4 ötlet ördöglakatok és más fejtörők ördöngös felhasználásához

...hogy okos gyereked még ragyogóbb elmévé fejleszd, kegyetlenül megtréfáld, tudatosan neveld, vagy egyszerűen csak lefoglald. Ráadásul jónéhány újdonságot is megismerhetsz ebből az összeállításból.

1. Zárja el a titkait ördöglakattal

01.jpgMondd a gyereknek, hogy zárja el a szupertitkos dolgait ördöglatakokkal. Titkos gyűjteményt vagy édességkészletet, ládikában vagy zárható szekrényajtó mögött, naplót, rajzfüzetet… Mindenesetre előbb tanulja meg kinyitni és becsukni őket! Erre a projektre a legalkalmasabb ez az ördöglakat gyűjtemény; 6 klasszikus fém lakatot tartalmaz, közepesen nehézségi szintűek, és beakaszthatók mindenféle riglibe és fülbe. Bátorításul mondhatod azt is, hogy te magad mindig hadilábon álltál az ilyen ördöngös szerkezetekkel, talán még nagyobb biztonságban is vannak így a féltett titkai.

2. Te zárj el tőle dolgokat ördöglakatokkal

02.jpgTeheted szimplán tréfából is, ahogy egy kedves barátom a vécé ajtajára szerelt ördöglakatot egy lagzin... de miért állnál meg ezen az öncélú színvonalon, ha egyszer nevelő célzattal is szívathatod a gyerekedet? Ördöglakatold le az édességes ládikát, a távirányítókat és játék-kontrollereket, vagy a tabletet. Képzelj el öt tábla csokoládét, mindenfelé elhelyezve a lakásban; gondosan lezárt dobozokban. Ezekre a célokra kiválóan alkalmas pl. a Box of nails - fém ördöglakat készlet több darabja is.3. Szintezz ördöklakatokkal

03.jpgAz iQ Buster ördöglakatjai és bambusz-rébuszai különböző nehézségűek és egyenként megvehetőek. Így felállíthatsz belőlük egy sort, hogy belépőket nyissanak meg. Például: a hármas szinten is játszani szeretnél a videójátékkal? Ha kinyitottad a hármas szintű lakatot, kezdheted is.

Az Onimusha nevű golyós feladvány például kettes, a Szamuráj pedig hármas szintű. Ezek bambuszból készült, az ősi japán titok-dobozok és hasonló játékok (és néha a való életben is komoly szerepet játszó tárgyak) leszármazottai. Egész más kézbe venni őket, nemcsak a tapintásuk más, de a logikájuk is.04.jpgA szögvasból (ma már rozsdamentes acélból) készült ördöglakatok is nagy múltra tekinthetnek vissza. A középkorban jöttek divatba Európában, és mint már utaltam rá, nagy divat volt valóban lezárni velük dolgokat. Boroshordót, palackot például. A Puzzle and Perplex sorozatban ezeket is nehézségi szintek szerint osztályozzák. A mini Rings, a mini Claw és a mini Loops például jól ismert klasszikusok a műfajban.

4. Végezz el egy kis munkát home-office-ban, amíg ezek a játékok tényleg lefoglalják őket

Írd meg, szerkeszd meg, válaszolj az ügyfeleidnek, vagy unatkozz egy Zoom-meetingen. Ezekkel az elgondolkodtató rejtvény-játékokkal van rá esélyed, hogy utódod csendben játszik egy órát és dolgozhatsz egy kicsit. Mindezt fejlesztő játékokkal, amitől fejlődik a gyerek ahelyett hogy a képernyő előtt ülne. Win-win.

05.jpgItt van mindjárt két újdonság: A Professor Puzzle okos játékait eddig is szerettük, de most végre megérkezett az Einstein kollekciójuk első két darabja. Okos játékok, szép vintage design-nal, igényes kivitelben - ez az Einstein kollekció. Az Einstein - számkirakó lényege hogy minden feladványában úgy kell rendezni a számokat, hogy vízszintesen, függőlegesen, és átlósan is (!) ugyanannyi: 264 legyen az összegük. Az Einstein szókirakó egy 3D logikai forma-lerakó egy kis csavarral. Alakzatokat kell kirakni, ne számítsatok szavakra. A név onnan ered, hogy a formákkal lehet írni Einstein nevét.
06.jpgMondanám, hogy ideális utazó-játék, vagy iskolába, edzésre jövet-menet hordozható, de most csak felbosszantanék vele mindenkit. A Cube Puzzler go nevű okos, kompakt fejtörő-sorban a Tetrisből jól ismert alakzatok térbeli változatai játsszák a főszerepet. Belőlük kell kockákat kirakni, különböző alapállásokból kiindulva, amelyeket a feladvány-füzet ad meg, sőt, azt is meghatározza milyen elemeket használhatunk fel egy-egy feladat megoldásához.

A kockákat egy rendkívül jól kitalált átlátszó állványon építjük, ami egyben a tárolójuk is. Összecsukva vihetjük magunkkal a félbehagyott feladatot is, hogy máshol folytassuk.07.jpgVégül itt egy játék a kisebbeknek is. Az eddig soroltak ugyanis mind a 8 éven felüli korosztálynak valók. A Smart Games Pingvin parádéját ötéves kortól tudják játszani a gyerekek. A cél, hogy a pingvinek egy sorban álljanak egymás mellett vízszintesen, függőlegesen, vagy átlósan; viszont a jégtábláik különböző alakúak. Minden feladvány megmutatja, melyik két alakzatot tegyük fel a táblára és hová, ez lesz a kezdő állás. Ezután megtudjuk, melyik elemeket használhatjuk majd. A könnyebb rejtvényekben három, a nehezebbekben négy pingvint kell sorba rakni. Minden feladványnak csak egy pontos megoldása van.

Ha végül belefáradt a gyermek a fejtörőkbe, de neked még be kell fejezned azt a táblázatot, akkor pedig kapcsoljatok a Pagony mesecsatornájára a YouTube-on.