Hová tűnt Boribon lufija?

Kártyajáték óvodásoknak

Bemutatunk egy egyszerű de nagyszerű, kinyomtatható kártyajátékot, ami minden ovis csoport kedvence lesz! Ezt a játékot a Boribon társasjáték pályázat óvodapedagógus szakértői, Sebestyén-Cselovszki Ágnes és Fenyő Enikő készítették a budapesti Művész úti Bölcsőde és Óvoda nagycsoportosaival. Készítsétek el ti is, és játszatok együtt!

feladatkartyak1.pngJátékszabály:

Boribon nagyon szomorú, mert az Annipannitól kapott lufijai közül egyet elveszített. Segíts neki megtalálni! A 6 lufit ábrázoló kártyákról mindig hiányzik a hetedik lufi képe. Ezt kell villám gyorsan megtalálniuk a játékosoknak. Aki elsőként mutat rá a hiányzó lufi képére, megtarthatja a 6 lufit ábrázoló játékkártyát. Az a játékos nyer, akinek a legtöbb lapja van.

Játék leírása:

A kerettörténet szerint Boribon nagyon szomorú, mert az Annipannitól kapott lufijai közül egy-egy mindig elszáll. A játékosoknak segítenie kell Boribont, hogy megtalálja az elveszett lufit. A játék 25 db kártyát tartalmaz ebből 18 db a feladatkártya, mely 6 lufit ábrázol, hatféle színben, illetve 7 db 1 lufit ábrázoló kártya különböző színekben. A játékosoknak azt a kártyalapot kell megtalálni, és rámutatni amelyik hiányzik a luficsokorból.

feladatkartyak2.pngJáték menete:

Azokat a kártyákat, amin lufik egyedül találhatóak, jól láthatóan rendezzük el az asztalon. A luficsokrokat tartalmazó feladatkártyákat csomóban lefordítva helyezzük el.

Ebből húz a játékvezető, vagy elsőként a legfiatalabb játékos. Mindenki számára láthatóvá teszi a kártyát, és a továbbiakban mindenki egyszerre játszik, vagyis próbálja megtalálni az elszállt lufit (a húzott képről hiányzó színű lufit). Mihelyt valaki megtalálta a hiányzó lufit, ráteszi a kezét, és azt mondja: „Megtaláltam a sárga lufit!”. Amennyiben valóban ez hiányzott a kártyáról, akkor a játékos elteszi a feladatkártyát.

A parti akkor fejeződik be, amikor a feladatkártyák elfogytak, és aki a legtöbb kártyát összegyűjtötte, az nyeri meg a játékot.

lufik1.png
A játékot 2-8 fő (4-8 éves) gyermek játszhatja, a játék időtartama kb. 15 perc.

A játék fejleszti az alkalmazkodóképességet, a vizuális észlelést, hatással van a keresztcsatornák működésére (vizuális információk verbalizálása). A játék többszöri használata felgyorsítja az információszerzést és -feldolgozást.

Azok számára, akiket frusztrál a szimultán játék, nem érzik magukat elég gyorsnak, érdemes megváltoztatni a szabályt (aki húz, csak az keres).

Töltsd le a játékszabályt és a kártyákat innen!

Játékra fel!