Búcsúzunk David McKee-től

87 évesen elhunyt Elmer, a kockás elefánt alkotója

Szomorúan osztjuk meg veletek a hírt, 2022. április 6-án, 87 éves korában elhunyt David John McKee, Elmer, a színes elefánt írója és illusztrátora. A búcsú talán kevésbé fájdalmas, ha arra gondolunk, hogy a szerző még sok-sok generáció gyermekei számára jelen lesz vidám és szeretetteli történeteiben. David McKee-re emlékezve idézzük fel együtt munkásságának fontosabb állomásait és legkedvesebb karaktereit!

david-mckee-c-seven-stories-2019.jpgDavid McKee Devonban született 1935-ben, és a Plymouth Art College-ban végezte tanulmányait. Munkájának hála, lehetősége nyílt beutazni a világot, hosszabb ideig élt Barcelonában, Nizzában és Párizsban, utolsó éveit pedig főként londoni és provence-i otthonában töltötte.

Karrierjének korai szakaszában rendszeres rajzolója volt olyan magazinoknak és újságoknak, mint a The Times Educational Supplement, a Punch és a Reader’s Digest. Első könyve 1964-ben látott napvilágot, hamarosan pedig megkerülhetetlen alak lett a gyerekkönyves szakmában, több, mint 50 könyv fűződik a nevéhez.

Leghíresebb alkotása, az Elmer-sorozat az egyik legikonikusabb és legszélesebb körben olvasott gyerekkönyvsorozat a világon. David McKee 29 eredeti Elmer-könyvet írt és rajzolt, melyeket több, mint 60 nyelvre fordítottak le.

29660.jpgA kockás elefánt 1968-ban jelent meg először nyomtatásban, és a mai napig is számtalan család könyvespolcán kap helyet. A történeteit átható üzenetek, mint egymás elfogadása és a barátság fontossága ugyanúgy jellemzőek az író személyére is, mint a meséire, melyek csodálatos örökségként szállnak tovább a gyerekekre a világ minden pontján.

Szabó T. Anna, aki versben fordította magyarra a kockás elefánt történeteit, így ír Elmerről: “Az a szép az Elmerben, hogy őt eleve elfogadják, őt úgy szeretik, amilyen. Ő nem egy kitagadott különc, hanem a közösség a színeivel, a sokszínűségével együtt szereti. Olyan jó lenne, ha mindenkit a patchworkjével, a haragjával és a hibáival együtt elfogadnának!”

Köszönjük David McKee-nek, hogy tanulhattunk tőle, és reméljük, még sok-sok generációt fog emlékeztetni az igazán fontos dolgokra!