogy tudom, miket hallgatnak a tizennyolc, a tizenhat, a tizennégy és a tizenkét éves gyerekek, mert ilyen korú gyerekeim vannak.

- Hát akkor könnyű volt belőnöd a Hanga és a lényegrablók célközönségét. Tudod, ki nyerte idén a Bajnokok ligáját?

- A BL-t? A Barcelona, 3-0 lett a döntő eredménye.

- Azért kérdezem, mert a könyvben van egy rész, amiben focis poszterekről vitatkoznak a srácok az osztályban és pont azt a négy csapatot említik, amelyek idén bejutottak a BL elődöntőjébe. Én pont az elődöntők idején olvastam a könyvet és leesett az állam.

- Hát igen, azt mondjuk a könyv írásának idején nem tudtam, hogy ki fog bejutni az elődöntőkbe, de azt azért lehet tudni, hogy épp melyek a jó csapatok.

- És az angolok? Chelsea, Manchester United, stb.?

- Az angol focit nem szeretem annyira.

- Értem. Azért régebbi utalások is vannak a könyvben. Például Hanga azt mondja Várkonynak a Sulisztár verseny előtt, hogy „Táncolni akarok. Győzni akarok. A fődíjat akarom.”

- Persze, ez a Ponyvaregényből van. De vannak benne más érdekességek is a könyvben. Például az osztálytársak: Dér, Radnai, Soós. Te már fiatal vagy ehhez, de az én időmben ők voltak fizikából a példatár szerzői. Eddig egy apuka volt, aki megkeresett azzal, hogy milyen jót röhögött, amikor leesett neki.

- Hát igen, nekem ez már nincs meg. A főszereplők - Hanga és Várkony - összejönnek a sorozat végén?

- Hát, azt én még nem tudom. A könyv ötödikesekről szól. Egyelőre öt részt tervezünk a sorozatból, tehát Hangáék nagyjából hatodik osztály végén fognak tartani a sorozat tervezett befejezésénél. Ez azért még bőven a látencia ideje a kamaszoknál, amikor még tényleg hülyék mind a fiúk, mind a lányok. Hogy az ötödik rész után lesz-e folytatás és merre fog haladni… De ez egyelőre nem egy love story.

- Meg lehet lebbenteni valamit a következő részből?

- A következő sztoriban Kövespart álmos kisvárosában egy furcsa vintage bolt nyílik. Tudod, amiben régi, érdekes, értékes dolgokat lehet kapni. De ebben a boltban nem csak régiségek lesznek, hanem olyan – gyerekeknek fontos – ereklyék is, mint például az a jelmez, amit Emma Watson az első Harry Potterben hordott. És persze lesznek még furcsaságok a bolt körül, de ez persze megint csak Hangának fog feltűnni.

- Küldtek ki téged valaha környezetismeret óráról?

- Engem nem, csak a fiamat. Ez egy nagy családi legenda nálunk. A fiam ült bent az órán és nagyon unatkozott. A tanárnő ezt látva megkérdezte, hogy unatkozik-e, mire ő megmondta, hogy igen. Erre a tanárnő felajánlotta a lehetőséget, hogy akkor ki is mehet az óráról, a fiam pedig felkiáltott, hogy „jó!” és kiment. Rám inkább az volt a jellemző, hogy folyamatosan olvastam a padban. Egy fél könyvtárnyi könyvet gyűjtöttek be tőlem a tanáraim. A Hanga és a lényegrablók hátlapján, a bemutatkozómban szerepel, hogy kaptam egy intőt egyszer, ami úgy szól, hogy olvasás órán olvastam. És ez teljesen komoly!

- Otthon dicséretet kaptál érte, vagy leszúrást?

- Hát, nem nagyon foglalkoztak vele a szüleim. Már akkor is tragikus volt ez az iskolásdi. De most is az. A legkisebb fiam például márciusban bukásra állt erkölcstanból. Kevés jegyük volt, ezért a tanárnő kitalálta, hogy írjanak egy fogalmazást otthon az őszinteségről, egyet a barátságról, egyet meg a segítőkészségről. A fiam ezt természetesen elfelejtette, úgyhogy begyűjtött három egyest. Otthon meg röhögtünk, hogy meg fog bukni erkölcsből, mehet felvételizni a maffiába. De ha valakinél ezt még a szülő is komolyan veszi, az kegyetlen lehet.

- Azért kérdezem a környezetismeret óráról való kizavarást, mert a Sünimanó is azzal kezdődik, hogy Sünimanót kiküldik növényismeretről. Érdekes párhuzam. Mi az oka, hogy most újra megjelent a Sünimanó, megváltozott illusztrációkkal?

24521.jpg
- Egyszerűen az, hogy keresik és nem lehet kapni. Ami a képeket illeti, ez egy kiadói döntés volt, nekem a régi is nagyon tetszik. Érdekesség, hogy eredetileg Csíkszentmihályi Berta rajzolta volna az első kiadást, de akkor ő nem tudta befejezni a munkát. Ekkor ugrott be Rutkai Bori, aki körülbelül másfél hónap alatt összerakta a teljes könyvet, ami nem kis munka volt – hálás köszönet neki ezért. Most pedig Berta ismét megkapta a lehetőséget.

- Ha már az illusztrációkról van szó: a Hanga és a lényegrablóknál szerintem nagyon eltaláltátok ezt a mangás vonalat.

- Igen, és ez megint egy véletlenen múlt. A kiadóm elküldte a szöveget több illusztrátornak és jöttek egymás után rajzok, de nem találtuk meg azt, ami passzolna a szöveghez. Mi ezt a könyvet eredetileg is úgy lőttük be, hogy könnyed, easy-going legyen, populárisabb regisztert üssön meg. Ehhez passzoló illusztrációt kerestünk, hogy ne csak az elit irodalmat kedvelők vegyék meg, de nem jött ilyen rajz. Aztán Lovász Andrea, a szerkesztő összefutott egy volt tanítványával, Jósa Tamással, és amikor arról beszéltek, hogy mivel foglalkozik a srác, mellékesen megjegyezte, hogy „és mangákat is rajzolok”. Én már régóta mondtam, hogy nagyon szeretnék mangás képeket, úgyhogy kértünk a sráctól próbarajzokat. Megláttuk őket és azonnal tudtuk, hogy ez kell.

- Könnyű volt együtt dolgozni Tamással?

- Nagyon. Elsőre megértette, hogy mik az elvárások. Leültünk, végigbeszéltük a szöveget, hogy hova kellene illusztráció, és határidőre szállította a rajzokat. Egyébként, ha meglátod, megijedsz tőle, mert például a Vazul Vére című rockoperában ő játssza a sámánt, meg ilyenek. Teljesen normálatlan az ürge!

- Merre mész ma tovább?

- Most hazamegyek Lőrincre, mert vár rám egy halom ruha, amiket össze kell hajtogatnom. Aztán megyek Alcsútra a lányomért és a barátnőjéért, mert most rajzanak ott a szentjánosbogarak és ez remek jó éjszakai program, csak nem lehet hazajönni onnan BKV-val. Ez most egy ilyen nap, de nagyjából minden nap ilyen. Ha szerencsém van, eljutok este nyolctól kilencig tornázni.

- És mikor van időd könyveket írni?

- Nem tudom. De tényleg! 
Azzal Mészöly Ági kinyitotta esernyőjét és továbbrepült Pestszentlőrinc irányába.