Koala a kiflin hintázik

Mondókázzunk!

A mondókák kétségkívül a legkeresettebb piciknek szóló könyvek közé tartoznak, és nem véletlen ez a rajongás, hiszen amellett, hogy kedvesek és fülbemászóak, nagyszerűen fejlesztenek sok-sok készséget. Most megérkezett a legújabb mondókáskönyv, a Koala a kiflin hintázik, aminek kapcsán kicsit mesélünk nektek arról is, mennyi jótékony hatása van a mondókáknak!

koala_kiflin_hintazik_borito_1000px.jpgKőszeghy Csilla nevét nagyon jól ismerhetitek már: meghitt hangulatú, tündéri illusztrációit hamar a szívükbe zárták gyerekek és szülők egyaránt. Mivel mondókákat elsősorban piciknek olvasnak fel a szülők, elengedhetetlenül fontos részét képezi az ilyen kis köteteknek az illusztráció.
A Koala a kiflin hintázik egyik legnagyobb különlegessége, hogy Csilla rajzaira épültek a mondókák, nem pedig fordítva, ahogyan ez többnyire történik. Szálinger Balázs József Attila-díjas költő írt hozzájuk fülbemászó, mókás és könnyen megjegyezhető mondókákat, és már első olvasásra látszik, hogy ez egy igazán örömteli feladat volt számára.
A mondóka azért különösen nehéz műfaj, mert a legapróbb olvasókat kell lekötni úgy, hogy tudjuk: sok esetben még nem is feltétlenül értik a mondanivalót, ami igazán megragadja őket, az a szöveg ritmusossága, a szavak hangzása.

Itt tedd kosárba a könyvet!

Rengeteg készséget fejlesztenek a mondókák, amikből a későbbiekben profitálhatnak a gyerekek. A ritmusérzéktől kezdve a szókincs bővülésén át egészen a szövegértési készség és a memória fejlődéséig megszámlálhatatlan előnye van annak, ha mondókázunk.

1. Közvetlen és folyamatos a test-és szemkontaktus a baba és a szülő között, ami erősíti az érzelmi kapcsot: bátran ringassátok, simogassátok, tornáztassátok a gyerekeket ilyenkor! Olyan mókás, közös élmény lesz ez, amire a gyerekek még felnőttként is emlékezni fognak.

2. A mondókázás szuperül fejleszti a szókincset és a fantáziát is! A Koala a kiflin hintázik erre különösen alkalmas, hiszen egy csomó állattal és finom ételekkel is megismerkedhetnek a kicsik!

"Ez a zacskó most érkezett,
Fánk van benne, finom, kerek.
Hogy mi lesz most, nem tudható.
Mondd, a csokis fánk mire jó?

Hol a majmom? Meg is látom,
Ott lóg a két csokis fánkon!
Van neki két csokis fánkja,
Jókedvű, a vak is látja!"

3. Összetett módon fejleszti a gyerekek agyi területeit is: a ritmusok, a mozgás és a beszéd összekapcsolása a későbbiekben nagyon hasznos lesz a különböző tanulási folyamatok során.

4. A ritmus az egyik legelemibb élményünk: a baba már az anyaméhben hallja édesanyja szívének ritmikus dobogását. Így a kicsik számára megnyugtató a mondókák ritmikussága is, úgyhogy esti, elalvás előtti rituáléként is alkalmazhatjátok.

Tedd a kosaradba!

Kapcsolódó termékek