Bolygó bogozó rendezvénysorozat

Találkozz a kedvenc íróiddal Szegeden!

Február 13. és április 24. között a gyerekirodalom színe javával találkozhatsz a szegedi Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék jóvoltából. A szakmai közönség mellett a szervezők a középiskolás és felnőtt olvasókat is szeretettel várják, hiszen nemcsak az ifjúsági irodalom elméleti kérdéseiről hallgathatnak meg érdekes beszélgetéseket, de a művek keletkezéstörténetével és izgalmas műhelytitkokkal is megismerkedhetnek a rendezvényeken résztvevők. Olvass tovább!

Kortárs magyar ifjúsági regények magyarországi és határon túli reprezentáns szerzői, a szakma legjobb gyerekirodalom-kutatói, szerkesztők, magyartanárok és irodalomterapeuták lesznek 2023. febr. 13-a és április 24-e között a szegedi Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Informatóriumának (6722 Szeged, Egyetem u. 2., BTK-főépület, I. emelet) vendégei. Az eleve izgalmas alkotói pályával, sokféle szerepkörrel (műfordító, dramaturg, tanár, színész-rendező, kiadóigazgató, szerkesztő, könyvtáros) rendelkező regényírók fontos szakmai díjak (Déry Tibor-, Vas István-, Balázs Béla-. Margó-díj) kitüntetettjei, sőt életrajzi vonatkozásaik egy részüket Szegedhez is kötik (pl. Vészits Andrea Móra Ferenc dédunokája, Dávid Ádám nagyszülei szegediek, Szabó Tibor Benjámin a napfény városában volt egyetemista).

Középiskolásokat, de felnőtt érdeklődőket is szeretettel várnak az ifjúsági irodalom elméleti kérdéseivel és a művek keletkezéstörténetével, a műhelytitkokkal egyaránt foglalkozó rendezvényeken. Az irodalom személyes, befogadói és terápiás aspektusaira is fókuszáló, tíz alkalomból álló sorozat a meghívott írók egy-egy regényét zárt irodalomterápiás foglalkozások keretében is feldolgozza, melynek célcsoportja a tanszék Informatikus könyvtáros BA – Iskolai és gyerekkönyvtáros specializációján tanuló végzős hallgatók. A mitológiai fantasy-k, coming of age regények, tabuirodalmi, problémacentrikus művek, iskolaregények és szegedi vonatkozású kötetek többsége a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum által Az év legjobb ifjúsági regénye díjjal kitüntett vagy shortlistes alkotások, sőt akadnak köztük olyanok is, amikből hangjátékot készítettek vagy amiket színpadra állítottak.

A szegedi bölcsészkar Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke, valamint a Bakonyi Géza Alapítvány 2022-ben rendezte meg először a Bolygó bogozót, a programsorozat akkor a legnívósabb kortárs magyar gyerekirodalmi művekre fókuszált. A mindenki számára nyitott író-olvasó találkozók mellett a meghívott írók, költők egy-egy kiválasztott művére zárt irodalomterápiás foglalkozás is épült, ez a koncepció folytatódik tehát 2023-ban és a szervezők tervei szerint a jövőben is.

Bővebb információ, az egyes eseményekről leírás a Tanszék honlapján lesz majd olvasható.