6 sikeres nő, akiket nem tudunk megunni

Ezekért a regényekért megéri megszületni

Sokáig a férfiak kiváltsága volt az írás, de Jókai Mór és a Petőfi Társaság áldásos hatására (szépen lassan) az alkotáshoz is felhatalmazást nyertek a magyar irodalomban a nők. Az út az íráshoz másutt sem volt könnyebb. Ebben a cikkben hat olyan legendás nőt ismerhetsz meg, aki vitathatatlanul belevéste magát az irodalomtörténetbe. Tudd meg miért, és olvasd el a könyveiket!

hp.jpgJoanne Kathleen Rowling

Amellett, hogy a szerzőnek köszönhetjük a világ leghíresebb varázslótanoncait és a komplex, mágiával átitatott Harry Potter-univerzumot, Rowling számos színdarab és regény szerzője, melyek mind hihetetlenül sikeresek.
De nem csak ezért nagy kedvencem: tudtad, hogy a könyveken azért szerepel a keresztnevének csak a monogramja, mert a kiadó úgy gondolta, ha nem tudják, hogy nő a szerző, több példányt fognak majd eladni? Rowling azóta kinőtte ezt a kényszerű rejtőzködést, senkinek nem kell bebizonyítania, hogy bármelyik férfivel szemben megállja a helyét, és oszlopos tagja az irodalmi életnek. 
Releváns társadalmi kérdéseket feszeget, aktívan politizál, és minden esetben kiáll a véleménye mellett. 

rumini_es_az_elsullyedt_vilag_borito_1000px.jpgBerg Judit

Ha magyar gyerekirodalomról van szó, Berg Judit neve az elsők között jut eszünkbe. Egészen piciknek szóló, rövid történetek, meseregények, segítőkönyvek, kalandregények... Szinte minden területen kipróbálta már magát, és minden területen sikerült is maradandót alkotnia.

Azon felül, hogy író, négygyerekes anya is, aki a gyerekkor és a gyereknevelés minden lépcsőfokát megmászta már, így nemcsak a határtalan fantáziája az, ami újabb és újabb szövegeket eredményez, hanem egy nagy adag tapasztalat is, hiszen pontosan tudja, mi válik be a gyerekeknél, mi az, ami megragadja a képzeletüket, ami róluk szól, és igazán hozzájuk is. 

Maszat kedves, hétköznapi történeteiPanka és Csiribí kalandjai és a Cipelő Cicák, Trikó és Nyamm, a két dínó időutazós kalandjai minden kicsit elvarázsolnak és magukkal ragadnak. Rumini, a vagány kisegér kalandjai pedig annyira sikeresek, hogy a meseregény tízkötetes sorozattá és kötelező irodalommá nőtte ki magát. Kertész Erzsivel közös regényének, A négy madár titkának, a 2019-es év legsikeresebb ifjúsági könyvének pedig már itt a folytatása, úgyhogy lehet izgulni! Ha eddig kimaradt, gyorsan pótold a négy madarat, tarts Kikivel és Gerdával, és egy elképesztő detektívtörténetbe áshatod be magad!

Itt találod az összes Berg Judit-könyvet, jó böngészést!

a-tukor-elott-kicsi.jpgJanikovszky Éva

"Éva néni az összekacsintás a felnőttek háta mögött, a nyálkás őszi pocsolyába belecsattanó piros gumicsizmás láb, a nevetés a mindig utált nászajándék-váza romjai fölött, a szöszmötölés koronázatlan királynője, a csúcseszbétitkárok felettese, a szemünket lágyan bökő szálka, a bájos káosz, az aranyeső. Nagyon hiányzik."
Janikovszky Éva magától értetődő természetességgel ragadja meg a hétköznapok jelentéktelennek tűnő lényegét. Érti az emberi érzéseket, a gyerekeket és az értetlen felnőtteket; közvetlensége, mindenki számára ismerős volta a magyar gyerekirodalom feledhetetlen alakjává teszi.Generációk nőttek fel olyan klasszikusokon, mint a Felelj szépen, ha kérdeznek! és a Velem mindig történik valami, amelyek tökéletesen megmutatják, mennyi mindent felejt el az ember a gyerekek őszinteségéből, mire felnő. De ma is népszerű ajándék babavárókon az Örülj, hogy fiú! és az Örülj, hogy lány!, és hihetetlen precizitással ragadja meg a nyegle kamaszok lelkivilágát A tükör előtt ? Egy kamasz monológja.
De ez csak töredéke a sok Janikovszky-szövegnek, amelyek kanonizálódtak az évek alatt. A legnagyobb meglepetést nekem az ifjúsági regényei jelentették. Nyilván imádtam őket kamaszként, de ez általában nem jelenti azt, hogy felnőttként újraolvasva is magukhoz bilincselnek a sorok. A Szalmaláng és az Aranyeső hősnőivel ma is bármikor ücsörögnék egy budapesti padon, villamosra szállnék, leveleznék és álmodoznék velük.
Meg is teszem, Palócz Vera és Burián Ági karakterei tele vannak élettel, kíváncsisággal, érzésekkel, kérdésekkel, kételyekkel, válaszokkal ? egyszóval mindennel, amit a mai tizenévesek is magukban hordoznak. 

Janikovszky Éva könyveiért kattints ide!


04.jpgJill Tomlinson

Tomlinson talán a legkitartóbb, legnagyobb életszeretettel rendelkező író, akiről hallottam: betegsége ellenére családja segítségével újabb és újabb könyveket írt, amelyek talán éppen emiatt annyira őszinték és empatikusak. A könyvek hátterében komoly, családjával közös kutatómunka áll, számtalan kérdésnek néztek utána, mielőtt a könyveket kiadták.

Meséi humorosak, tanulságosak, és bár ez nem feltétlenül elvárás egy gyerekeknek szóló könyvtől, hihetetlenül bölcsek is. A szerző ismeri a gyerekek gátlásait és félelmeit, olvasói ezért a különböző állatok szerepébe helyezkedve könnyebben szembe tudnak nézni a problémáikkal, azt érezhetik, hogy komolyan veszik őket. Legyen a főhős egy bizonytalan földimalacegy kíváncsi pingvinegy határozott tyúkegy sötétben félő bagolyegy felnőni vágyó gorilla vagy akár egy elveszett cica, a szerző pontosan tudja, mire van szüksége a gyerekeknek.

Jill Tomlinson könyveit itt találod!


01.jpgAstrid Lindgren

Harisnyás Pippi gyerekkorom meghatározó alakja volt. Egy svédországi nagybácsitól kaptam egy képes Harisnyás Pippi-kötetet, amiből természetesen sem én, sem a nagyszüleim nem értettünk egy szót sem, de minden alkalommal el kellett nekem mesélniük a történetet a képek alapján. Volt valami Harisnyás Pippi karakterében, ami annyira magával ragadott, hogy az ötéves énem szavak nélkül is megértette: hiszen minden gyerek Harisnyás Pippi szeretne lenni! Pippi erős, független, vicces és megnyerő, és mindig minden helyzetben megvédi magát és a barátait! Ebben rejlik Astrid Lindgren sikere ? könyveiben ott a végtelen szabadság, a magabiztosság, a korlátlan fantázia és a bizonyosság, hogy bármikor hazatérhetsz, és van, aki támogasson.

De a szerző nemcsak a Harisnyás Pippi-történetekről ismert, nagyszerű meseregények az örökmozgó, rosszcsont Juharfalvi Emilről szóló kötetek és a Ronja, a rabló lánya is, valamint végre újra kiadták a nagyobbaknak szóló Kalle-köteteket is. Ha te is szereted a detektívregényeket, ezeket mindenképp el kell olvasnod!

Astrid Lindgren összes könyvéért kattints ide!

lala.jpgSzabó Magda

Kevés annyira jelentős női szerzője van a magyar irodalomnak, mint Szabó Magda, aki bámulatosan gazdag életművet hagyott maga után. Tizenegy éven át tanított, és bár gyermeke nem született, végtelenül gyerekcentrikus volt.
Tanítványai imádták, mert megpróbálta őket megérteni; ha valamilyen ponyvát látott a gyerekek kezében, elolvasta, hogy utána beszélgetni tudjanak róla. 
Reformelképzelései voltak az oktatással kapcsolatban, olyan iskolát szeretett volna alapítani, ahova a tanulók örömmel térnek vissza, és támogatta volna az alkotni vágyókat.
Sajnos a tervei nem valósultak meg, de számos fontos művel gazdagította a gyerekirodalmat. A Mondják meg Zsófikának a társadalmi elvárásoknak való megfelelés nehézségeit taglalja, Tündér Lala meséje pedig nemcsak tündérmese, hanem a valakihez tartozás, az önfeláldozás, a szeretet története is nagy adag humorral fűszerezve.

Szabó Magda könyveit itt találod!


Kapcsolódó termékek