Egy téma - több forma: Eredményhirdetés!

Ismerd meg a versíró pályázatunk nyertes műveit!

Lezárult az "Egy téma - több forma" versíró pályázat! Olvassátok el a zsűri, Fenyő D. György és Várady Szabolcs értékelését a kiemelt művekről!

Kedves olvasók, írók és pályázók!

2021 őszén Egy téma – több forma címmel hirdettük meg középiskolásoknak szóló versíró pályázatunkat. Ebben arra hívtunk minden kedves, magát megszólítottnak érző fiatalt, hogy egy őt foglalkoztató, számára fontos témát írjon meg különböző versformákban. Azaz egy pályázótól minimum két, de inkább 3-4 verset vártunk. És nem hiába várakoztunk!

107 pályázó több, mint 300 versét olvastuk végig először itt, a Pagony Kiadó szerkesztőségében, majd az utolsó körbe bekerülő versek zsűrizőinek, Fenyő D. Györgynek (magyartanár, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke, számos kiváló könyv szerzője) és Várady Szabolcsnak (Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, szerkesztő) jutott a legnehezebb feladat: valamilyen sorrendet felállítani az egyes pályázatok között. Az alábbiakban az ő értékelésüket olvashatjátok:

Az 1. fokú dicséretben azokat a pályamunkákat részesítettük, amelyeknél mindketten azt éreztük, hogy valamiféle költői tehetség megjelent, és ennek megítélésében teljesen egyetértettünk.

A 2. fokú dicséretben az a két pályázó részesült, akinek a versei valamelyikünk tetszését elnyerték, de a másikunknak lényegesen eltért a véleménye róla. Tatár Botondnál a ritmust, Hizsnyan Bálintnál a kortársi költői nyelvet, megszólalási módot emelhetjük ki.

A 3. fokú dicséretben azok részesültek, akiknél mindketten érzékeltünk bizonyos nyelvi-stilisztikai-poétikai problémát, ám összességében támogatjuk írói ambícióikat.

1. fokozatú dicséret:

Senánszky Bence

Lászlóffy Anna

Mészáros Regő

2. fokozatú dicséret:

Tatár Botond

Hizsnyan Bálint

3. fokozatú dicséret:

Dunai Áron

Szabó Némedi Róbert

Botos Fanni Boglárka

A részletesebb kifejtésnél az 1-es sorszám alatt Várady Szabolcs, 2-es sorszámmal pedig Fenyő D. György értékelését olvashatjátok.

Senánszky Bence

1.

A második darab határozottan ügyes, ötletes, lendületes. És a verselést tekintve a kötött formájúak közül talán ez az egy küldemény hibátlan. A haiku változat kevésbé meggyőző.

2.

Kifejezetten jó, érdekes anyag. Az intertextualitásról annyit mond, amennyiről bízvást állíthatja, hogy „tudja minden diák”, de látszik, hogy van ehhez valamilyen személyes viszonya. Figyel magára a költészetre, ez örömmel töltött el. A formakészség és az, hogy mert rövid szövegeket küldeni, mindenképpen azt indokolja, hogy érdemes még verset írnia.

Lászlóffy Anna

1.

Fulladásos halál teaivással egybelátva – van benne költői sugallat. Mint a pályázók többsége, ő sem egy mai fiatal saját hangján szólal meg, a költői gyökerei egyelőre régebbről szívják a nedveket. Biztosan szereti Weöres Sándort, de még talán Czóbel Minkát is ismeri.

2.

Érdekes volt a téma, a borsmenta és a fodormenta, bár nem értem, miért van a mentának ez az ereje, de érdekes volt olvasni róla. A többes számú alany nem világos: egy párra is lehet gondolni, de egy megnevezetlen közösségre vagy egy nemzedékre is. A menta mint középponti kép biztosítja, hogy ne legyen elcsépelt, bár mintha egy másik korszakba és másik világba lépnénk át („hűs hajnalok”, „tört / fényű fátylaink folynak le / vállainkról”).

Mészáros Regő

1.

Itt nemcsak a téma mai, de a megközelítés módja is. Fiatalos abban is, hogy egy-két vonással felskicceli a rajzot, nem mélyül el a részletekben.

2.

Kifejezetten tetszett. Az élmény valós, az érzésvilág hiteles. A második versben a rímtördelés kifejezetten jó, nem kiszámítható (képp – kép-, zelet – jelek stb.). Tényleg nem mély és elemző, de egy-egy képpel jól tud sűríteni.

A nyerteseket külön-külön meg fogjuk keresni, hogy eljuttathassuk hozzájuk a nyereményüket!

És akkor következzenek a legjobbnak ítélt versek:

Senánszky Bence

Intertextualitás

1.

A beillesztés

Mű a műben találva

Égi tünemény

2.


Sorok között utalások,
Allúziók, átírások,

Elferdítés, paródiák,

Tudja mind az okos diák.Hé, várjunk csak ezt láttam már!

Ez a régi vers rámtalált

Ez micsoda, Babits, Ady?

Toldi előtt Ilosvai.Találsz kettőt, hármat, négyet

Körülvesz már a költészet.

Mint alföldi délibábok,

Sorok között utalások.


Lászlóffy Anna


Szabadvers


Mentazöld lesz a halálunk,

kikristályosodik a bőrünk,

megcsontosodott cukrok leszünk,

teázunk,

fodor és bors közt lengünk majd,

vizeinkben só,

alattunk ragacsos árnyak,

egymás ujjait átlépve,

zöld szívünket naponta
megdobogtatjuk:

nincstelen ébredők

vagyunk.Mentagőzt nyeldesve

gondolunk a hűs hajnalokra,

most fulladtunk meg először,

most fulladunk meg újra;

tört

fényű fátylaink folynak le

vállainkról,

s hogy lüktet a poháron

színjátszó ereinkben

mentazöld halálunk!

Haiku


Borsmenta ízű,

fodor leheletű kór

a mi halálunk.
Egyszavas


Mentazöldhalál-kór


Mészáros Regő

Karantén:

Amikor
te és én
külön ülünk
egy-egy
távoli
kanapén.

Covid alatt

Körbe vesznek a falak,
Visszapattan minden gondolat,
megesz az unalom.
Hívjam, írjam? Vagy kibírjam még csöndben, rendben?
A haja szép, a szeme szép, csak már épp
alig emlékszem az arcára,
már minden csak kép-
zelet,
nem valóság,
csak jelek.