Babaróka és a kistesó

Megérkezett a Babaróka legújabb része!

Kedves Babaróka-rajongók! Igen, tényleg itt az új rész, és ha szabad ilyet mondanunk, talán ez lett a kedvencünk! Olvasd el a cikket és tudj meg róla mindent!

babaroka_kistestvere_borito_1000px.jpgKiss Judit Ágnes hosszú évek óta meghatározó alakja a kortárs magyar irodalomnak, de gyerekeknek szóló könyvekkel csak néhány éve rukkolt elő - és milyen jó, hogy megtette! Babaróka történeteit a saját gyermekének mesélt sztorik és a szülői szerep váratlan vagy kevésbé váratlan kihívásai ihlették.

A Babaróka-mesék a megjelenésük óta különleges helyet foglalnak el az olvasók és a Pagony munkatársainak szívében is. A kedves rókacsalád történeteit talán azért fogadta mindenki olyan hatalmas lelkesedéssel, mert nem egy elérhetetlenül tökéletes és harmonikus család életének hamis képét mutatják. Felszabadító olyan meséket olvasni, amikben senki sem hibátlan és tévedhetetlen, mégis megkérdőjelezhetetlen a köztük lévő szeretet. És a családi védőburkot az esetleges viták nem bontják meg, épp ellenkezőleg!

Kevés olyan anyaképet találunk a piciknek szóló mesekönyvekben, aki hibázik, olykor türelmetlen, néha nem megfelelően reagál. Mamaróka és Babaróka kapcsolata nem konfliktusmentes, de mindig törekszenek arra, hogy megértsék egymást, és az összezördülések által fejlődik a köztük lévő szövetség.
A mesékben különlegesen fontos szerep jut a gyermeki nézőpontnak: a változásokat, kisebb-nagyobb konfilktusokat, örömöket és nehézségeket mind-mind Babaróka szemszögéből látjuk. Kiss Judit Ágnes színvonalas, irodalmi szövegeit pedig felolvasni is élmény.

803041b3-9aae-491e-b09a-c588f284b1ff.jpegAz új kötetben visszatérünk az alapokhoz: a kisgyermekes családok mindennapi kalandjaihoz, nehézségeihez. Ahogy megszokhattátok, ebben a könyvben is néhány oldalas meséket olvashattok, Egri Mónika csodaszép, meghitt hangulatú illusztrációival díszítve, amik tökéletesen kiegészítik a történeteket.
A legfontosabb esemény, ami végigvonul a meséken, és ami a család életében bekövetkező többi változást is elindítja, az az, hogy Mamaróka kisbabát vár. Ez az oka annak, hogy a rókacsalád a költözés mellett dönt, sőt, Babaróka mostantól új óvodába jár majd.

Rendeld meg itt az új kötetet!

A változások érthetően megviselik a gyerekeket, főleg, ha picik még. A megszokott környezetből való kikerülés kistesóval megspékelve pedig olyan horderejű változás-cunami, amiről feltétlenül sokat kell beszélgetni. A kötet végigkíséri a kis családot ezen a folyamaton, a költözéstől kezdve az új barátokon át egészen addig, amíg Babaróka megtalálja a helyét az új családi felállásban.

ae25de57-53b6-458a-a612-99966ca51e73.jpegJó tesós mesekönyvet találni, ami nem habos-babos, és nem csak a család bővülésének pozitívumaira fókuszál, nem egyszerű. Pedig ennél kevés összetettebb érzelmeket kiváltó helyzet akad a családok életében. Babaróka is örül a kistesónak, de néha mégis visszavágyik a régi életébe, szeretne újra ő lenni a szülei figyelmének középpontjában, és a sok-sok változásért is nehéz nem Aprókát okolni.
Babaróka belső (és különféle módokon a szülei felé is kommunikált) harcait szuperül végigkövethetjük a mesék során, a gyermeki nézőpontnak köszönhetően a gyerekek is felismerhetik saját érzelmeiket és remek alapot adnak a történetek ahhoz, hogy beszélgethessünk a változásokról a kicsikkel.


A kistestvér születése mellett azért hétköznapibb témák is felmerülnek a mesék között, például választ kapunk arra is, hogy ha egy kisgyerek (elnézést, kisróka) képes az egész napot egy tóban pancsolva tölteni, vajon mi problémája lehet a kádban való fürdéssel.

Szívmelengetően kedvesek, érzékenyek és meghitt hangulatúak ezek a mesék, minden kisgyerekes család polcán ott a helyük!

Tedd kosárba!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • A költözés