Marék Veronika kapta a Pagony Vándortoll-díját

Bartos Erika volt a díjátadó, íme laudációja:

"Amikor 2014-ben elsőként átvehettem a Pagony által alapított Vándortoll-díjat, nagyon boldog voltam. Megtisztelőnek, felemelőnek éreztem. De még inkább örültem, amikor megtudtam, hogy a következő évben én adhatom tovább jelképesen ezt a kitüntetést, én tehetek javaslatot, ki legyen a díjazott 2015-ben. Egy percig sem kellett gondolkodnom, azonnal tudtam, hogy Marék Veronikának adnám át ezt a díjat legszívesebben.

Ennek számtalan oka van, nehéz ezeket az okokat rendszerezni, vagy rangsorolni. Marék Veronika művei már sokszorosan kiállták az idő próbáját, meséi az '50-es évek vége óta hoznak örömöt a legkisebbek életébe. Köztudott, hogy mesekönyveit nem csak írja, rajzolja is, de azt talán kevesen tudják, hogy nem csak az ELTE irodalom szakát végzete el, de otthonosan mozog az iparművészet és a bábok világában is, hiszen bábszínészi diplomát is szerzett.
Rendkívül sokoldalú, kimagasló művészetét több díjjal is elismerték: 1983-ban Ifjúsági Díjat, 2006-ban Janikovszky Éva díjat, 2010-ben József Attila díjat, 2014-ben Ibby életműdíjat kapott, valamint a Boribon sorozatból készült bábszínházi darabot 2014-ben a legjobb gyerekelőadásnak választották, a Boribonról szóló dalokat pedig 2011-ben az év legjobb gyereklemezének járó Fonogram-díjjal jutalmazták.

Univerzális alkotóként egyedülálló út az övé. Rajzi stílusa teljesen egyedi, nyomban felismerhető, sajátos, azonnal belopja magát az olvasó szívébe. Szövegei tökéletesen a kisgyermek nyelvén szólnak. De mégsem a mesterien használt részletek, a szöveg, vagy a rajz az, mely Marék Veronika műveit örökérvényűvé és kimagaslóvá teszi, hanem egy ennél sokkal fontosabb, sokkal mélyebb tudás: a gyermeklélek ismerete és őszinte szeretete. Könyveiben játszi könnyedséggel és természetességgel találja meg az utat a gyerekszív zugaiba, meséi szerethetőek, tanítóak, befogadhatóak, érthetőek a kisgyermek számára. Ragaszkodást vált ki a kis olvasóból, ami talán a legnagyobb elismerés egy meseíró számára. Gyerekek generációi kérik estéről estére Boribon történeteit, vagy A Csúnya kislányt, vagy Öcsi és Bátyót, vagy Télapó történetét az ezüstmackóval.
Meséi örök igazságokat, a világ bölcsességeit fogalmazzák meg a legtisztább gyereknyelven, történetei határok nélkül is érthetőek és szívhez szólóak, a világban mindenütt.
Művei számtalan nyelven megjelentek, és komoly sikert arattak. Ezzel személyesen is szembesültem, amikor 2011-ben egy fesztiválon Tokióban jártam. A japán olvasóközönség olyan mérhetetlen becsben tartja a műveit, hogy ahhoz fogható rajongást még sosem láttam azelőtt. Meséiről, mint az egyértelmű etalonról beszélnek.
vandortoll.jpgSzámomra Marék Veronika jóval többet jelent egy elismert, sikeres és nagy szeretetnek örvendő meseírónál. Az én életemben ő egy biztos támasz, egy olyan pont, akitől sok jó tanácsot, megannyi jó szót, emberi és szakmai biztatást kaptam. A Csészényi kávézóban zajló beszélgetések mindig feltöltődést hoznak nekem, különösen örülök, ha egy-egy új művét már megjelenés előtt, kézirat formájában láthatom. Nagyon boldog voltam, hogy együtt ünnepelhettem vele a negyvenedik születésnapomat, és a falamon büszkélkedhetek egy teljesen egyedi Kipp-kopp rajzzal. Szintén együtt ünnepeltünk sok könyves örömöt, a Laci és az oroszlán 50-dik születésnapját, vagy egy-egy újabb külföldi megjelenést. Ezeket az élményeket, mint apró mozaikdarabokat őrzöm egy láthatatlan emlékkönyvben, mely elmondhatatlanul sokat jelent nekem.

Gratulálok Marék Veronikának egyedülálló meseírói útjához, számtalan elismeréséhez, a töretlen alkotókedvéhez, mellyel ma is folyamatosan megörvendezteti a mai legkisebbeket.
Szintén gratulálok a legújabb Boribonhoz, melyet húsvétkor percek alatt elkapkodtak a boltokból, és végezetül gratulálok a Pagony Vándortollhoz!"