Mit üzen az északi szél?

Gyerekkönyvek skandináv módra

Északon jó gyereknek lenni! Hatékony és élvezetes az oktatás, és az élmény alapú, játékos tanulás tükröződik a gyerekirodalomban is. A skandináv országok pontosan tudják, tiszteletben tartják, hogy milyen egy gyerek. Ezért, ha azt szeretnéd, hogy egy könyvnek 100%-os sikere legyen, és évekkel később is leemelje a gyerek a polcról, akkor válassz skandináv meséket!

Most pedig bemutatjuk a felejthetetlen kedvenceinket.

Tatu és Patu

Aino Havukainen finn gyermekkönyv író többszörösen díjazott sorozata, a Tatu és Patu egy testvérpár története, akik Furaváron laknak. Nem meglepő tehát, ha az átlag ember számára, egy kissé furának tűnik a viselkedésük.

21452.jpg
A módszereik nem mindennapiak, ha altatásról, űrhajóépítésről, a tökéletes szuperhős jelmez megalkotásáról, vagy csak egy óvodában töltött nap átvészeléséről van szó. Viszont vitathatatlanul kreatívak, és nagyon viccesek. A könyvek különlegessége, hogy egyszerre mesekönyv, történelmi ismeretterjesztő, képes böngésző, képregény és kreatív ötletek tárháza. Ha kifogytál a játékötletekből, viszont rengeteg a szabadidőd, válaszd a Tatu és Patu elszabadul – szabadtéri játékok fura kézikönyvét.
25741.jpg
Megtudhatod belőle, hogy hasznosítható a toboz 22-féle módon (pl. fakírágyként, bicepszként, vagy tobozfürdőként), de tökéletes hóembert készíteni is megtanulhatsz belőle. Ha gondok vannak az étkezéssel, a Tatu és Patu, asztalhoz! kötet segít megérteni, hogyan, mit és miért eszünk. Meghozza az étvágyat, ráadásul úgy tanítja meg az ételek feldolgozási módjait, vagy az emésztés folyamatát, hogy a gyerekek észre sem veszik. A Tatu és Patu trükkös találmányainál szórakoztatóbb könyvet alig ha találsz a boltok polcain. 14 abszurd, mégis hasznos masinát vonultat fel, melyek különböző történelmi korszakokhoz, és azok jellemzőihez kötődnek. Milyen hasznos lett volna pl. az ókori Rómában egy cserélhető elemekből álló császár szobor? Na, és milyen lehetett volna a kőkorszaki kommunikációs rendszer? Keresd a Tatu és Patu sorozatot hasonló fura ötletekért!

További Tatu és Patu kötetek

13531.jpg
17617.jpg
18928.jpg
20454.jpg
25921.jpg
20204.jpg
4-től 9 éves korig ajánljuk.

Sári és a három OttóSári gólt lő

Tiina Nopola, a Risto Rapper sorozat szerzője, a finn gyerekirodalom közkedvelt alakja.

21844.jpg
Sári sorozata mindig valamilyen megoldandó problémát állít a középpontba. A Sári és a három Ottó kötetben Sári kistestvért szeretne, de a szülei nem osztják a lelkesedését a kérdésben.
21317.jpg
Sári úgy dönt tehát, hogy kistestvér híján beéri egy kutyával is. De azt aztán muszáj lesz beszerezni! Fel is kutatja az összes kutyás szomszédot, de senkitől sem kap kiskutyát. Míg nem megismerkedik három kisfiúval, kicsi, középső és nagy Ottóval. A fiúk megígérik Sárinak, hogy találnak neki egy kutyust, de ők sem járnak sikerrel. Jobb ötletük nem lévén, saját társaságukat ajánlják fel Sárinak a kutya helyett. Sári, új barátainak segítségével rádöbben, hogy nem is egy kutya, inkább egy barát hiányzott az életéből. Abból pedig egyből hármat is talált!

A második kötetben Sári a három Ottóval szeretne focizni, de a fiúk nem engedik – mondván –, „nincs labdaérzéke”. Sári apukája segítségével mindent elkövet, hogy ügyes focista legyen belőle, ezért beáll egy lány focicsapatba. De a nála nagyobb és ügyesebb lányok kicsúfolják. Sári már éppen feladná, amikor kis Ottó siet a segítségére: tanít neki pár cselt és technikát. Másnap a meccsen Sári összeszedi minden erejét, és a közönség soraiban ülő barátai biztatásán felbuzdulva hatalmas gólt lő az ellenfélnek. A mese rávilágít, hogy nem szabad feladni, ha elsőre nem megy, és bármit elérhetünk, ha igazán kitartóan dolgozunk érte. Persze egy barát is sokat segíthet!

3-6 éves gyerekeknek ajánljuk.

Miú és Vau

Timo Parvela nagy sikerű finn író, aki elnyerte a Finlandia Juniort, ami hazájában a legrangosabb gyermek- és ifjúsági irodalmi díj.

20283.jpg
Nincs jobb választás egy takaróba burkolózott hideg délutánon, vagy az esti lefekvéshez készülődve Timo Parvela rövid történeteinél. Az ábrándos Miú mindig beleviszi valami mókás kalandba a megfontolt Vaut, aki eleinte kelletlenül fogadja barátja ötleteit, később mégis jól szórakozik Miúval. A „legemberibb állattörténetek”, melyek kicsiktől nagyokig mindenkit elbűvölnek. Egyedi hangulatú, bölcs, anekdotikus mesék, teli ravaszsággal, humorral és kedvességgel. Az egész családnak, közös olvasásra ajánljuk!

– Nem láttad valahol a labdát? – kérdezte.
– De láttam – válaszolta Vau.
– Hol?
– A kapumban. Hatvanszor.
– Ja igen, tényleg! – bólintott Miú, és elmosolyodott. – Még mindig bosszankodsz a mérkőzés miatt?
– Egy csöppet sem.
– Sokat kell fejlődnöd, hogy olyan jó játékos lehess, mint én. – jelentette ki Miú.

(…)

A lenyugvó nap sugarai megvilágították a madárijesztőt, amelynek a feje megtévesztésig hasonlított egy… focilabdára. Vau arcán diadalmas mosollyal, elégedetten hátradőlt.

Ha megjött a kedved egy teljes meséhez, itttudsz beleolvasni a könyvbe!

További Miú és Vau kötetek: 

21053.jpg
25043.jpg
26751.jpg
23513.jpg

5 éves kortól ajánljuk.

Kepler62

Ari és öccse, Joni olyan világban él, ahol ennivalóra alig jut pénz, a gyümölcs luxuscikknek számít, és mindent egy szűk réteg ural.

25900.jpg
A Föld végső kimerüléséhez közelít, az embereknek pedig új otthont kell találniuk, ha túl akarják élni.
26429.jpg
Ekkor fedeznek fel egy lakható égitestet a Kepler62 rendszerben. Ariéknak, ahogyan mindenki másnak is, meg kell küzdeni a mindennapi túlélésért, és ellenállni a rendszernek, miközben felüti a fejét az emberek között egy rejtélyes játékőrület. A Kepler62 nevű számítógépes játékot senki sem képes végigjátszani, és csak találgatások keringenek arról, hogy köze lehet az újonnan felfedezett bolygóhoz. Aki eljut az utolsó pályáig, talán meghívást kap az új Földre. Ari és Joni közös erővel érnek a végére: 60 másodpercük marad dönteni, elfogadják-e a meghívást egy olyan helyre, ahol talán nem számít többé, kinek van sok pénze, ahol nincsenek fegyverek, sem mindenható rendszer. Reményeik szerint…

Timo Parvela könyve, a Kepler62 egy lebilincselően izgalmas sci-fi sorozat, igazán bátor kalandkeresőknek.

Olvass bele a regénybe!

További cikkek:
3…2…1… Folytatódik a Kepler62!
Kepler62
A visszaszámlálás megkezdődött!
Légy része a történetnek!
Ezt tedd, ha beszippantotta a játék!
"Nem szabad gondolkoznod... Érezned kell!"

8 éves kortól ajánljuk.

Risto Rapper

20603.jpg
Szintén Tiina Nopola és Sinikka Nopola nevéhez fűződik a Risto Rapper sorozat, amit az igazán humoros történetek kedvelőinek ajánlunk. Aki szerette a Tatu és Patu sorozatot, de idő közben sajnos kinőtte, az imádni fogja Risto kalandjait. A mesék és az illusztrációk tökéletesen kiegészítik egym
19910.jpg
ást, nem véletlenül, hiszen a rajzokat Aino Havukainen készítette, aki a Tatu és Patu sorozat írója is egyben. A 10 éves Risto egy igazi rosszcsont, eleven rapper kis srác, aki folyton őrületes kalamajkákba keveredik, bármerre jár: a libegőn, az étteremben, de még otthon is.
21064.jpg
Na jó, nem csak belekeveredik, inkább ő maga kavarja a kalamajkát. Néha azért maga is áldozatul esik meggondolatlanságának, pl., amikor a nagynénje rózsaszín pongyolájában szerelmes dalokat énekel a tükör előtt, de rajta kapja a múzsája…ajaj! Ha érdekel, hogy ebből hogyan keveredik ki Risto, kezd az első kötettel!

Egyedi humorával, kalandos történeteivel garantáltan rabul ejti a fiatal olvasókat!

A kötetek sorrendben:Ütött az óra, Risto Rapper!, Risto Rapper és a rettenetes kolbászRisto Rapper és Spagettifej

8 éves kortól ajánljuk.

lindgren_1960.jpg

Ő a Harisnyás Pippi írónőjeHarisnyás Pippi

Harisnyás Pippi abszolút lehengerlő, magával ragadó figura. Miben rejlik a varázsa? Egy kislány, aki teljesen szabad: anyukája angyal, apukája pedig hajóskapitány volt, de egy vihar elsodorta, így Pippi úgy gondolja, hogy egy távoli sziget királya lett.

pipi.jpg
Pippi magától tanul, szabadon rendelkezik az életével, és ezt ki is használja, nem úgy, mint azok a gyerekek, akiknek meg van szabva, mikor kell enniük, játszaniuk, vagy aludniuk. Pippi, bár nem jár iskolába, táncleckéket ad magának, szabadon fest, sőt még a számtant és a betűvetést is gyakorolja. Pont a kényszer miatt Annika és Tomi, Pippi barátai nem is tudnak igazán élvezettel és akarattal cselekedni: még játszani is elfelejtenek, ha nincs Pippi, a Villekulla-villa új lakója. A történetekben a szabálykövetés és az alkalmazkodás tematizálása fontos problémákat vet fel. Varázsa pedig abban rejlik, ahogy az amúgy nagyon rémisztő helyzetekben Pippi játszva bánik el a veszedelemmel. A kislány valójában folyamatosan ismerkedik, olykor-olykor meg is verekszik a világgal, amelyben él. Megküzd a függetlenségéért a rendőrökkel, a barátja testi épségéért egy bikával, heccből egy cirkuszi erőművésszel, és mindig megvédi a gyengébbeket.

Harisnyás Pippi szárnyal, magasan kiemelkedik a kortársai közül, ugyanakkor Astrid Lindgren megmutatja egy pillanatra, milyen nehéz is "szabadnak" lenni. Ha nem függünk semmilyen értelemben semmitől és senkitől, nincs súlya az életünknek, akkor tényleg nincs mitől félnünk. Ezért teljesen megalapozott, hogy Pippi a világ legerősebb gyereke. Ugyanakkor mindig kiderül, hogy Pippi igazából nagyon is vágyik rá, hogy valaki az ágyba dugja, ha már későre jár, és betakargassa. Így az olvasó egyszerre éli meg a korlátlan lázadás és jókedv örömeit, a gyermeki szabadság szárnyalását (amire, még, ha a szülők árán is, minden gyerek egzisztenciálisan vágyik), és tapasztalja meg ennek a súlytalanságnak az árát, és fájdalmát.

Gyönyörű, viccesen lírai történet a felszabadult, abszolút megélt, biztonságos gyermekkor varázslatos világáról.

Harisnyás Pippi 70 éves születésnapja alkalmából a Móra Kiadó gondozásában jelent meg újra a sorozat, Ingrid Vang-Nyman eredeti illusztrációival:

24279.jpg
24032.jpg
23611.jpg

Ha pedig szereted Pippit, mindenképpen meg kell ismerned Juharfalvi Emilt is, Astrid Lindgren másik ikonikus csínytevőjét! Róla ebben a cikkben olvashatsz.

8594.jpg
Frindt Julcsi ajánlóit olvastad

A legeslegnagyobb kedvencünket, Pettsont és Finduszt pedig a sorozat szerkesztője, Besze Barbara mutatja be. Lapozz és ismerd meg Svédország legcsodálatosabb párosát!