Az életet vagányan és jókedvűen kell viselni, avagy milyen apa Nényei Pál

Apás ősz a Pagonynál 2.

Vajon milyen apa Nényei Pál, Az Irodalom visszavág szerzője? Hogy megtudjuk, a legilletékesebbet kérdeztük meg: feleségét, Szabó Borbálát, a Nincsenapám, seanyám című, Tilos az Á könyvek kiadásában megjelent regény szerzőjét. Mégpedig úgy, hogy Nényei Pál nem is tudott az interjúról. Amit most olvastok, neki is meglepetés.

1, Szeretem, amikor Pál mesél a gyerekeknek, mert...

...engem is elszórakoztat. Nem fikciós meséket mond, hanem izgalmas történelmi, földrajzi kiselőadásokat tart. Sokat tanulok én is közben. Ha irodalmi vagy nyelvészeti terepre téved, akkor azért megpróbálok belekötni, és néha parázs vitába torkollik az idilli mesélés - amelyben a gyerekek is aktívan részt vesznek. Gyakran előkerül a Világatlasz vagy az Etimológiai szótár, amiket adott esetben fegyverként is használunk.

2, Ha Pál egy egy hétre egyedül maradna otthon a gyerekekkel, akkor…

...sokat bicajoznának, japán rajzfilmeket néznének és minden nap rántotta lenne az ebéd. Néha pörkölt. És előbb-utóbb anyósomékhoz költöznének.

3, Ha Pál mesehős lenne, ő lenne...

...alapvetően ő lenne Sebaj Tóbiás. Kedves mosollyal, gondtalanul szalad át az életen, nem csinál problémát a dolgokból. Egyes napokon viszont Morgó lenne a Hófehérkéből, mindennek csak a rossz oldalát látja. Ilyenkor emlékeztetem rá, hogy ő eredendően Sebaj Tóbiás, és én vagyok nálunk a szorongó, negatív karakter, szóval változzon vissza, mert ez így nem jó. És akkor visszaváltozik.

4, Pált azt teszi különleges apává…

...hogy felnőttnek tekinti a gyerekeit, nagyjából egyéves koruk óta. Rendkívül információgazdagon, komolyan, és mégis viccesen beszél velük. Szeretjük együtt parodizálni a gyerekeinket, mikor elviselhetetlenek - ez az egyik legjobb szórakozásunk. Most már sajnos ők is rákaptak erre, visszaparodizálnak minket, ezt Pál remekül, humorral viseli.5, A legfontosabb dolog, amit Páltól tanultak meg a gyerekeink...

...hogy az életet nyavalygás nélkül, vagányan, jókedvűen kell viselni. (Sőt: élvezni!) Hogy legyünk kemények, hogy sátorban aludni, hegyet mászni, jeges vízben fürödni jó, hogy nem baj, ha süt a nap, ha esik az eső, ha lázunk van, vagy levágták az egyik lábunkat: akkor is csak tovább, tovább, előre! Az élet szép! És nem baj, hogy egyszer vége lesz! (Én ennek pontosan az ellenkezőjét képviselem, így remélhetőleg gyerekeink egy egészséges középúton járnak majd...)

Kapcsolódó cikkek