Állatkert a lakásban?

Miniinterjú Vibók Ildivel

Akár nyuszit, akár teknőst, akár kutyát, akár repülőkutyát vagy zsiráfot akartok tartani, ebben a könyvben rengeteg vicces (de 100%-ban igaz!) információt olvashatsz róluk, és elgondolkozhatsz, hogy együtt tudnál-e élni velük. A Szeretnék egy aranyhalat! című könyv írójával, rengeteg állat gazdájával, Vibók Ildivel beszélgettünk.

szeretnek_egy_aranyhalat_borito_1000px-1.jpgMesélj egy kicsit arról, hogy hogyan jutottál el a biológuskodástól a meseírásig!

Egészen pici koromtól rajongok az állatokért, a természetért, így biológus lettem. Igazából molekuláris, úgyhogy a munkám nem köt az állatokhoz – de az életem igen. Könnyű dolgom van, mert a férjem is egy állatbolond biológus, a gyerekeim meg már ebben a közegben nőttek fel. Egy icipici faluban lakunk az erdő szélén, a napi séta közben is rengeteg állattal futunk össze. Nekünk fontos a természet közelsége, a családhoz tartozik két kutyus, meg persze sok állat.

Meséket a gyerekeimnek kezdtem írni először. Mi inkább fotózunk (azt nagyon sokat), mint videózunk, és azt akartam, hogy a történetek, amik velünk meg a velünk élő állatokkal megesnek, megmaradjanak. Aztán kiderült, hogy nagyon szeretek írni, szeretem, ahogy egy-egy írásból könyv lesz.

Milyen állataid vannak-voltak az évek során?

Az új könyvemben rengeteg állat szerepel, és ezek közül eddig csak kalongunk és zsiráfunk nem volt. Most éppen van befogadott kóbor cicánk, vannak gyíkjaink és gekkóink (vitorlás, tokee, leopárd), kígyónk, békánk (ausztrál leveli meg pompás maki békák), papagájaink és persze aranyhalak is. Jenga, a törpenyuszink a könyv révén került hozzánk. Hanna, a szerkesztőnk javasolta, hogy tegyünk be a történetbe egy nyuszit, úgyhogy beköltöztettünk egyet a családba is, és azóta rajongunk érte. Ja, és persze vannak madárpókok. Tényleg elég sok, több mint ezer. Legalább negyven faj. Remélem, senkit nem hagytam ki...

Mit jelent számodra a felelős állattartás, és mit tanácsolsz az olvasóidnak (és szüleiknek), hogyan fogjanak neki a kis kedvenc tartásának?

Ha valamelyik gyerekünk új állatot szeretne, először olyan helyet kell keresnie a házban, ahol az jól fogja érezni magát, aztán tart egy kiselőadást arról, mit szeret az állat, mik az igényei. Persze nem veszélyeztetheti a már velünk élő többi állatot. Vadászgörényünk például a papagájok miatt nem lett. Elő kell készíteni a leendő lakhelyét, már jóval az állatka érkezése előtt. Ebben már mi is segítünk. Fontos tudni, hogy egy állat örök elfoglaltság és persze munka is. És nem csak akkor, amikor kedvünk van hozzá, hanem akkor is, amikor egész máshoz lenne kedvünk. Én hosszú listákat kapok, kit hogyan kell ellátnom, amikor a gyerekeim osztálykirándulni mennek.

Rendeld meg itt a könyvet!

Két kollégánkat is megihlette a könyv, itt és itt írtak róla!

Olvass is bele!

Kapcsolódó termékek