Kreativitásfejlesztés okosan

Ismerd meg az örömteli és szabad alkotás kulisszatitkait!

Mintha az alkotással járó tevékenységeket körüllengené valamiféle misztikus tévhit, mely szerint a különböző művészeti ágakban csak azok a szerencsések remekelhetnek, akiket tehetséggel áldott meg a sors. Szerencsére Agócs Írisz Rajzolj egy krumplit! című foglalkoztatókönyve gyorsan és sikerrel oszlatja el ezt a tévhitet. Megmutatja, hogy a rajzolás valójában egy boldog és örömteli időtöltés, ami bárki által elsajátítható!

rajzolj_egy_krumplit_borito_1000px.jpgAz elmúlt években egyre hangsúlyosabb szerephez jutottak azok a foglalkoztatók, amik szakítottak a régebbi módszertannal, a szabályok és keretek közé szorítottsággal. Megjelentek a piacon az innovatívabb, progresszívebb szemléletet képviselő foglalkoztatók. A műfajban úttörőnek számított pár évvel ezelőtt Moizer Zsuzsa és Barabás Zsófi Mindenki tud rajzolni című óvodásoknak szóló foglalkoztatója, melynek újfajta látásmódját a szakma és a szülők is nagyon kedvezően fogadták. A szerzőpáros ugyanis ráérzett arra a hiányra, amely már jó ideje érzékelhető volt a műfajban.

Az újfajta foglalkoztatók megjelenését megelőzően talán nem is mértük fel igazán, mennyire hangsúlyos szerepet tölt be a kisebbek fejlődésében a rajzolás, pedig valójában ez a gyerekek első alkotási tevékenysége. Rendszerint kétéves kor körül kezdik el felfedezni a rajzolásban rejlő örömöt, és az alkotás során létrejött mozgás felszabadító hatását. Sokszor előfordul azonban, hogy megfelelő ösztönzés híján a rajzolás iránti lelkesedés csökkenni kezd, míg végül teljesen megszűnik. Pedig nemcsak a flow élmény miatt lenne fontos, hogy minél többet és minél nagyobb örömmel rajzoljanak, hanem a finommotorikus készségek fejlesztése miatt is, hiszen ezek fejlettsége az iskolaérettséghez is elengedhetetlen. Rajzolás közben fejlődnek a gyerek kézizmai, összehangolódik a szem-kéz munka, a ceruza egyre biztosabb fogása pedig szintén rendkívül fontos szerepet tölt be a későbbi betűrajzolás, folyóírás elsajátításában.


Rendeld meg itt!

db3d5f53-f32f-4e93-be95-a2a75e0ac595.jpeg

Többek között ebben is segítséget nyújthat Agócs Írisz foglalkoztatója, a Rajzolj egy krumplit!, amit egészen abszurd módon a márciusban kezdődött karanténhelyzet hívott életre. Ebben az időszakban tűntek fel az illusztrátor Facebook oldalán az első, pár lépésben, kedvtelésből megrajzolható különböző irka-firka, „krumpli figurák”, melyek egyből óriási népszerűségnek és rengeteg megosztásnak örvendtek a közösségi oldal felhasználóinak körében. A reakciókból egyértelműen kirajzolódott, mekkora igény mutatkozik Írisz egyszerűen megrajzolható karaktereire. Nagyok és kicsik, szülők és gyerekeik sokszor közösen vettek részt az alkotás folyamatában, így a közös rajzolás és minőségi, együtt töltött idő egy egészen új tevékenységgel, a krumplifigura-rajzolással gazdagodott. Bebizonyosodott, hogy az alkotás ezen formája egy örömteli, bárki által elsajátítható tevékenység, és a pontos útmutatásnak köszönhetően a sikerélmény is garantált volt.

b45267df-6e7c-4fda-b72d-2b72f07b678b.jpeg„Krumplit mindenki tud rajzolni, mert a krumpli bármilyen lehet.”

Tehát az alkotás nyitja nem a szabálykövetésben, hanem a szabad rajzolás okozta örömben és a fantáziánk kibontakoztatásában rejlik. Ezen elképzelések mentén egy medvének elég csupán a „medvejegyeket” magán viselnie, de tulajdonképpen bármilyen, akár krumpli formájú is lehet. Ha elengedjük a fantáziánkat, és hajlandóak vagyunk eltekinteni a valósághű ábrázolásról, az alkotás sokkal nagyobb szabadsággal és örömmel jár majd, mint ahogy azt korábban bármikor gondoltuk. Írisz örömmel vezeti be az olvasót az illusztrációs trükkökbe és mutatja meg a kulisszák mögött megbúvó apró titkokat. Megmutatja azokat a jellegzetes jegyeket, amitől például egy medve, zsiráf, vagy lajhár felismerhető lesz, ugyanakkor fontosnak tartja a karakterek szabadon történő értelmezését, azok továbbgondolását. Arra biztat, ruházzuk fel őket egyedi ruhadarabokkal, további karakterjegyekkel, bármivel, aminek köszönhetően az adott karakter egyedivé és a sajátunkká válik.

494d4b8a-c71c-4c55-bed3-5bc93416f660.jpegA könyv pedig bőven hagy teret a gyakorlásnak, hiszen több mint harminc állatot rajzolhatunk meg a különböző formájú krumplikból kiindulva. Ahogy Agócs Írisz tanácsolja a bevezetőben, merjük elengedni a fantáziánkat és élvezzük, hogy az alkotás során minden megengedett!

„A lehetőségek tára végtelen! Használjátok és élvezzétek, hogy itt most bármit megtehettek, megrajzolhattok!”

A Rajzolj egy krumplit! funkcióját tekintve nem csak egy kreativitást és a finommotorikus készségeket fejlesztő foglalkoztató, de egy olyan könyv is, ami sikerélményekhez vezet, így a kisebbeknek és nagyobbaknak is segít megtapasztalni az alkotás örömét.

Itt tudod kosárba tenni a könyvet!

Kapcsolódó termékek