Otthon a gyerekkel – hogyan kezeljük?

Összeszedtünk néhány hasznos írást a témában

A koronavírus terjedése most minden háztartásban, baráti társaságban központi téma. Az egymásnak sokszor ellentmondó információk tengerében könnyű elveszni, tanácstalannak érezni magunkat, ami szorongáshoz, súlyosabb esetben akár pánikhoz is vezethet. Az biztos, hogy az eddigi életünk fenekestül felfordult, a napi rutinból kibillent az egész világ. Nyilván a gyerekekre is nyomasztóan hatnak ezek a hirtelen változások, és még ha – reményeink szerint – csak pár hétig is tart ez az állapot, nagyon fontos, hogy tisztában legyenek vele, mi történik körülöttük, miért nem járhatnak iskolába, óvodába, játszótérre.

Összegyűjtöttünk nektek néhány olyan írást, amik szerintünk hasznos gondolatokat fogalmaznak meg azzal kapcsolatosan, hogyan magyarázzátok el csemetéiteknek a helyzetet anélkül, hogy megijesztenétek őket.

1. Beszélgessünk róla!

Deliága Éva pszichológus 19 pontban foglalta össze a blogján, hogyan segíthetünk a gyerekeknek, és ennek egyik legfontosabb pontja, hogy nem szabad őket megfosztani az információktól. Az óvodában, iskolában valószínűleg úgyis számtalan dolgot hallottak már, ennek nagy része viszont fals infó lehet, ami csak még inkább összezavarja őket. Az is lényeges persze, hogy nem miniatűr doktorokat szeretnénk képezni az otthoni karatén ideje alatt, tehát számadatokkal, statisztikákkal felesleges bombázni a kicsiket, de az, ha tudják, mi is az, hogy vírus, mit tehetünk mi ellene, segíthet a gyerek biztonságérzetén. Egyúttal egy szuper videót is szeretnénk nektek ajánlani, ami kifejezetten gyerekek számára készült, nagyon informatív, de nem kelt rossz érzéseket – kattints ide!

Apropó, biztonságérzet!

2. Maradjunk nyugodtak!

Könnyű mondani, tudom. Mindannyian szorongunk ebben a helyzetben, de a legtöbb, amit tehetünk, hogy betartjuk az előírásokat. A gyerekek receptorai szuperérzékenyek, és teljesen ránk vannak utalva, tőlünk várják a biztonságos közeg kialakítását. Nagyon lényeges tehát, hogy minden kérdésükre megnyugtató választ tudjunk adni. Ezzel kapcsolatosan Deliága Éva azt javasolja, hogy a lehető legrövidebben feleljünk a kérdéseikre, ne bonyolódjunk hosszadalmas magyarázatokba, viszont mindenre kapjanak kielégítő választ. Ne a gyerekek előtt beszéljünk arról, milyen kétségbeejtő a helyzet, és semmiképp se nézzünk velük együtt híreket.

3. Ne ijesztgessük!

A gyerekek többségének a kézmosás átlagos élethelyzetben sem a kedvenc tevékenysége. Hát még most, amikor sokkal sűrűbben kényszerülnek megtenni! Nagyon fontos, hogy ne legyünk velük ingerültek, ne fenyegessük őket súlyos következményekkel, hanem magyarázzuk el, hogyan tud segíteni magának és másoknak is egy egyszerű kézmosással. A kicsik nagyon jól tudnak alkalmazkodni bármilyen szélsőséges helyzethez, ha a mikrokörnyezetükben, az otthonukban biztonságban érzik magukat. Ha elmagyarázzuk nekik, hogy a szokatlan helyzetek nem veszélyesek, hanem megelőző intézkedések, azért álltak elő, hogy továbbra is teljes biztonságban legyünk, akkor könnyebben el tudják fogadni.

4. Tök oké, ha egymás agyára megyünk!

Szél Dávid, az apapara blog írója szintén összeállított egy szuper listát arról, hogy hogyan tudtok nem megbolondulni a 24 órás intenzív együttléttől. Meg se próbáljunk úgy tenni, mintha ez az állapot normális lenne, mintha örülnénk annak, hogy a privát szféránk megszűnt létezni. Ez nem egy jó helyzet, de nagyon sok szuper dolgot ki lehet hozni belőle. Dávid nagyon fontos gondolatokat oszt meg arról, amiről nem szokás beszélni, mégpedig hogy gyerekekkel hosszan együtt lenni fárasztó dolog (magunkkal és más felnőttekkel is persze). „Markánsabban előjönnek az ő hibáik, de markánsabban előjönnek a mi hibáink is, de rengeteget is tanulhatunk magunkból és a másikból. És ez jó. Szerintem tök hamar látványos lesz az, hogy a gyerekek mennyire rugalmasak, hogy mennyit tanulhatunk tőlük, mennyire jó velük együtt lenni.”

Dávid listáját szívből ajánljuk nektek, rengeteg hasznos infót tudok kinyerni belőle!

5. Tippek az otthoni karantén könnyebbé tételéhez

Megható látni, mennyire összefogott az ország, hogy segítsük egymást ezekben a hetekben. A Pagony Facebook-oldalán is számtalan tippet gyűjtünk nap mint nap, ott is tudtok böngészni, de YouTube-csatornát indított például Dániel András és Stiglincz Milán is, Agócs Írisszel pedig rajzolni tanulhattok otthonról! A Pagony is jelen van a YouTube-on, számtalan mesét találtok fenn, gondosan megszűrve, reklámblokkok nélkül! A hírlevelünkben pedig naponta küldünk nektek infót az újabb és újabb kreatív tartalmakról, izgalmas otthon végezhető programokról, a legszuperebb gyerekkönyvekről és olyan aktualitásokról, amelyek számunkra is nagyon hasznosak. Iratkozz fel, ha még nem tetted meg, így te sem maradsz le róla!