10 szuper játék azoknak, aki imádnak magyarázni és asszociálni!

Az Activityn túl is vannak ilyen játékok, nézd! Győri Hanna, a Pagony játékainak megálmodója és tervezője most megmutatja a kedvenceit.

betuzo.jpegBetűző - bűvészkedj a betűkkel, rakj le szavakat a kezedből, tegyél hozzá a többiek szavaihoz, vagy találd te meg leggyorsabban a betűlevesben a legtöbb szót! Négyféle betűs játék egy pici dobozban.

Ország-város - kicsit megcsavartuk az eredeti játékot! Nemcsak adott betűvel írhatunk országot, várost, híres embert, hanem tulajdonságot is párosíthatunk helyszínekkel, hogy odaillő szavakat gyűjtsünk. Itt nem a legműveltebb felnőtt, hanem a legszárnyalóbb képzeletű gyerek fog nyerni! Négyféle Ország-város egy pici dobozban.

70134943_front_83180518.pngIgen? – Te mennyire ismered a családtagjaidat, barátaidat? Sok-sok kérdés arról, hogy milyen a másik - meg lehet tippelni, hogy mit válaszolna, és aki eltalálja, az nyer! Ha gyerekekkel játsszuk, szedjük ki az őket nem érintő kérdéseket a pakliból, de bőven marad így is is kérdés! Nagyon szeretetreméltó játék, és egyben lehet hüledezni, nevetni a válaszokon és kérdéseken.

Sztorikocka - igazi klasszikus, forradalmasította a játékokat, reflektorfénybe helyezve a verbalitást. Dobunk a kilenc kockával, és a képekből kialakítunk egy mesét. Nincs nyertes, mégis tökéletes játék, rengeteg kiegészítővel.


dixit.jpgDixit – a másik nagy klasszikus a listánkban, de kihagyhatatlan. Akár pontozással játsszuk, ahol van nyertes, akár csak asszociálgatunk, megunhatatlan. Este, elalvás előtt is lehet játszani akár pár kört, mert szinte elringatják az elménket a képek Ha már fejből tudjuk a paklinkat, vegyünk hozzá újabbat, mert már majd’ tucatnyi gyönyörű képgyűjteményből válogathatunk. Ne riasszon el az ára, megéri!

Imagine – míg a Dixitben egy összetett képről kell mondani egy eléggé absztrakt állítást, addig itt nagyon leegyszerűsített, absztrakt képi elemekből kell kiraknunk egy egyszerű, egyértelmű kifejezést. Hihetetlenül szórakoztató, hogy mindent le lehet bontani pár formára, és magyarázni velük. Az átlátszó kártyák, egyértelmű színek teszik még különlegesebbé.

skicc.jpgSkicc – az Activity rajzolós feladata van jó alaposan megcsavarva ebben az új játékban. Egyszerre 30 szó van “felcsapva” 3 kártyán, ésm inél gyorsabban, minél egyértelműbben kell megalkotni a rajzunkat, hogy a többiek ki tudják találni, mi az. Ám a 4 kör során egyre nehezebb a feladat, ugyanis egyre hasonlóbb jelentésűek a szavak… A körönkénti pontozás kicsit bonyolítja, lassítja a játékmenetet, de a gyerekek még azt is élvezik!

Csak egy! – nagyon jó keveréke az asszociációnak, a másik kiismerésének, a kooperációnak. Az egyik játékos fordít mindig egy kártyát, amit ő nem lát, és arról kell az egyik szót kitalálnia majd a többiek segítségével (mint a Hedbanzben). Csakhogy nem szólalhatunk meg, hanem a kis táblánkra kell színes, letörölhető filccel felírni egy szót. Ezután megmutatjuk egymásnak, és ha van két ugyanolyan, akkor azt lefordítjuk. Ekkor odanézhet a kártyás játékos, és az infók alapján ki kell találnia, mi lehet a titkos szó. Ennyi:) Nagyon szórkaztató!

szocsapdak.jpegSzócsapdák – Tabu alapú játék, de alaposan megcsavarva. A lényege, hogy a tabuszavakat az egyik csoport írja a másikat, ráadásul nem is mutatja meg, szóval mintha bekötött szemmel tévelyegnénk a porcelánboltban, és ettől még viccesebb. Ezenkívül vannak plusz akciókártyák, amik nehezítéseket tesznek be (csak 10 szóban magyarázhatsz vagy több tabuszót írhatnak a többiek meg ilyesmik). 5 termen kell átjutnunk meg egy trollon. 2 csapat játszhatja, szóval minimum 4 ember kell hozzá.

Múzsa - Sugallatok – ez a játék kicsit olyan, mintha a készítője megunta volna a Dixitet, és ezért beletett volna egy kis nehezítést: a cél, hogy találjuk ki, mi van a Múzsa kártyáján, de csak bizonyos fajta szavakat mondhatunk (pl. könyvcímet). A 10+-os életkort vegyük komolyan, sőt, szerintem ez kifejezetten felnőtteknek való játék.