Astrid Lindgren

Harisnyás Pippi, Juharfalvi Emil, Háztetey Károly, a svéd gyerekirodalom egyik legnépszerűbb figurái. Astrid Lindgren is szem előtt tartotta azt a hagyományt, amely már Selma Lagerlöfnél elindult, hogy nem feltétlenül minden gyerekregényben erkölcsi magaslatokat, és didaktikus célzatú üzeneteket kell a gyerekeknek közvetíteni. Az önállóság, amely Pippit is jellemzi, megvilágít egy szabadabb, megengedőbb nevelési elméletet. Lindgren, mint oly sokan, először lányának mesélte történeteit, és ezeket adta ki könyvben. A regényt hatvan nyelvre lefordították és több film is készült belőle.

Mit üzen az északi szél?
2023-09-20 - Julcsifrindt
#Ezt olvassuk

Északon jó gyereknek lenni! Hatékony és élvezetes az oktatás, és az élmény alapú, játékos tanulás tükröződik a gyerekirodalomban is. A skandináv országok pontosan tudják, tiszteletben tartják, hogy milyen egy gyerek. Ezért, ha azt szeretnéd, hogy egy könyvnek 100%-os sikere legyen, és évekkel később is leemelje a gyerek a polcról, akkor válassz skandináv meséket!

Most pedig bemutatjuk a felejthetetlen kedvenceinket.

Tovább olvasom...
6 sikeres nő, akiket nem tudunk megunni
2021-03-08
#Ezt olvassuk

Sokáig a férfiak kiváltsága volt az írás, de Jókai Mór és a Petőfi Társaság áldásos hatására (szépen lassan) az alkotáshoz is felhatalmazást nyertek a magyar irodalomban a nők. Az út az íráshoz másutt sem volt könnyebb. Ebben a cikkben hat olyan legendás nőt ismerhetsz meg, aki vitathatatlanul belevéste magát az irodalomtörténetbe. Tudd meg miért, és olvasd el a könyveiket!

Tovább olvasom...
Astrid Lindgren, a gyereklélek legnagyobb ismerője
2019-02-05
#Kávé mellé

Sosem fogom elfelejteni azt a mesevonatos utazást, ami a stockholmi Junibacken múzeumban szó szerint végigrepített minket Astrid Lindgren életművén. Beültünk egy kis kocsiba, ami megindult hegyen-völgyön át, és a legelképesztőbb makettek között közlekedett velünk, mi meg csak tátottuk a szánkat. Előre készültünk arra az útra, hiszen addigra végigolvastunk minden akkor elérhető Lindgren-könyvet, így a legtöbb életképet fel is ismertük. Ott volt például Juharfalvi Emil szülőháza, ahol a millió csibészséget elkövette a kisfiú, Harisnyás Pippi Villakulla villája az összes szereplőjével, Háztetey Károly padlásszobája, óriás sziklák és hatalmas erdőségek közepette pedig Ronja, a rabló lánya életébe és az Oroszlánszívű testvérek nangilajai világába is bekukucskálhattunk. Ott, akkor, azzal az utazással egy életre megpecsételődött a rajongásunk a svéd írónő munkássága iránt.

Tovább olvasom...