Te hol voltál, amikor megtörtént?

Különleges pályázattal emlékezünk a rendszerváltásra

Az érzés, amit most érzünk, mikor a karantén után az ajtók lassan kinyílnak körülöttünk, ismerős lehet azok számára, akik emlékeznek 1989-re.

96343497_660616634501554_4880181419285938176_n.png2019-ben és 2020-ban számos olyan esemény harminc éves évfordulóját ünnepeljük, amelyek a rendszerváltáshoz, a demokrácia megteremtéséhez kötődnek. Idén harminc éve került sor az első szabad parlamenti választásokra, majd alakult meg az első szabad országgyűlés Magyarországon, valamint harminc éve kezdődött a szovjet csapatok kivonulása az országból.

A Tilos az Á és a Pagony kiadó most egy különleges fotópályázattal emlékezik meg az évfordulókról.

Az 1989-1990-es események nem csak politikai, gazdasági átalakulások voltak - legalább olyan fontosak azok változások, amelyeket mindennapi életünkben tapasztalhattunk meg. Mi ezeket szeretnénk megragadni és megmutatni a mai fiataloknak. Mert mindenkinek van valamilyen kapcsolódási pontja a rendszerváltáshoz, még akkor is, ha abban az időben még meg sem született.

E célból született tavaly az Ezentúl lesz banán! című novella-antológia, melynek hősei olyan fiatalok, akik gyerekfejjel élték meg a 89-es eseményeket, és ezért született meg a karantén alatt sok-sok ember távközreműködésével és közös akaratából a novellákat feldolgozó kevert műfajú Faktor Terminál produkció, egy sajátos hangulatú rövidfilm-sorozat Schermann Márta rendezésében, ami június elején kerül majd fel a videómegosztó portálokra.

Az kisfilmek bemutatása előtt fotópályázatot hirdetünk. Olyan fotókat várunk, amelyek 1990 körül készültek, vagy valamilyen módon reflektálnak a rendszerváltás éveire. Várunk fotópárokat is: harmincéves fotót szülőktől, nagyszülőktől és most készültet a gyerekeiktől, unokáiktól, amely reflektál a régi fotókra. Lehet egy fotó egy régi nyaralásról, egy régi koncertbelépőről, egy kirándulásról, találkozásról - és egy olyan kép, amely a mai fiatalok vizuális nyelvén reagál a harminc éves képre.

A fotókat, fotópárokat június 2-ig várjuk. A beküldött fotókból online montázst készítünk, melyet megosztunk az online előadás nézőivel.

A fotókat itt tudjátok elküldeni nekünk.

Ezen kívül a beküldők között Tilos az Á könyvcsomagokat sorsolunk ki.

Utazzunk együtt vissza az időben!

A játékhoz kapcsolódó adatkezelési tájékoztatónkat itt találod.

Az előadás alkotói:

Szereplők

Bezerédi Zoltán, Fehér Balázs Benő, Berkes Bence, Hárs Anna, Lázár Kati, Molnár Csaba, Mórocz Adrienn, Nemes Takách Kata, Ónodi Eszter, Ötvös András, Piti Emőke, Rubóczki Márkó, Schermann Márta, Schmidt Sára, Kovács S. József, Török-Illyés Orsolya, Walters Lili, Waskovits Andrea, Záhonyi Enikő

További szerepekben

Balla Boglárka, Balla István, Balla Péter, Barabás Kincső, Hárs János, Hegedűs Emma, Kovács Lujza, Kovács Vince, Lackfi János, Nényei Balázs, Nényei Mária, Péchy Áron, Szabó-Schermann Frida, Szabó-Schermann Vilma, Takács Dóra, Vasi Marcell

Szakértők

Bánki György, Bányai Zsolt, Bella Árpád, Berkes Gábor, Cserhalmi György, F. Várkonyi Zsuzsa, Kőszeg Ferenc, Mink András, Nahalka István, Papp Gábor Zsigmond, Pesty László, Rab Árpád, Sőth Sándor, Szabó T. Anna, Vásárhelyi Mária

Dramaturg Hárs Anna

Vizuál Fancsikai Péter

Asszisztens Záhonyi Enikő, Sáfrány Eszter

Rendező Schermann Márta

Támogatók: SUMMA ARTIUM, NKA

Kapcsolódó termékek